Ухвала
від 18.11.2019 по справі 137/1485/19
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/1485/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.11.2019 смт. Літин

Слідчий суддя Літинського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Літинського відділення поліції Калинівського ВП ГУНП України у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся із вказаним клопотанням, яке 12.11.2019 погоджене із прокурором Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області ОСОБА_4 .

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні слідчого знаходиться кримінальне провадження № 12019020210000324 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що 04.11.2019 до Літинського ВП надійшла заява з ІНФОРМАЦІЯ_2 , про те, що ОСОБА_5 , житель с. Селище, Літинського районного Вінницької області, ОСОБА_6 , житель с. Садове, Літинського району Вінницької області та ОСОБА_7 , жителька смт. Літин Літинського району Вінницької області, з метою незаконного отримання субсидій, внесли неправдиві відомості в офіційний документ декларацію «Про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії», чим спричинили матеріальні збитки державі в особі ІНФОРМАЦІЯ_1 .

По даному факту слідчим СВ Літинського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Установлено, що в ІНФОРМАЦІЯ_2 на обліку знаходяться особові справи одержувачів субсидії. У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність звернутися до суду із клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме до оригіналів особових справ одержувачів субсидії. Оскільки інформація, що міститься у оригіналах документів, може мати доказове значення у даному кримінальному провадженні, а також сприяти всебічному, повному та об`єктивному розслідуванню обставин вказаного провадження, слідчий просив клопотання задовольнити та надати тимчасовий доступ до оригіналів особових справ з можливістю їх вилучення.

Слідчий ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився надавши заяву про розгляд клопотання у його відсутність. Клопотання підтримав та просив його задовольнити (а.с. 14).

Вважається за можливе розглянути клопотання у відсутності слідчого, відповідно до положення ч. 3 ст. 244 КПК України.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином (а.с. 16), тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у їх відсутність.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Оскільки матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого доведено факт того, що документи, про доступ до яких клопоче останній, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання в частині надання тимчасового доступу підлягає до задоволення.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки слідчий при зверненні із клопотанням не довів достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу, тому в цій частині клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 163, 164-166 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково. Надати слідчому СВ Літинського ВП Калинівського ВП ГУ НП у Вінницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 або працівнику оперативного підрозділу за дорученням слідчого (в порядку п.3 ч.2 ст. 40 КПК України), дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 , а саме до оригіналів особових справ одержувачів субсидії:

- особова справа № НОМЕР_2 , одержувач житлової субсидії ОСОБА_7 , жителька АДРЕСА_2 ;

- особова справа № 401162, одержувач житлової субсидії ОСОБА_6 , житель АДРЕСА_3 ;

- особова справа № 402888, одержувач житлової субсидії ОСОБА_5 , житель АДРЕСА_4 .

Термін виконання ухвали до 17 грудня 2019 р. включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85682972
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —137/1485/19

Ухвала від 18.11.2019

Кримінальне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні