Рішення
від 14.11.2019 по справі 155/1142/19
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пр.№ 2/155/801/19

Справа № 155/1142/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2019 року Горохівський районний суд

Волинської області

в складі: головуючого - судді Адамчук Г.М.

при секретарі судового засідання Ревуцької М.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі засідань Горохівського районного суду в м.Горохів Волинської області справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася з вищевказаним позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , зазначаючи у позовній заяві про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_5 , після смерті якого залишилося спадкове майно, а саме земельна ділянка площею 1,6660 га., яка розташована на території Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області та призначена для ведення особистого селянського господарства, згідно із державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7. Крім позивача, спадкоємцями майна померлого є відповідачі, які від прийняття спадщини відмовились. Оскільки оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно немає, а нотаріальна контора відмовила позивачу у видачі їй свідоцтва про право на спадщину, то позивач просив визнати за нею право власності вищевказану земельну ділянку за законом після смерті ОСОБА_5 .

Ухвалою від 01 жовтня 2019 року відкрито провадження у справі.

У підготовче судове засідання відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не з`явилися, однак скерували до суду клопотання про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги визнають у повному обсязі та не заперечують щодо їх задоволення.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася, однак скерував до суду письмове клопотання про розгляд справи у її відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд вважає, що даний позов підлягає до задоволення повністю з наступних підстав.

Згідно копії державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7, виданого 26 лютого 2004 року Горохівською районною державною адміністрацією Волинської області, ОСОБА_5 передано у приватну власність земельну ділянку площею 1,6660 га., яка розташована на території Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області та призначена для ведення особистого селянського господарства.

Згідно витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку НОМЕР_6, кадастровий номер вищевказаної ділянки - 0720881600:01 :001: 0193 (а.с.10).

Як вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 25 травня 2018 року виконавчим комітетом Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 (а.с.7).

Із довідки Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області №520 від 15 липня 2019 року вбачається, що ОСОБА_5 до 25 травня 2018 року проживав із дружиною ОСОБА_2 , яка із 2009 року проживала без реєстрації та синами: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_5 є його дружина ОСОБА_2 та діти: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 Заповіт в сільській раді не посвідчувався.

Згідно з ч.1 ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Із інформаційної довідки зі спадкового реєстру №57956229 вбачається, що ОСОБА_5 заповіт не посвідчувався.

Згідно ч.1 ст.1262 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Із заяв ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , посвідчених секретарем Журавниківської сільської ради вбачається, що вони на видачу свідоцтва про право на спадщину та отримання спадкового майна не претендують та звертатись до суду за продовженням строку, встановленого для прийняття спадщини не будуть.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 17 лютого 1984 року, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьком є ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_2 (а.с.17).

Із рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 02 вересня 2014 року, яке не змінене та не скасоване та набрало законної сили 15.09.2014 р., шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_8 розірвано.

Із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області вбачається, що 17 жовтня 2014 року ОСОБА_1 зареєструвала шлюб із ОСОБА_9 , після чого змінила своє прізвище на ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Рішенням Горохівського районного суду Волинської області від 31 травня 2019 року ОСОБА_1 . визначено додатковий строк тривалістю 1 місяць для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_5 .

Матеріалами спадкової справи №61/2019, заведеної Горохівською державною нотаріальною конторою стверджується, що крім позивача із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 ніхто не звертався.

Отже, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем майна померлого ОСОБА_5 за законом, яка прийняла спадщину.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії Горохівської державної нотаріальної контори від 09 вересня 2019 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, яка розташована на території Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів (а.с.20).

Отже, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 як спадкоємець майна померлого ОСОБА_5 має право на спадкування його майна, прийняла спадщину в установленому порядку, але у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на це майно не може оформити спадщину в нотаріальному порядку, а тому суд визнає за позивачем в порядку спадкування за законом першої черги право власності на земельну ділянку площею 1,6660 га., кадастровий номер: 0720881600:01:001:0193, яка розташована на території Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області та призначена для ведення особистого селянського господарства згідно із державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7, виданим 26 лютого 2004 року Горохівською районною державною адміністрацією Волинської області та витягом з державного земельного кадастру про земельну ділянку № НОМЕР_6, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_5 .

Суд не вирішує питання про стягнення судових витрат, оскільки позивач від стягнення судових витрат відмовився.

Керуючись ст.ст.12, 13, 259, 264-265 ЦПК України, ст.ст.1217, 1222, 1262, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом першої черги право власності на земельну ділянку площею 1,6660 га., кадастровий номер: 0720881600:01:001:0193, яка розташована на території Журавниківської сільської ради Горохівського району Волинської області та призначена для ведення особистого селянського господарства згідно із державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7, виданим 26 лютого 2004 року Горохівською районною державною адміністрацією Волинської області та Витягом з державного земельного кадастру про земельну ділянку № НОМЕР_6, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_5 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до п.п.15.5) п. 1 Розділу ХШ Перехідних положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Головуючий: /підпис/

Згідно з оригіналом.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Г.М.Адамчук

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85685638
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —155/1142/19

Рішення від 14.11.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні