Рішення
від 13.11.2019 по справі 143/775/19
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/775/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.11.2019 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Марченко Л.В.,

з участю секретаря Мельніченко Т.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Погребищенського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Морозівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди, земельні ділянки в порядку спадкування за законом,-

Встановив:

11 липня 2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , звернулись до суду з цим позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх рідна сестра ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про її смерть, серії НОМЕР_1 , актовий запис № 15.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по АДРЕСА_1 , земельних ділянок, цільове призначення яких є для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, земельні ділянки, належали ОСОБА_3 на підставі технічного паспорта, державних актів на право власності на земельні ділянки, записів погосподарської книги за № 16, особового рахунку 01- 26-1, довідки Морозівської сільської ради.

За життя ОСОБА_3 залишила належне їй на день смерті право власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди, земельні ділянки.

Вони, як спадкоємниці за законом на спадкове майно, після смерті спадкодавця, маєють право на успадкування всього майна.

Заява до нотаріального органу на отримання свідоцтв про право на спадщину ними були подані у передбачений законом строк.

Крім позивачів право на успадкування майна після смерті спадкодавці мала їхня сестра, ОСОБА_4 , яка відмовилася від своєї частки спадкового майна.

Батько позивачів, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати позивачів, ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Після їхнього звернення до нотаріального органу в частині видачі свідоцтв про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями, земельних ділянок, їм було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, свідоцтва про право власності на будинковолодіння, його реєстрації у Вінницькому обласному об`єднанному бюро технічної інвентаризації, а також з відсутністю оригіналів державних актів.

Їм було роз`яснено, що згідно підпункту 4,15, пункту 4, глави 10, І! розділу Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженого Наказом міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів про належність цього майна спадкодавцеві.

Державним нотаріусом були винесені відмови у вчиненні нотаріальних дій.

Правовстановлюючий документ, який підтверджував би право власності на житловий будинок (свідоцтво про право власності) за життя ОСОБА_3 в КП Вінницьке об`єднане бюро технічної інвентаризації не був зареєстрований, а на померлих дані документи не реєструються. Державні акти спадкодавцем за невстановлених обставин були втрачені, в нотаріальний орган ними були надані тільки їх копії. Про їх втрату було зроблено оголошення в засобах масової інформації.

Зазначили в позовній заяві, що вимоги до відповідача щодо відшкодування судових витрат ним заявлятися не будуть.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, проте подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, просиила позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, проте подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, просиила позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача Морозівської сільської ради в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву №195 від 31.07.2019 в якій позовні вимоги визнав в повному обсязі, проти задоволення позову не заперечував, справу просив розглянути у його відсутності.

Від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3ст. 211 ЦПК України , у зв`язку з чим в силу ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дані правовідносини у системному зв`язку регулюються:

-ч.1 ст. 1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, яка передбачає право на ефективне мирне володіння майном;

-ст.328 ЦК України, за змістом якої фізична або юридична особа може набути право власності на підставах, що не заборонені законом;

-ст.1218 ЦК України, відповідно до якої до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Оскільки в судовому засіданні беззаперечно доведено, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 15), була власником житлового будинку, який розташований по АДРЕСА_1 , що підтверджується технічним паспортом на садибний (індивідуальний) житловий будинок (а.с. 22-24) , а також була власником земельних ділянок, площею 3, 1616 га та 3,0427 га, що посвідчується державними актами на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 494332 та ЯГ № 494333, (а.с.25-26), та звітами з експертної грошової оцінки земельних ділянок висновком про вартість об`єкту оцінки (а.с. 27-28). ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як єдині спадкоємці за законом після смерті спадкодавця, подали у шестимісячний строк з дня відкриття спадщини заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, однак їм було відмовлено у видачі на їх ім`я свідоцтв про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно (а.с. 20-21) то з метою захисту майнових прав позивачів за ними необхідно визнати право власності на це майно.

Оскільки позивачами в позовній заяві не заявляється вимога щодо відшкодування Морозівською сільською радою судових витрат, тому з відповідача судовий збір стягненню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 12 , 13 , 82 , 200 , 206 , 211 , 247 , 258 , 263-265 , 354ЦПК України , суд,-

В и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (ід.н. НОМЕР_2 , мешканка АДРЕСА_2 ), право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину житлового будинку позначеного літерою А з верандою позначеною літерою а , загальною площею 62,8 кв.м., житловою площею 37,6 кв.м., ганку, навіса позначеного літерою а-1 , літньої кухні позначеної літерою Б , літньої кухні позначеної літерою б , літньої кухні - сарая позначених літерою В , погріба з шиєю позначеного літерою Г , огорожі позначеної за номером НОМЕР_3 , воріт з хвірткою позначених за номером АДРЕСА_3 після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (ід.н. НОМЕР_4 , мешканка АДРЕСА_4 ), право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину житлового будинку позначеного літерою А з верандою позначеною літерою а , загальною площею 62,8 кв.м., житловою площею 37,6 кв.м., ганку, навіса позначеного літерою а-1 , літньої кухні позначеної літерою Б , літньої кухні позначеної літерою б , літньої кухні - сарая позначених літерою В , погріба з шиєю позначеного літерою Г , огорожі позначеної за номером НОМЕР_3 , воріт з хвірткою позначених за номером АДРЕСА_3 після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (ід.н. НОМЕР_2 , мешканка АДРЕСА_2 ), право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 3,1616 га, кадастровий номер 0523483000:01:002:0047, яка розташована на території Морозівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що належала спадкодавцю, ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку сері ЯГ № 494332, виданного Погребищенською районною державною адміністрацією 19 вересня 2007 року.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (ід.н. НОМЕР_4 , мешканка АДРЕСА_4 ) , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 3,0427 га, кадастровий номер 0523483000:01:002:0046, яка розташована на території Морозівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, що належала спадкодавцю, ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку сері ЯГ № 494333, виданного Погребищенською районною державною адміністрацією 19 вересня 2007 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, через Погребищенський районний суд.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено16.11.2019
Номер документу85654828
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/775/19

Рішення від 13.11.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні