Рішення
від 04.11.2019 по справі 389/322/19
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.11.2019

ЄУН 389/322/19

Провадження № 2/389/76/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2019 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі: головуючого судді - Українського В.В.

за участю секретаря судового засідання - Гой І.С.

представника позивача адвоката -Урсаленко К.О.

представника відповідача - Кундас В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Знам`янка Кіровоградської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПП Світанок+ в особі директора Вакулика С.О. про стягнення заборгованості по орендній платі та розірвання договору оренди, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом доПП Світанок+ , вимоги за яким уточнила в процесі розгляду справи та просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати орендної плати за договором оренди земельної ділянки в розмірі 29600 грн., інфляційні витрати в розмірі 4952,40 грн. Також просить розірвати договір оренди землі, укладений між нею та відповідачем 01.11.2017.

Свої вимоги мотивувала тим, що вона є власником земельної ділянки, яка розташована на території Петрівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області кадастровий номер 3522295400:02:000:0342, яку вона отримала в порядку спадкування після смерті свого брата. Позивачем укладено із ПП Світанок+ в 2017 році договір оренди вказаної земельної ділянки строком на 10 років зі сплатою орендної плати в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки землі за один рік користування земельною ділянкою, що становить 16033,20 грн. Обчислення орендної плати має здійснюватися з урахуванням інфляції шляхом передачі відповідної суми грошей або перерахуванням на рахунок. Відповідач даної вимоги договору не виконує, тому позивач вважає, що відповідач зобов`язаний відшкодувати їй заборгованість з орендної плати в розмірі 29600 грн.. Вказала, що отримала від відповідача дві тони пшениці та п`ять тисяч гривень в рахунок орендної плати за користування її земельної ділянкою. Просить розірвати договір оренди земельної ділянки в зв`язку невиконанням відповідачем своїх обов`язків відповідно до договору. Також здійснила розрахунок інфляційних витрат, сума за яким складає 4952,40 грн.

Відповідач надав відзив на позовну заяву позовні вимоги позивача не визнав, просить відмовити в їх задоволенні. Пояснив, що відповідачем сплачена орендна плата на користь позивача в розмірі 5000 гривень та надано в рахунок орендної плати 2 тонни пшениці. Середньостатистична вартість двох тонн пшениці станом на 2018 рік складала 12216,36 грн. Таким чином, за один рік користування земельною ділянкою з 01.11.2017 по 01.11.2018 відповідачем сплачено позивачеві грошові кошти та передано сільськогосподарської продукції на суму 17216,36 грн. Крім того, просить звернути увагу на те, що строк сплати орендної плати за подальше користування земельною ділянкою настане не раніше 01.11.2019, оскільки орендна плата за умовами договору сплачується за один рік користування земельною ділянкою. В зв`язку з добросовісним та своєчасним виконанням відповідачем своїх обов`язків щодо договору оренди, відсутні підстави для його розірвання.

Позивач та її представник в судовому засіданні підтримали вимоги позову та просять їх задовольнити. Позивач пояснила, що бажає також стягнути з відповідача орендну плату за користування земельною ділянкою, яка належала її братові, з моменту смерті останнього та до моменту переоформлення спадщини на своє ім`я.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не відомі.

Вислухавши пояснення позивача та її представника, враховуючи відзив відповідача на позовну заяву, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,7247 га кадастровий номер 3522285400:02:000:0342 розташована на території Петрівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, на підставі свідоцтва про право на спадщину видане 18.07.2017 Знам`янською районною державною нотаріальною конторою після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . 01.11.2017 між ОСОБА_1 та ПП Світанок+ в особі директора Вакулика С.О. укладений договір оренди вказаної земельної ділянки, за умовами якого, Орендодавцем була передана, а Орендарем прийнята в строкове платне користування земельна ділянка. Строк дії договору встановлений відповідно до п.8 Договору на 10 років. Відповідно до п.9 Договору орендна плата вноситься орендарем в грошовій формі готівкою або у безготівковий спосіб в розмірі не менше 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки за 1 рік користування земельною ділянкою, що становить 16033,20 грн. За згодою сторін розрахунок щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Відповідно до п. 10 Договору обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Пункт 13 Договору передбачає за несплату орендної плати з вини Орендаря, в строки, передбачені даним Договором, нараховується розмір 0,1% від несплаченої суми за кожний календарний день прострочення у його сплаті, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення такого боргу.

Відповідно до ст.ст.526, 530, ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, у встановлений строк (термін).

За змістом ч.1 та ч.2 ст.207 ЦК України , правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Згідно з ч.1 ст.626 ЦК України , договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч.1 ст.628 ЦК України , зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною (ст.638 ЦК України ).

Згідно ст.1 Закону України Про оренду землі оренда - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі зазначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства» .

За змістом ст. ст. 16, 18, 19 вказаного Закону договір оренди земельної ділянки набирає чинності після досягнення домовленості з усіх істотних умов, підписання його сторонами і державної реєстрації у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 24 Закону України Про оренду землі Орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно зі ст. ст. 32,35 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. Спори, пов`язані з орендою землі, вирішуються у судовому порядку.

Нормами ст. 141 Земельного Кодексу України, передбачено, що підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, систематична несплата орендної плати, а також використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Спір між сторонами виник з приводу невиконання орендарем вимог договору оренди землі щодо сплати орендної плати за її користування.

Відповідно до п.9 Договору орендна плата вноситься орендарем в грошовій формі готівкою або у безготівковий спосіб (за вибором орендодавця) в розмірі не менше 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки за 1 рік користування земельною ділянкою, що становить 16033,20 грн. За згодою сторін розрахунок щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Відповідно до п. 10 Договору обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Пункт 13 Договору передбачає за несплату орендної плати з вини Орендаря, в строки, передбачені даним Договором, нараховується розмір 0,1% від несплаченої суми за кожний календарний день прострочення у його сплаті, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення такого боргу.

Позивач в рахунок користування її земельною ділянкою за один рік з дня укладення договору отримала від відповідача 2 тони пшениці та 5000 гривень, що підтвердила в позові та в судових засіданнях. Відповідно до порівняльної таблиці, взятої із загального Інтернет ресурсу, встановлена середня вартість 1 тони пшениці в сумі 6108,18 грн. станом цін на 2018 рік. Таким чином, відповідачем сплачено позивачу за орендної плати в загальному розмірі 17216,36 грн., що не є меншою сумою від вказаної в договорі оренди землі. На день звернення до суду із вказаним позовом, договір оренди діяв один рік, за який відповідачем сплачена орендна плата в повному обсязі. Стосовно стягнення з відповідача орендної плати на користь позивача за період з дня смерті брата до оформлення спадкових прав, позивач не надавала окремих позовних вимог та пояснень по ним, не надавала жодних доказів, договору оренди спадкодавця з ПП "Світанок+", вимоги до ПП "Світанок" та перебування в оренді цього підприємства саме цієї земельної ділянки, тому судом взагалі не досліджувалося таке питання.

В зв`язку з тим, що судом не встановлено порушення відповідачем умов договору оренди землі, суд не вбачає підстав для задоволення вимог про розірвання договору оренди землі та стягнення інфляційних витрат.

Ухвалюючи рішення суд у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України вирішує питання про розподіл судових витрат і приймаючи до уваги те, що в задоволенні позову відмовлено вважає судовий збір віднести на рахунок позивача .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 259 , 263-265, 273,354 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ПП Світангок+ в особі директора Вакулика С.О. про стягнення заборгованості по орендній платі та розірвання договору оренди, - відмовити.

Судовий збір віднести на рахунок позивача.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач ПП Світанок+ місце знаходження Кіровоградська область Знам`янський район с. Петрове вул. Колгоспна, 4А, код ЄДРПОУ 41159403 .

Повний текст рішення складений 13.11.2019.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В. Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено16.11.2019
Номер документу85661331
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/322/19

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні