Ухвала
від 15.11.2019 по справі 203/4013/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/4013/19

Провадження № 1-кс/0203/1246/2019

УХВАЛА

15 листопада 2019 року слідчий суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, заявлене у кримінальному провадженні №32019041650000046, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01 листопада 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

12 листопада 2019 року до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська подано вищевказане клопотання, погодженого прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області.

В обґрунтування клопотання слідчий послався на те, що на підставі узагальнених матеріалів №0518/2019/ДСК Державної служби фінансового моніторингу України встановлено, що громадяни ОСОБА_4 (РНОКППФО НОМЕР_1 ), ОСОБА_5 (РНОКППФО НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (РНОКППФО НОМЕР_3 ), ОСОБА_7 (РНОКППФО НОМЕР_4 ), ОСОБА_8 (РНОКППФО НОМЕР_5 ), ОСОБА_9 (РНОКППФО НОМЕР_6 ) та група невстановлених осіб, в період 2015-2019 років, діючи умисно, в порушення вимог Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 року (із змінами та доповненнями), здійснили ряд фінансових операцій, пов`язаних із зняттям готівкових коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), які надійшли від групи підприємств, без відображення таких операцій у податковому обліку, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у сумі, яка в три тисячі і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто у значних розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що група осіб перебуваючи на території м. Дніпра у 2018 році за допомогою реквізитів підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності здійснювали легалізацію грошових коштів, використовуючи при цьому підроблені паспорти громадян України.

Матеріалами ІНФОРМАЦІЯ_4 встановлено, що зняття готівкових коштів відбувалось за допомогою наступних паспортів громадян України: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_10 , виданий 29.10.2002 Дніпровським РВ Дніпродзержинського МУ УМВС України в Дніпропетровській області, з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_11 , виданий 18.09.2014 Ленінським РВ у м. Дніпропетровську ГУ ДМС України у Дніпропетровській області, з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_12 , виданий 20.04.2006 Долинським РВ УМВС України в Кіровоградській області, з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_13 , виданий 15.10.2010 ЦВМ Дзержинського РВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області, з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; та ін.

Допитана, в якості свідка ОСОБА_7 пояснила, що в банківських установах готівку від імені підприємства не знімала, довіреності на зняття готівки від свого імені не надавала, пояснила, що паспорт громадянина України серії НОМЕР_14 втратила у січні 2017 року, про що повідомила органи Національної поліції.

Також з`ясовано, що у кримінальному провадженні №32018041660000047 від 19.10.2018 встановлений факт використання паспорту ОСОБА_7 (серії НОМЕР_10 ) ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_9 . Останній 02.10.2019 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358; ч. 2 ст. 200; ч. 3 ст. 209 КК України.

Крім того, у кримінальному провадженні №32018041660000047 ОСОБА_12 24.09.2019 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358; ч. 2 ст. 200; ч. 2 ст. 209 КК України, у зв`язку із використанням підробленого паспорту гр. ОСОБА_13 .

За допомогу АІС «Податковий блок» та матеріалів Державної служби фінансового моніторингу встановлено, що ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » використовує розрахункові рахунки в т.ч. АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_15 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин скоєного злочину, їх належної правової оцінки, визначення вірної кваліфікації вчиненого злочину, встановлення осіб, що вчинили злочин, причетні до його вчинення та розпоряджувалися грошовими коштами, отриманими злочинним шляхом, в ході досудового розслідування виникла необхідність у вилученні, дослідженні та долучені до матеріалів кримінального провадження документів, які містять охоронювану законом таємницю банківську таємницю, а саме відомостей щодо руху грошових коштів за всіма рахунками відкритими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », які діяли у період 2015-2019 років, з повною розшифровкою всіх кредитових та дебетових перерахунків, призначення платежів, з вказівкою контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, номерів розрахункових рахунків, МФО банків, з часу відкриття рахунків до часу проведення виїмки (закриття рахунків), на паперовому носії; юридичних справ по оформленню рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розрахунково-касових (платіжних) документів, що стали підставою для руху коштів, та зі зняття коштів готівкою з відповідних рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в оригіналах у повному обсязі.

Вказані документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази. Зокрема, матеріали юридичних справ з оформлення рахунків та відповідні платіжні документи містять вільні зразки почерку та підпису відповідних фізичних осіб та у подальшому можуть бути використані для проведення почеркознавчої експертизи, у зв`язку з чим підлягають вилученню саме в оригіналах.

Клопотання в силу ч. 2 ст. 163 КПК України розглянуто без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Слідчий в засідання не прибув, подав до канцелярії суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, в заяві клопотання підтримав, просив задовольнити та зазначив, що доступ до оригіналів документів, зазначених в клопотанні, необхідно для проведення почеркознавчої експертизи. З огляду на викладене, та з урахуванням зазначеного в заяві слідчого, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності останнього.

Дослідивши подане клопотання та додані до нього докази, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання з огляду на наступне.

До повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому КПК України, судового контроля за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 2 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованихКонституцієюі законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

За змістом ст. ст. 131, 162 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, полягає у наданні слідчому особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Надання тимчасового доступу до речей і документів під час досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором.

На підставі п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням ч. 3 ст. 132 КПК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно зі ст. 94 КПК України, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Слідчим суддею встановлено, що 01 листопада 2019 року до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1ст. 212 КК України з фабулою про те, що на підставі узагальнених матеріалів №0518/2019/ДСК Державної служби фінансового моніторингу України встановлено, що громадяни ОСОБА_4 (РНОКППФО НОМЕР_1 ), ОСОБА_5 (РНОКППФО НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (РНОКППФО НОМЕР_3 ), ОСОБА_7 (РНОКППФО НОМЕР_4 ), ОСОБА_8 (РНОКППФО НОМЕР_5 ), ОСОБА_9 (РНОКППФО НОМЕР_6 ) та група невстановлених осіб, в період 2015-2019 років, діючи умисно, в порушення вимог Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 року (із змінами та доповненнями), здійснили ряд фінансових операцій, пов`язаних із зняттям готівкових коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), які надійшли від групи підприємств, без відображення таких операцій у податковому обліку, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у сумі, яка в три тисячі і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто у значних розмірах.

Зазначені матеріали кримінального провадження виділені з матеріалів кримінального провадження №32018041660000047 від 19 жовтня 2018 року.

Допитом свідка ОСОБА_7 встановлено, що паспорт громадянина України серії НОМЕР_14 , який був використаний задля здійснення кримінального правопорушення невстановленими особами, вона втратила у січні 2017 року.

До клопотання слідчим долучено копію заяви про видачу паспорта на імя ОСОБА_11 , якій 02 жовтня 2019 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358, ч.2 ст.200, ч.3 ст.209 КК України. Згідно протоколу огляду вилучених речей та документів від 30 вересня 2019 року, проведеного в рамках кримінального провадження №32018041660000047 від 19 жовтня 2018 року, з місця проживання ОСОБА_12 вилучено телефон «Samsung», в якому містяться файли та фотографії паспортів громадян України різних осіб, їх карток платників податкова, скріншотів листування. Останньому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358, ч.2 ст.200, ч.3 ст.209 КК України.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає доведеним необхідність доступу до речей і документів, зазначених в клопотанні, оскільки іншим способом отримати вказані документи та інформацію, у т.ч. для підтвердження встановлення обставин, підтвердити чи спростувати факти відношення певних осіб до діяльності вказаного підприємства, що можливо встановити в ході проведення почеркознавчої експертизи, яку можливо провести виключно на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, на підставі наявних вільних зразків почерку та відпису відповідних фізичних осіб в матеріалах юридичних справ з оформлення рахунків, відповідних платіжних документів.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає доведеним необхідність доступу до речей і документів, зазначених в клопотанні, оскільки у наданихматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що вказаніречі ідокументи маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні.Необхідність отриматитимчасовий доступдо вказанихречей ідокументів таможливість їхвилучити,які перебуваютьу володінніАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »( АДРЕСА_1 ) та складають банківську таємницю, обґрунтовується метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження та виявлення інших учасників кримінального правопорушення.

Керуючись ст. ст. 94, 131, 132, 162, 163, 369-372 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання старшогослідчого зОВС другогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській областістаршого лейтенантаподаткової міліції ОСОБА_3 ,про наданнятимчасового доступудо речейі документів,що містятьохоронювану закономтаємницю,заявлене укримінальному провадженні№32019041650000046,відомості прояке внесенодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 01листопада 2019року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.212КК України - задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32019041650000046: заступнику начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_16 , слідчому з ОВС ОСОБА_17 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_18 , слідчий з ОВС ОСОБА_19 , прокурорам у кримінальному провадженні: ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а також співробітникам податкової міліції визначених слідчим постановою про проведення процесуальних дій на іншій території в порядку ст. 218 КПК України по даному кримінальному провадженню, право на тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення оригіналів документів, що знаходяться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_15 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

- оригіналів всіх наявних документів з юридичного оформлення (відкриття) та використання всіх рахунків (у т.ч. карткових) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ); пов`язаних додаткових послуг; документів (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції з руху грошових коштів по рахунках (у т.ч. карткових) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді та на паперовому носії (завіреному печаткою банку) за період часу 01.01.2015 по 01.11.2019;

- оригіналів всіх чеків та/або інших документів щодо отримання грошових коштів з вищевказаних рахунків (у т.ч. карткових) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період з 01.01.2015 по 01.11.2019;

- роздруківки телекомунікаційних з`єднань систем/системи інтернет-банкінгу (у т.ч. «Клієнт-Банк») між засобами телекомунікації банку та уповноваженою особою ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо рахунків (у т.ч. карткових) ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », із зазначенням: місця встановлення програмного забезпечення, номерів телефонів та IP-адрес обладнання, з якого відбувалось управління рахунками, log-файлів доступу, фізичних адрес засобів комунікації (МАС-адреси), а також часу і дати проведення з`єднань (дата та час початку та закінчення сеансу) з 01.01.2015 по 01.11.2019 у паперовому та в електронному вигляді;

- відеозаписи та/або фотографії, якими зафіксовано фізичних осіб під час отримання та/або перерахування готівки за допомогою програмно-технічних комплексів, призначених для автоматизованої видачі і прийому готівкових грошових коштів, як з використанням платіжних карт, так і без, а також виконання інших операцій, в тому числі оплати товарів і услуг, складання документів, що підтверджують відповідні операції по рахунках (у т.ч. карткових), та інформацію (адресу), де було здійснено видачу готівки по рахунку (у т.ч. карткових) за період з 01.01.2015 по 01.11.2019.

У випадкувідсутності оригіналіввищевказаних документів,надати їхналежно засвідченікопії,або іншідокументи,що підтверджуютьїх відсутність:протоколи виїмок,постанови пропроведення виїмок,супровідні листи,наявні уАТ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_15 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

В разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає виконанню протягом тридцяти днів.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85687230
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —203/4013/19

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 29.10.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні