Постанова
від 14.11.2019 по справі 487/8303/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/8303/19

Провадження № 1-кс/487/8735/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2019 року Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання слідчого Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42018160000000453 від 15.05.2018 року про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

07.11.2019року слідчийПершого слідчоговідділу Слідчогоуправління Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань,розташованого ум.Миколаєві, ОСОБА_3 ,за погодженнямз прокуроромвідділу прокуратуриОдеської області ОСОБА_4 ,звернулася досуду ізклопотанням,в якомупросила надати тимчасовий доступ до речей і документів слідчому СУ ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_3 , з можливістю вилучити наступні документи, які перебувають у володінні та зберігаються в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: оригінал реєстраційної справи на ім`я ОСОБА_5 . Дата реєстрації права оренди на земельну ділянку за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 в державному реєстрі прав державним реєстратором ОСОБА_6 , Савранське управління юстиції Одеської області 30.11.2015. Номер запису про право (в державному реєстрі прав) - 26604830.

Клопотання слідчийобґрунтовує тим,що вилучення вищевказаних документів обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використання їх в ході проведення слідчих дій та встановлення істини по даному кримінальному провадженню. Також, інформація, що мітиться в документах, має істотне значення для кримінального провадження і її подальше опрацювання може призвести до отримання нових доказів, які у своїй сукупності забезпечать ефективність досудового розслідування.

В судовому засіданні слідчий Першого СВ СУ ТУ ДБР, розташоване у м.Миколаєві ОСОБА_3 , клопотання підтримав, просила задовольнити його.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Слідчим управлінням Територіального управління ДБР, розташованого у м. Миколаєві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які за попередньою змовою з державним реєстратором зареєстрували в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно підроблений договір оренди землі № 426 від 10.06.2015, що спричинило тяжкі наслідки за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Проведеним на теперішній час досудовим розслідуванням встановлено, що у власності ОСОБА_5 на підставі державного акту серія ОД № 01226 перебуває земельна ділянка площею 1,87 га, кадастровий номер 5124382000:01:004:0140, розташована на території Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області масив № НОМЕР_2 ділянка 78.

З 12.05.2015 по 07.04.2016 ОСОБА_5 приймав участь в проведенні антитерористичної операції у складі військової частини В НОМЕР_3 та був відсутній на території Одеської області, однак 30.11.2015 державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 було зареєстровано договір оренди земельної ділянки № 426 від 10.06.2015 укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ОСОБА_5 .

Так, 15.05.2018 до прокуратури Одеської області надійшла заява ОСОБА_5 про те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за попередньою змовою з державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , в порушення встановленого чинним законодавством України порядку отримання в оренду земельних паїв громадян, шляхом підробки документів та внесення в договори підроблених підписів власника земельної ділянки, та наступної незаконної реєстрації договору оренди, вчинили захоплення земельного паю, який належить ОСОБА_5 та його подальшу незаконну обробку в господарських цілях.

Таким чином, державні реєстратори ІНФОРМАЦІЯ_3 здійснили державну реєстрацію договору оренди землі, достовірність яких оспорюється власником ОСОБА_5 .

В діях указаних невстановлених осіб убачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України як зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, всупереч інтересам служби, що воно спричинило тяжкі наслідки інтересам окремих громадян.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, а саме отримати: оригінали документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме реєстраційної справи на ім`я ОСОБА_5 . Дата реєстрації права оренди на земельну ділянку за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 в державному реєстрі прав державним реєстратором ОСОБА_6 , Савранське управління юстиції Одеської області 30.11.2015. Номер запису про право (в державному реєстрі прав) - 26604830.

Вищевказані документи, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (режим доступу у мережі Інтернет - ІНФОРМАЦІЯ_4 перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Використання вилучених документів в рамках кримінального провадження в сукупності з іншими речами, документами та показаннями може стати вагомим доказом у даному кримінальному провадженні, доводячи причетність або непричетність осіб до скоєння кримінального правопорушення, а в подальшому ході розслідування події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили та інших обставин, що підлягають доказуванню під час досудового розслідування.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 КПК України одним із процесуальних джерел доказів є документи. Вищевказані документи містять інформацію про службових осіб, що їх складали, підписували, засвідчували та реєстрували, юридичне обґрунтування прийнятих службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 рішень, строки дії таких рішень тощо, та в своїй сукупності підтвердять або спростують позицію, викладену у заяві ОСОБА_5 .

Таким чином отримання тимчасового доступу до оригіналів зазначених документів, з можливістю їх вилучення мають вагоме значення для встановлення обставин у кримінальному проваджені.

При цьому іншого порядку витребування зазначених документів від їхнього володільця, аніж шляхом тимчасового доступу як заходу забезпечення кримінального провадження, чинним законодавством не передбачено, а отримати на це письмову згоду особи, не представляється можливим.

Вилучення вищевказаних документів обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використання їх в ході проведення слідчих дій та встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого, належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42018160000000453 від 15.05.2018 року про тимчасовий доступ до речей і документів

задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів слідчому СУ ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_3 , з можливістю вилучити наступні документи, які перебувають у володінні та зберігаються в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- оригінал реєстраційної справи на ім`я ОСОБА_5 . Дата реєстрації права оренди на земельну ділянку за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 в державному реєстрі прав державним реєстратором ОСОБА_6 , Савранське управління юстиції Одеської області 30.11.2015. Номер запису про право (в державному реєстрі прав) - 26604830.

Ухвала дійсна до 14.12.2019року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 , положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85684231
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/8303/19

Постанова від 14.11.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 12.11.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 12.11.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні