Рішення
від 12.11.2019 по справі 147/1446/18
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тростянецький районний суд

Вінницької області

справа № 147/1446/18

номер провадження № 2/147/293/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2019 року Тростянецький районний суд Вінницької області у складі :

головуючого судді Дудікова А.В.,

при секретарі Свистун А.П.,

розглянувши відкритому судовому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області цивільну справу № 147/1446/18 за позовом ОСОБА_1 до Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно.

В обгрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_6 . Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається з 1/2 частини житлового будинку з господарськими спорудами, що в АДРЕСА_1 . Зазначений будинок, станом на 15.04.1991 р., належав колгоспному двору, членами якого були ОСОБА_6 та ОСОБА_7 Спадкоємцем до майна покійного батька за заповітом є його дочка ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину та отримала Свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_7 . Після її смерті залишилося спадкове майно, яке складається з 1/2 частини житлового будинку з господарськими спорудами в АДРЕСА_1 . Спадкоємцем до майна покійної матері за заповітом є її дочка ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, зокрема частину спадкового майна, а саме земельну частку (пай) оформила на себе та отримала Свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Окрім того, позивач звернулася до Тростянецького державного нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті батьків, ОСОБА_1 відмовлено, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на будинок.

Позивач просила суд визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 , які належали померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 та померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_7 .

Ухвалою Тростянецького районного суду Вінницької області від 12.03.2019 р. позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 24.09.2019 р. закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті, залучено до участі у справі в якості третіх осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Позивач в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву в якій просила розглянути справу у її відсутність, позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника Гордіївської сільської ради, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Треті особи в судове засідання не з`явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином. Від ОСОБА_5 , ОСОБА_2 та ОСОБА_4 надійшли заяви в яких зазначено, що позовні вимоги ОСОБА_1 визнають та відмовляються від обов`язкової частки у спадщині після смерті батьків.

Згідно з частиною третьою статті 211 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України ) учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності; якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_3 р. в с. Гордіївка Тростянецького району народилась ОСОБА_8 , батьками якої записано: батько - ОСОБА_6 , мати - ОСОБА_7 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с. 59).

26.10.1964р. між ОСОБА_9 та ОСОБА_8 було. зареєстровано шлюб Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - ОСОБА_10 , що підтверджуєтьсякопією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 (а.с.59 звор.)

Рішенням Тростянецького районного суду Вінницької області від 18.08.2006 р. встановлено факт реєстрації шлюбу між ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , який мав місце в Гордіївській сільській раді Тростянецького району Вінницької області 05.10.1941 р. (а.с.12).

За даними виписки з погосподарської книги сільської ради, станом на 15.04.1991 р. господарство за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок господарства № НОМЕР_3 , відносилося до категорії колгоспних дворів. До його складу входили: голова двору - ОСОБА_6 , 1918 р.н. та дружина - ОСОБА_7 , 1923 р.н. (а.с. 13).

Згідно з вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затвердженими ЦСУ СРСР 13 квітня 1979 року №11215, визначення в сільській місцевості громадського типу господарства в погосподарській книзі та відомостей щодо членів колгоспного двору, що має правове значення, було покладено саме на сільські ради.

При вирішенні питання щодо визнання права власності на житлові будинки, споруди у порядку спадкування записи у погосподарських книгах оцінюються у сукупності з іншими доказами, наприклад, ухваленими органами місцевого самоврядування рішеннями про оформлення права власності громадян на будинки, технічним паспортом на будівлі, документами про відведення в установленому порядку земельних ділянок під забудову тощо.

Порядок ведення погосподарського обліку в сільських радах визначався Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів (далі - Вказівки), затвердженими постановою Державного комітету статистики СРСР (далі - Держкомстат СРСР) від 12 травня 1985 року № 5-24/26, а згодом - Вказівками, затвердженими постановою Держкомстату СРСР від 25 травня 1990 року № 69.

Відповідно до статті 120 ЦК УРСР в редакції 1963 року колгоспний двір визначався, як сімейно-трудове об`єднання осіб, всі або частина яких були членами колгоспу, брали участь у суспільному виробництві колгоспу та спільно вели підсобне господарство. Майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності. При цьому за змістом частини другої статті 123 ЦК УРСР розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, які містяться в пункті 6 Постанови № 20 від 22 грудня 1995 року Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності положення статей 17, 18 Закону України Про власність щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15 квітня 1991 року).

До правовідносин, що виникли раніше, застосовується чинне на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору. Право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні.

З огляду на викладене судом встановлено, що ОСОБА_6 та ОСОБА_7 станом 15.04.1991 р., належало кожному по 1/2 частки майна колгоспного двору розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок АДРЕСА_2 загальною площею 40,0 кв.м, житловою площею 15,8 кв.м, допоміжною площею 24,2 кв.м., складається з житлового будинку - А; сараю - Б (а.с. 14-17).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно із частиною п`ятою статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

09.03.2005 р. секретар Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області посвідчила заповіт, який зареєстровано в реєстрі за №26, згідно якого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що мешкає в АДРЕСА_1 , на випадок своєї смерті зробив розпорядження на все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, в тому числі все те, що буде належати йому на день смерті на що він за законом матиме право, заповів ОСОБА_1 (а.с. 7).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 87 років, про що в Книзі реєстрації смертей 29.05.2006 р. зроблено відповідний актовий запис за №22 (а.с. 5).

28.04.2009 р. секретар Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області посвідчила заповіт, який зареєстровано в реєстрі за №12, згідно якого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що мешкає в селі Гордіївка, Тростянецького району Вінницької області, на випадок своєї смерті зробила розпорядження на все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, та все те, що буде належати їй на день смерті, а також належні їй майнові права на час смерті, заповіла ОСОБА_1 (а.с. 8).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 встановлено, що ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 89 років, про що 17.01.2013р. складено відповідний актовий запис №3 (а.с. 6).

Відповідно до довідки №853 від 14.09.2018 р., виданої виконавчим комітетом Гордіївської сільської ради Тростянецького району, ОСОБА_7 , 1923 р.н. була зареєстрована та проживала до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_3 .Гордіївка по АДРЕСА_4 . У померлої таких спадкоємців, як малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатні батьки, які згідно ст. 1241 ЦК України мали б право на обов`язкову частку, немає. Спадкоємцем після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 на підставі ст. 1223 та ст. 1261 ЦК України на підставі заповіту, посвідченого від її імені секретарем Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області від 28.04.2009 р. за реєстром №12, є її дочка ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, тому що фактично вступив в управління спадковим майном та подала до Тростянецької ДНК заяву про прийняття спадщини. За наявною у Гордіївській сільській раді інформацією, заповіт на даний час ніким не скасовано та не змінено. Спадкоємцем після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 на підставі ст. 1223 та ст. 1261 ЦК України на підставі заповіту, посвідченого 09.03.2005 р. секретарем Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області за реєстром №26, є його дочка ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, тому що фактично вступив в управління спадковим майном та подала до Тростянецької ДНК заяву про прийняття спадщини. За наявною у Гордіївській сільській раді інформацією, вищевказаний заповіт на даний час ніким не скасовано та не змінено. До спадкового майна належить житловий будинок з господарськими спорудами в АДРЕСА_4 . За даними земельно-шнурової книги Гордіївської сільської ради, запис №176, біля господарства за адресою: АДРЕСА_4 , числиться земельна ділянка площею 0,40 га, з правовим режимом: 0,25 га для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських споруд та 0,15 га для ведення особистого селянського господарства (а.с.9).

З копії спадкової справи №335/06р. до майна померлого ОСОБА_6 вбачається, що із заявою про прийняття спадщини після його смерті зверталася дочка ОСОБА_1 Заява надійшла до Тростянецької ДНК 09.08.2006 р. за №444 (а.с.97).

Позивач отримала Свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 13.02.2007р., а саме: на земельну ділянку площею 0,9247 га в межах згідно з планом, розташовану на території с.Гордіївка Тростянецького району Вінницької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки - 0524181500:01:004:0010, належної спадкодавцю, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 , виданого Тростянецькою районною державною адміністрацією Вінницької області 15.05.2003р. та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №397; на земельну ділянку площею 1,2653 га в межах згідно з планом, розташовану на території с.Гордіївка Тростянецького району Вінницької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки - 0524181500:01:004:001; на частку майна пайового фонду АКПП Племзавод Дружба с. Гордіївка Тростянецького району; на грошові вклади з процентами та компенсації, які зберігаються у філії №2936/032 с. Гордіївка, Тростянецького району Вінницької області (а.с. 126, 127, 128).

Інші спадкоємці - дружина та діти померлого ОСОБА_6 : ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_7 подали до Тростянецької державної нотаріальної контори заяви в яких зазначили, що відмовляються від належної їм частки у спадщині після смерті ОСОБА_6 на користь ОСОБА_1 (а.с.98-101).

З копії спадкової справи №234/2013р. до майна померлої ОСОБА_7 вбачається, що із заявою про прийняття спадщини після її смерті зверталася дочка ОСОБА_1 Заява надійшла до Тростянецької державної нотаріальної контори 18.06.2013р. за №460 (а.с. 54).

Також, позивач отримала Свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 13.01.2015р. на земельну ділянку площею 2,0747 га в межах, згідно з планом, розташованої на території Гордііївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки - 0524181500:01:004:0005, належної спадкодавцю, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_7 , виданого Тростянецькою районною державною адміністрацією Вінницької області 15.05.2003р. та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №392(а.с. 73).

Інші спадкоємці - діти померлої ОСОБА_7 ..: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 подали до Тростянецької державної нотаріальної контори заяви в яких зазначили, що відмовляються від належної їм частки у спадщині після смерті ОСОБА_6 на користь ОСОБА_1 (а.с.54 звор.-57).

У листі завідувача Тростянецької державної нотаріальної контори від 29.09.2018р. №583/02-17 вказано, що так як документ, що посвідчує право власності спадкодавців на вищезазначений житловий будинок у ОСОБА_1 відсутній, вона має право звернутися до суду з позовом для визнання за нею права власності на вказаний житловий будинок після померлих батьків (а.с. 26).

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Тобто, в оформленні права на спадщину на спадкове майно та видачі відповідного свідоцтва позивачу, нотаріусом фактично було відмовлено у зв`язку з відсутністю у ОСОБА_1 документа, що посвідчує право власності спадкодавців на житловий будинок.

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що оскільки ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і спадкоємцем до їх майна за заповітом є ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, оскільки у встановлений законом строк звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, а тому позовні вимоги про визнання за нею права власності на спадкове майно після смерті батьків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , а саме на житловий будинок з господарськими спорудами, що розташовані за адресою АДРЕСА_4 , які належали останнім за життя, підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 247, 259, 263-265, 268, 272 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Гордіївської сільської ради Тростянецького району Вінницької області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про визнання права власності на спадкове майно, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до або через відповідні суди, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_8 , громадянка України, місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_5 .

Відповідач - Гордіївська сільська рада Тростянецького району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04331053, місцезнаходження якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_5 .

Третя особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_9 , житель АДРЕСА_6 .

Третя особа - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , жителька АДРЕСА_7 .

Третя особа - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ,РНОКПП: НОМЕР_10 , жителька АДРЕСА_8 .

Третя особа - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 РНОКПП: НОМЕР_11 , житель АДРЕСА_9 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено16.11.2019
Номер документу85654956
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —147/1446/18

Рішення від 12.11.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

Ухвала від 26.02.2019

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Дудіков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні