Ухвала
від 13.11.2019 по справі 759/21175/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7428/19

ун. № 759/21175/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2019 року слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110000000522 від 10.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.149 КК України,-

встановив:

13.11.2019року доСвятошинського районногосуду м.Києванадійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110000000522 від 10.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.149 КК України, а саме: до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », стосовно розрахункового рахунку, відкритого ФОП " ОСОБА_5 ".

Вказане клопотання обґрунтовується тим, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному №12018110000000522 від 10.09.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 149 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , у складі організованої групи, здійснювали вербування людини, використовуючи обман та уразливий стан, з метою її подальшої трудової експлуатації, з корисливих мотивів, прикриваючи свою протиправну діяльність Благодійною організацією « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код СДРПОУ НОМЕР_1 .

Так, реалізовуючи єдиний злочинний умисел направлений на трудову експлуатацію осіб з корисливих мотивів, за вказівкою ОСОБА_6 , ОСОБА_7 підшукав та орендував ряд домоволодінь, які члени організованої групи почали використовувати з метою прикриття своєї протиправної діяльності в якості реабілітаційних центрів Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код СДРПОУ НОМЕР_1 . Крім цього, в кожному такому домоволодінні ОСОБА_6 визначив керівника та доручив їм здійснювати вербування осіб з метою їх подальшої трудової експлуатації.

Такими реабілітаційними центрами стали:

-домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 - керівниками якого призначено ОСОБА_7 та ОСОБА_9 ;

-домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 - керівником якого призначено ОСОБА_8 ;

домоволодіння за адресами: АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 - керівником якого призначено ОСОБА_11 ;

-домоволодіння за адресами: АДРЕСА_5 - керівником якого призначено ОСОБА_10 .

У свою чергу, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 під керівництвом ОСОБА_6 почали здійснювати вербування безробітних осіб, з наявним скрутним матеріальним становищем, алко-, наркозалежних осіб, безхатченків, які потребували соціальної допомоги, усвідомлюючи, що зазначені особи перебувають в уразливому стані.

Під час поміщення завербованих осіб до реабілітаційних центрів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 повідомляли останнім, що їм буде надаватись допомога в реабілітації, щодо позбавлення від різних видів залежності, допомога у їх виведенні з антигромадського способу життя та соціалізація.

Натомість, особи, які сподівались отримати кваліфіковану допомогу та потрапили до вище вказаних, так званих реабілітаційних центрів, жодної психологічної, медичної чи будь якої іншої кваліфікованої допомоги не отримували.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що з метою здійснення трудової експлуатації осіб ОСОБА_7 ,будучи фізичною особою-підприємцем РНОКПП уклавз Приватним акціонерним товариством « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса головного офісу АДРЕСА_6 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , адреса головного офісу АДРЕСА_7 ) договори на виконання робіт.

Копії даних договорів було отримано на запит до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». В даних договорах, в графі підписанта ФОП « ОСОБА_12 » вказаний його розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 , відкритий в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві, МФО НОМЕР_5 .

Відповідно достатуту БО« ІНФОРМАЦІЯ_4 »,заначена організаціяє неприбутковою,непідприємницькою,мета якоїє благодійна діяльність.

У зв`язку з цим, існують достатні підстави вважати, що за допомогою даного відкритого рахунку здійснювалось отримання прибутку за протиправну діяльність, а саме трудову експлуатацію осіб.

У зв`язку з цим, для підтвердження факту вчинення членами організованої групи трудової експлуатації осіб з метою отримання прибутку існує необхідність у отримані тимчасового доступу до розрахункового рахунку № НОМЕР_4 ФОП « ОСОБА_5 » відкритого в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві, МФО НОМЕР_5 , інформація, щодо якого наявна в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , МФО НОМЕР_7 ), з метою аналізу та встановлення законності надходження на зазначений рахунок грошових коштів, встановлення фактів переказів грошових коштів на даний рахунок та на інші рахунки, а також осіб, які здійснюють такі операції.

У судове засідання слідчий не з`явився.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », у володінні якого знаходяться документи, до суду не викликався відповідно до ч.2 ст.163 КПК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 10.09.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження за №12018110000000522.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Статтею 132 КПК Українивизначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п.2 ч.3 ст.132 КПК Українизазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч.4 ст.132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1 ст.159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

-Пунктом 5 частини 1 ст.162 КПК України також передбачено, що відомості, які можуть становити банківську таємницю, належать до охоронюваної законом таємниці.

-Згідно ч.5, ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе, що речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, в зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

-Враховуючи обставини, викладені слідчим у клопотанні та доведеність ним неможливості отримання інформації в інший спосіб, а також, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можливість використання зазначених відомостей, як доказів, слідчий суддя вбачає достатність підстав для задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

-Керуючись ст.ст. 159,162,163,164,166,369-372 КПК України, слідчий суддя,-

-ухвалив:

-Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110000000522 від 10.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.149 КК України, задовольнити.

-Надати дозвіл старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Київській обл. ОСОБА_3 слідчим слідчої групи ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 та ОСОБА_32 на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві, МФО НОМЕР_5 , інформація, щодо якого наявна в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , МФО НОМЕР_7 ), юридична адреса: АДРЕСА_8 , щодо оформлення та проведення банківських операцій по розрахунковому рахунку № НОМЕР_4 відкритого ФОП « ОСОБА_5 »,шляхом надання можливості ознайомитись із ними та вилучити (здійснити виїмку), з 01.01.2015 року по день надання доступу до документів, а саме:

-реєстру (виписки) руху грошових коштів на магнітному (електронному) носії по вказаному розрахунковому рахунку по кредитовим і дебетовим оборотам з повною розшифровкою даних контрагентів (номерів рахунків, найменування і коду ЄДРПОУ), призначення, дати часу і суми платежу, вказівкою вхідного та вихідного залишків на рахунку, найменування та МФО банка відправника (одержувача), відомостей про документи, на підставі яких зроблені такі платежі, номери транзакцій;

-документів по юридичному оформленню відкриття та використання вказаного рахунку (включаючи довіреності), передбачених «Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах», затвердженої постановою правління НБУ від 12.11.2003 №492, а саме: договору банківського рахунку, заяви про відкриття банківського рахунку, копії паспортів, довідок (карток) про присвоєння ідентифікаційних кодів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшої зміни поточних даних); анкети клієнтів банку (власників банківських рахунків); вхідної та вихідної кореспонденції міжбанківською установою і клієнтом банку, заяви про закриття банківського рахунку;

-первинних банківських документів, на підставі яких здійснювалося зарахування та списання грошових коштів з вказаного рахунку (платіжних доручень, грошових чеків, заяв на зняття грошових коштів (переведення на інший рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки та інших документів), а також копій векселів, актів пред`явлення, договорів безвідсоткового цільового займу, про надання поворотної фінансової допомоги;

-договорів щодо автоматизованого обслуговування поточного рахунку з обов`язковим зазначенням ІР-адреси з якої були здійснено сеанс доступу до рахунку, дати, часу та номеру телефону з якого було зроблено дзвінок;

-договору і інших документів, що стали підставою для оформлення та використання при управлінні даним рахунком системи «клієнт-банк» для

-перевірки стану рахунку і перерахування грошових коштів з поточного рахунку (протоколи обміну інформацією, LOG-файли) за вказаний період, із зазначенням ІР-адрес комп`ютерів, з яких відбувалось з`єднання з системою;

-документів, які містять інформацію про проведення фінансового моніторингу по операціях клієнта з наданням підтверджуючих документів, які були одержані від клієнта в ході його проведення;

-інформації щодо номерів банківських карток виданих по зазначеному банківському рахунку, осіб кому вони були видані, фотографії з камер банкоматів осіб, які використовували такі банківські картки;

-завірених копій вищевказаних документів у разі вилучення їх оригіналів співробітниками інших правоохоронних органів.

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями цьогоКодексу, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/21175/19

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні