Ухвала
від 15.11.2019 по справі 712/14680/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 1кс/712/8382/19

Справа № 712/14680/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2019 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , власника майна ОСОБА_5 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання внесене слідчим групи слідчих - слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_6 та погоджено прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_7 в кримінальному провадженні № 12019251010005705від17.10.2019за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.366КК України про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий групи слідчих - слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_6 звернулась до суду з клопотанням про арешт майна, посилаючись на те, що 17.10.2019 Черкаським відділом поліції ГУ НП у Черкаській області за матеріалами співробітників оперативного управління Головного управління ДФС у Черкаській області, зібраними в рамках проведення операції «Рубіж» та «Бастіон», внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження №12019251010005705, що кваліфікується за ч. 1 ст. 366 КК України, відносно службових осіб ТОВ «ТЕГ Центр» (код ЄДРПОУ 36492879, податкова адреса: м. Черкаси, вул. Конєва, 11, кв. 115, директором, головним бухгалтером та засновником значиться гр. ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), є суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності, які впродовж 2017-2019 років під час здійснення підприємницької діяльності вносили до податкової звітності та митних декларацій завідомо неправдиву інформацію про об`єми та вартість експортованих товарно-матеріальних цінностей, тобто вчиняли службове підроблення.

З матеріалів кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «ТЕГ Центр» протягом 2017-2019 років придбавали на території України ТМЦ (пух-перо качки та гусака) у фізичних осіб підприємців не платників ПДВ, а саме: ФОП ОСОБА_9 (код НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_10 (код НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_11 (код НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_12 (код НОМЕР_5 ). ФОП ОСОБА_13 (код НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_14 (код НОМЕР_7 ), ОСОБА_15 (код НОМЕР_8 ) та інших.

В подальшому вказані товарно-матеріальні цінності (пух-перо качки та гусака) відповідно до 3-х стороннього контракту, укладеного з підприємством - нерезидентом, що зареєстроване в країні з пільговим режимом оподаткування, а саме: YEVKO LLC (США), яке є платником відповідно до умов контракту, експортувались в адресу інших підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Китаї, Румунії, Чехії, Японії, Польщі та інших державах, які є одержувачами товарно-матеріальних цінностей (пух-перо качки та гусака). Проте під час митного оформлення вказаних операцій службовими особами ТОВ «ТЕГ Центр» декларувався експорт виключно пуху-пера качки, яке є значно дешевшим від пера гусака.

Так, в матеріалах кримінального провадження містяться відомості отримані з Черкаської митниці ДФС, а саме інформація одержана на міжнародний запит від компетентних органів Республіки Чехії щодо проведених зовнішньоекономічних операцій ТОВ «ТЕГ Центр», якими встановлено розбіжності ціни реалізації та виду товарно-матеріальних цінностей, задекларованих до експорту ТОВ «ТЕГ Центр», від тих, які у митному режимі «імпорт» оформлювало підприємство-нерезидент, зареєстроване в Республіці Чехія.

Проведенням досудового розслідування встановлено ряд офісних та житлових приміщень, які використовуються гр. ОСОБА_8 в процесі ведення фінансово - господарської діяльності ТОВ «ТЕГ Центр», а саме приміщення де можуть зберігатися: чорнові записи щодо проведених експортних операцій або другі примірники супровідних зовнішньоекономічних документів (Invoice, CMR та інші), документи бухгалтерського та податкового обліку (в т. ч. чорнові) ТОВ «ТЕГ Центр» щодо придбання експортованих ТМЦ на території України з зазначенням фактичної ціни та виду товару (пух-перо качки чи гуски), печатка підприємства нерезидента YEVKO LLC (США) з яким ТОВ «ТЕГ Центр» укладено контракт та інші печатки підприємств нерезидентів, а саме житлове приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де зареєстрований та фактично проживає директор ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

31.10.2019 слідчим суддею Соснівським районним судом м. Черкаси ОСОБА_16 винесено ухвалу про проведення обшуку за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 .

07.11.2019 за вищевказаною адресою проведено обшук, в ході якого було виявлено та вилучено флеш-накопичувач «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільний телефон сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID НОМЕР_9 , IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатка ТОВ «АВВІ» ЛТД.

В органу досудового розслідування достатньо підстав вважати, що по вказаному телефону ОСОБА_8 вів розмови по факту вчинення вказаного вище кримінального правопорушення, а також відправляв смс-повідомлення та повідомлення через соціальні мережі або через програми за допомогою мережі Інтернет. Також в ході обшуку було виявлено флеш-накопичувач «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, на якому міститься інформація, що має істотне значення для кримінального провадження.

Згідно бази Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формуваньТОВ «АВВІ» ЛТД зареєстровано за адресою: Сумська обл., м. Суми, вул.. Малиновського, 12, засновниками якого є ОСОБА_17 та ОСОБА_18 , які наділені правом представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи.

07.11.2019 винесено постанову про визнання речовим флеш-накопичувача «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільного телефону сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID 99000965481306, IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатки ТОВ «АВВІ» ЛТД, вилучені за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр» ОСОБА_8 а саме: АДРЕСА_1 .

Просять суд накласти арешт на майно, вилучене в ході обшуку за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: флеш-накопичувача «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільного телефону сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID НОМЕР_9 , IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатки ТОВ «АВВІ» ЛТД.

В судовому засіданні прокурор та слідча підтримали клопотання про накладення арешту на вилучене в ході обшуку майно.

Власник майна ОСОБА_8 не заперечував проти накладення арешту на майно.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини які регулюються нормами кримінально-процесуального законодавства.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області проводиться досудове розслідування та розпочато кримінальне провадження №12019251010005705, що кваліфікується за ч. 1 ст. 366 КК України, відносно службових осіб ТОВ «ТЕГ Центр» (код ЄДРПОУ 36492879, податкова адреса: м. Черкаси, вул. Конєва, 11, кв. 115, директором, головним бухгалтером та засновником значиться гр. ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ),

31.10.2019 слідчим суддею Соснівським районним судом м. Черкаси ОСОБА_16 винесено ухвалу про проведення обшуку за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 .

07.11.2019 за вищевказаною адресою проведено обшук, в ході якого було виявлено та вилучено флеш-накопичувач «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільний телефон сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID НОМЕР_9 , IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатка ТОВ «АВВІ» ЛТД.

07.11.2019 винесено постанову про визнання речовим флеш-накопичувача «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільного телефону сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID 99000965481306, IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатки ТОВ «АВВІ» ЛТД, вилучені за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр» ОСОБА_8 а саме: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Пунктами 1, 2 та 3 частини 2 статті 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, спеціальної конфіскації та конфіскації як виду покарання.

Частиною 3 ст. 170 КПК України визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Частиною 4 ст. 170 КПК України визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Крім того, відповідно ч. 9 ст. 100 КПК України, питання про долю речових доказів, які були надані суду, вирішується судом при ухваленні судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Такі докази повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що з метою забезпечення збереження речових доказів у кримінальному провадженні, призначення та проведення відповідних слідчий дій та для з`ясування всіх обставин кримінального правопорушення, встановлення істини у кримінальному провадженні, клопотання про накладення арешту на тимчасово вилучене майно підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 170-173, 303-309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене в ході обшуку 07 листопада 2019 року за місцем проживання директора ТОВ «ТЕГ Центр», гр. ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: флеш-накопичувача «GoodRAMfresh» об`ємом 8 Gb, мобільного телефону сірого кольору марки XiomiRedmi-4 (MEID НОМЕР_9 , IMEI1: НОМЕР_10 та IMEI2: НОМЕР_11 ) з сім-карткою НОМЕР_12 та печатки ТОВ «АВВІ» ЛТД.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85670795
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —712/14680/19

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні