Ухвала
від 18.04.2019 по справі 757/19350/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19350/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

17.04.2019 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42019000000000825 від 10.04.2019 за фактом ухилення від сплати податків суб`єктом господарської діяльності в період з 2018 по 2019 роки, при здійсненні фінансових операцій з експорту пшениці пов`язаним особам нерезидентам за цінами нижчими, ніж експертні ціни на пшеницю у розмірі близького 30 млн. грн., що є особливо великим розміром та зловживання владою службовими особами митної служби ДФС України та ГУ ДФС України під час виконання своїх повноважень, які організували протиправну діяльність, направлену на ухилення від сплати обов`язкових митних та податкових платежів суб`єктом господарської діяльності, що спричинило тяжкі наслідки за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 364 ККУкраїни.

Сторона обвинувачення вказує, що до можливої незаконної діяльності групи посадових осіб корпорації «СВАРОГ ВЕСТ ГРУП» (код 34312826),ТОВ «СВАРОГ КАПІТАЛ» (код 37820210), ТОВ "ЛОТІВКА ЕЛІТ" (код 32678215), ТОВ "Сварог-Буковина" (код 35125900), ТОВ "Сварог-Дністер" (код 35289018), СТОВ "Довіра" (код 3785958), ТОВ "Агрофірма "Оршівська" (код 03801730), ТОВ "Дністрові роси" (код 35194398), ТОВ "Євразія-Сервіс", які діючи за попередньою змовою з посадовими особами митної служби ДФС України та посадовими особами ГУ ДФС України, які як представники контролюючого органу, в частині виконання умов ст. 39 Податкового Кодексу України під час виконання функцій податкового контролю з виявлення та контролю фактів проведення платником податків контрольованих операцій організували протиправну діяльність, направлену на ухилення від сплати податків під експортних операцій та інших обов`язкових платежів.

З метою виявлення та фіксації обставин кримінального правопорушення, відшукання та вилучення предметів, речей та документів, які можуть свідчити про причетність службових осіб ДФС України та службових осіб юридичних осіб приватного права до протиправної схеми ухилення від сплати податків, зборів та інших обов`язкових платежів, у сторони обвинувачення виникла необхідність у проведенні обшуку у не житлових приміщеннях за адресою: Хмельницька область, Новоушицький район, с. Куча, вул. Центральна, 7, які є фактичним місцем здійснення господарської діяльності ТОВ "Сварог-Дністер" (код 35289018).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об`єкт розташований за адресою: Хмельницька область, Новоушицький район, с. Куча, вул. Центральна, 7, які є фактичним місцем здійснення господарської діяльності ТОВ "Сварог-Дністер" (код 35289018) зареєстровано за ТОВ "Сварог-Дністер".

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. №3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, прокурорм в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду звказаним,клопотання вчастині наданнядозволу напроведення обшукуз метоювилучення документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору другого відділу процесуального керівництва першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів на проведення обшуку у не житлових приміщеннях за адресою: Хмельницька область, Новоушицький район, с. Куча, вул. Центральна, 7, які є фактичним місцем здійснення господарської діяльності ТОВ "Сварог-Дністер" (код 35289018) зареєстровано за ТОВ "Сварог-Дністер", з метою виявлення та вилучення документів, що стосуються виробництва, придбання та подальшої реалізації на адресу нерезидента «POMARIUM CAPITAL LIMITED» пшениці від корпорації «СВАРОГ ВЕСТ ГРУП» (код 34312826), ТОВ «СВАРОГ КАПІТАЛ» (код 37820210), ТОВ "ЛОТІВКА ЕЛІТ" (код 32678215), ТОВ "Сварог-Буковина" (код 35125900), ТОВ "Сварог-Дністер" (код 35289018), СТОВ "Довіра" (код 3785958), ТОВ "Агрофірма "Оршівська" (код 03801730), ТОВ "Дністрові роси" (код 35194398), ТОВ "Євразія-Сервіс" у період з 01.01.2017 по 15.04.2019, а саме: контрактів, договорів купівлі-продажу, надання транспортних послуг, послуг зберігання, послуг митного брокера, з додатками та зі змінами, оборотно-сальдових відомостей, звітів, ордерів, накладних, актів приймання-передачі, сертифікатів, довідок, висновків, доручень, митних декларацій з додатками, рахунків на оплату, інвойсів, платіжних доручень, виписок з банківських рахунків, чеків, касових ордерів, квитанцій, листів, повідомлень, запитів, заяв, доповідних записок, висновків досліджень щодо визначення вартості пшениці, що реалізується, а також документів, що стосуються управління діяльністю КОРПОРАЦІЇ "СВАРОГ ВЕСТ ГРУП" (ЄДРПОУ 34312826), ТОВ «СВАРОГ КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 37820210), ТОВ "ЛОТІВКА ЕЛІТ"(ЄДРПОУ 32678215), ТОВ "СВАРОГ - БУКОВИНА" (ЄДРПОУ 35125900), ТОВ "СВАРОГ-ДНІСТЕР"(ЄДРПОУ 35289018), ТОВ "ЄВРАЗІЯ-СЕРВІС"(ЄДРПОУ 32046019), СТОВ "ДОВІРА" (ЄДРПОУ 03785958">03785958), ТОВ "АГРОФІРМА "ОРШІВСЬКА" (ЄДРПОУ 03801730), ТОВ "ДНІСТРОВІ РОСИ"(ЄДРПОУ 35194398), «POMARIUM CAPITAL LIMITED» (Республіка Кіпр), зокрема: копії статутних документів, печатки, штампи, накази, доручення, розпорядження, листи, звіти, податкові звіти (в електронній та паперовій формах), звіти, подані до органів статистики, матеріали перевірок контролюючих органів, чорнових записів, персональних комп`ютерів, ноутбуків, планшетів, флеш-накопичувачів, мобільних телефонів, записів.

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85702907
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/19350/19-к

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні