Рішення
від 18.11.2019 по справі 605/547/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/547/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"18" листопада 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про надання права на шлюб, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про надання права на шлюб.

В судовому засіданні заявниця свої вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити. Крім цього, додала, що вона бажає укласти шлюб із ОСОБА_2 , якого кохає і це відповідає її інтересам. На даний час вона перебуває на 16 тижні вагітності. Вони із ОСОБА_2 будуть проживати в с. Литвинів Підгаєцького району Тернопільської області разом із його бабцею. Зареєструвати шлюб із ОСОБА_2 є її добровільним бажанням і проти цього не заперечують її батьки. Вони вже на протязі 4-ох останніх місяців проживають разом із ОСОБА_2 у будинку його бабці. Умови проживання за вказаною адресою добрі. Вважає, що ОСОБА_2 у змозі утримувати сім`ю, так як він неофіційно працює, виконує ремонтні та інші будівельні роботи в будинках. ЇЇ матері, прізвище якої на даний час ОСОБА_3 , а не Залуцька, було відомо про розгляд даної справи в суді, про це вона їй особисто повідомляла по телефону, а також при зустрічі у будинку її баби з дідом.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні вимоги заявниці просить задовольнити, при цьому додав, що вони із нею бажають одружитись, оскільки кохають одне одного. В подальшому вони будуть проживати разом, за місцем проживання його баби, що в с. Литвинів Підгаєцького району Тернопільської області, де є всі необхідні умови для нормального проживання. Він зможе утримувати сім`ю, оскільки неофіційно працює, виконує ремонтні та інші будівельні роботи в будинках, при цьому його середньомісячний дохід становить близько 15 тис. грн. На даний час вони вже 4-ти місяці проживають разом із заявницею. З батьками заявниці він у нормальних стосунках, однак із її матір`ю не дуже в добрих, так як вона недостатньо любить свою дочку. Крім того, додав, що мати заявниці повідомила, що не прийде в судове засідання, оскільки працює і їй не до того.

В судове засідання представник заінтересованої особи - Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, ним до суду подано письмову заяву про розгляд справи у його відсутності, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснив, що він є батьком заявниці. Йому відомо, що його дочка з липня 2019 року проживає разом із ОСОБА_2 , вона на даний час вагітна та бажає одружитись із ОСОБА_2 Йому відомо, що стосунки його дочки із ОСОБА_2 добрі, і вони кохають одне одного. На його думку буде краще, щоб вони зареєстрували шлюб, аніж проживали разом без реєстрації шлюбу. Йому відомо, що його колишня дружина та мати заявниці спочатку була проти її одруження, а на даний час вже ні. Вважає, що ОСОБА_2 зможе утримувати сім`ю, оскільки він виконує ремонтні роботи в будинках, працюючи не офіційно. Коли його дочка почала проживати із ОСОБА_2 , то він цікавився у людей щодо особи останнього і при цьому йому нічого поганого про нього не повідомили. У будинку де проживає його дочка разом із ОСОБА_2 є всі умови для нормального проживання. Надання його дочці права на шлюб, буде відповідати інтересам останньої.

Суд, заслухавши пояснення заявниці, заінтересованої особи, свідка ОСОБА_4 , дослідивши матеріали справи, вважаючи, що надання заявниці права на шлюб відповідає її інтересам, дійшов висновку, що заяву ОСОБА_1 слід задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст.293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадках, встановлених законом.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини " передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , закріплено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

У пункті 84 рішення Європейського суду з прав людини по справі "Валліанатос та інші проти Греції" від 07.11.2013 року (Заяви №№29381/09 та 32684/09) передбачено: "Суд наголошує на принципах, встановлених у його практиці. Мета захисту родини у її традиційному сенсі є доволі абстрактною і для її реалізації може використовуватися широкий спектр конкретних заходів… Також, з огляду на те, що Конвенція є "живим" документом, який слід тлумачити у світлі умов сьогодення…, держава при виборі засобів, покликаних забезпечувати захист сім`ї та повагу до сімейного життя, як цього вимагає стаття 8, обов`язково має брати до уваги зміни, що відбуваються у суспільстві і у ставленні до соціальних питань, цивільного стану і міжособистісних стосунків, включаючи той факт, що не існує лише одного шляху чи лише одного вибору, коли йдеться про те, як вести сімейне або приватне життя".

Окрім цього, пунктом 126 рішення Європейського суду з прав людини по справі "Фернандес Мартінес проти Іспанії" (заява 56030/07) від 12 червня 2014 року встановлено: "Що стосується права на приватне та сімейне життя, Суд наголошує на важливості для осіб мати можливість вільно приймати рішення з приводу того, як вести своє приватне та сімейне життя. У зв`язку з цим повторно наголошується, що відповідно до статті 8 також надається охорона прав на самореалізацію як у формі особистого розвитку…, так і з точки зору права на встановлення та розвиток відносин з іншими людьми та навколишнім світом, при цьому поняття особистої автономії є важливим принципом, що береться за основу при тлумаченні гарантій, які викладені в такому положенні".

Зважаючи на принципи рівноправності жінки і чоловіка, закон вимагає, щоб згода на одруження була взаємною. Принцип добровільності шлюбу є чинним не лише на стадії його реєстрації, а й під час знаходження в шлюбі, що зумовлює можливість добровільного розірвання шлюбу, про що записано в статті 16 Конвенції "Про дискримінацію жінок" в ч.1 підпункту "с", "однакові права і обов`язки під час шлюбу і після його розірвання". Шлюб - це сімейний союз, при цьому слово "сімейний" засвідчує, що шлюб створює сім`ю, а слово "союз" підкреслює договірну природу шлюбу, яка зумовлює його добровільний характер.

Згідно ч.1 ст.4 СК України особа, яка досягла шлюбного віку, має право на створення сім`ї.

У випадках передбачених ч.2 ст.23 цього Кодексу, сім`ю може створити особа, яка не досягла шлюбного віку.

В силу ч.1 ст.22 СК України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

У відповідності із ст.23 СК України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мужилів Підгаєцького району Тернопільської області, в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 10 жовтня 2019 року та паспортом громадянина України НОМЕР_4 від 21 березня 2018 року.

Заявниця ОСОБА_1 станом на 03 жовтня 2019 року, перебувала на 8-9 тижні вагітності, що підтверджується довідкою за вих.№308 від 03 жовтня 2019 року виданою комунальним некомерційним підприємством "Бережанська центральна районна лікарня".

Встановлено, що на даний час заявниця з липня 2019 року проживає разом із заінтересованою особою в АДРЕСА_1 , що крім пояснень самої заявниці та заінтересованої особи, підтверджується також поясненнями свідка ОСОБА_4 та довідкою виданою виконавчим комітетом Литвинівської сільської ради за вих.№788 від 09 жовтня 2019 року.

Той факт, що надання заявниці права на шлюб відповідає інтересам останньої, окрім пояснень самої заявниці, також підтверджено в судовому засіданні заінтересованою особою та свідком ОСОБА_4 .

За таких обставин, суд дійшов до переконання, що заява ОСОБА_1 підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 293, 294, 319 ЦПК України, ст.ст. 4, 22, 23 СК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительці АДРЕСА_1 , зареєстрованій в АДРЕСА_2 - право на шлюб.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Підгаєцький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, м. Підгайці вул. Т.Шевченка, 26 Тернопільської області, ЄДРПОУ 21161598.

Суддя: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85700193
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —605/547/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні