Рішення
від 14.11.2019 по справі 658/2782/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/2782/19

(провадження № 2/658/1060/19)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2019 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Подіновської Г.В.

при секретарі Марчук В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, в місті Каховка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Малокаховської сільської ради народних депутатів про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом, вимоги вмотивовано тим, що вона є спадкоємцем за заповітом після смерті свого батька ОСОБА_2 на житловий будинок АДРЕСА_1 та на приватизовану земельну ділянку, на якій він розташований. При зверненні позивачем до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав, їй було відмовлено, оскільки нею було надано свідоцтво на забудову садиби, видане на підставі рішення виконкому Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області за № 25 від 13.12.1972 року, вказане свідоцтво відсутнє у Переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженого Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР Міністерства комунального господарства 31 січня 1996 року (втратила чинність 19.01.1996 року).

Просила позов задовольнити.

В судове засідання сторони надали заяви про розгляд справи у їх відсутність, позивач на позові наполягає, представник відповідача з позовом згоден.

Відповідно до ст. 247 ч. 2 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає необхідним позов задовольнити.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 (а.с. 7).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті свого батька ОСОБА_2 на житловий будинок АДРЕСА_1 та на приватизовану земельну ділянку, на якій він розташований, про що свідчить свідоцтво про право на спадщину за заповітом, виданого 16.01.2019 року державним нотаріусом Каховської районної нотаріальної контори та зареєстрованого в реєстрі за № 16 (а.с. 4, 5).

Для оформлення спадщини на житловий будинок ОСОБА_1 було надано свідоцтво на забудову садиби, видане на підставі рішення виконкому Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області за № 25 від 13.12.1972 року.

Нотаріусом було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, оскільки надано позивачем свідоцтво на забудову садиби, видане на підставі рішення виконкому Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області за № 25 від 13.12.1972 року, відсутнє у Переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженого Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР Міністерства комунального господарства 31 січня 1996 року (втратила чинність 19.01.1996 року) (а.с. 8).

Згідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч. 1, ч. 3ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню, оскільки вона є спадкоємцем за заповітом, відмову від спадщини не заявляла та іншим чином визнати право на належне їй спадкове майно, яке залишилося після смерті батька, не має змоги.

Керуючись ст.ст. 12,13, 81, 265, 273 ЦПК України, ст.ст. 328, 1216, 1217, 1261, 1268 ЦК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 (адреса місця реєстрація: АДРЕСА_1 , РНКОПП: НОМЕР_1 ) до виконавчого комітету Малокаховської сільської ради народних депутатів (адреса місця знаходження: с. Малокаховка Каховського району Херсонської області, вул. Ювілейна, буд. № 45, ЄДРПОУ: 26518817) про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 та на приватизовану земельну ділянку, на якій він розташований, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Г. В. Подіновська

Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85700901
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/2782/19

Рішення від 14.11.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні