Рішення
від 27.09.2019 по справі 452/780/19
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/780/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"27" вересня 2019 р. м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області у складі судді Кравціва В.І., розглянувши у порядку письмового провадження за правилами ч. 2 ст. 247 ЦПК України (за відсутності осіб, які беруть участь у справі та нездійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу) у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

ОСОБА_1 подала до суду заяву про встановлення факту родинних відносин, а саме, що вона, заявник, є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилалася на те, що після смерті її матері відкрилася спадщина і вона, будучи спадкоємцем за законом, звернулася до Самбірської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадкове майно, однак нотаріус відмовив у видачі такого свідоцтва з посиланням на те, що у свідоцтві про її народження матір`ю записана ОСОБА_3 , а померла ОСОБА_4 , тобто їй необхідно довести родинні відносини між ними.

Від заявника ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд справи за її відсутності. Представник заінтересованої особи - Чукв`янської сільської ради Самбірського району Львівської області, будучи належним чином повідомленим про судове засідання, у судове засідання не з`явився без повідомлення причин, у зв`язку з чим суд на підставі п. 1) ч. 3 ст. 223 ЦПК України постановив ухвалу про розгляд справи за його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 з таких підстав.

Із свідоцтва про смерть відомо, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Блажів померла ОСОБА_4 (а. с. 10).

Із свідоцтва про народження та про укладення шлюбу відомо, що ОСОБА_5 дошлюбне ОСОБА_5 ) народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її матір`ю записана ОСОБА_3 , запис про батька відсутній (а. с. 7).

Із копії облікової картки об`єкта по господарського обліку на 2016-2020 роки

видно, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є головою домогосподарства по АДРЕСА_1 , членом цього двору також записана її мати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а. с. 24-28).

Отже, наведені докази, а саме: дані про вік, місце народження та місце проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_7 із достовірністю свідчать про те, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, родинних відносин між фізичними особами.

У пункті 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Установлення факту родинних відносин має юридичне значення, оскільки дає підстави ОСОБА_1 реалізувати своє право на спадщину після смерті її матері ОСОБА_8 .

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263-265, 293 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Чукв`янська сільська рада Самбірського району Львівської області, адреса: с. Чуква, вул. Самбірська, 158, Самбірського району Львівської області, ЄДРПОУ: 04370350.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85696867
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —452/780/19

Рішення від 27.09.2019

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кравців В. І.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кравців В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні