Ухвала
від 15.11.2019 по справі 753/17211/19
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

15 листопада 2019 року місто Київ

Київський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Лівінського С.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства Страхова компанія Страховий будинок про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Дарницького районного суду міста Києва, у складі судді Лужецької О.Р., від 28 жовтня 2019 року,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Дарницького районного суду міста Києва від 28 жовтня 2019 року позовну заяву ОСОБА_1 повернуто.

ОСОБА_1 , з судовим рішенням не погодився та 06 листопада 2019 року до Київського апеляційного суду направив апеляційну скаргу.

Разом з тим, апеляційне провадження не може бути відкрито апеляційним судом з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 355 ЦПК України (в редакції, викладеній Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, яка набула чинності з 15 грудня 2017 року), апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 14 ЦПК України у судах діє Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Відповідно до пункту 15 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України у газеті Голос України та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

При цьому, пунктом 15.5 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

За таких обставин, оскільки Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система на момент подання даної апеляційної скарги не розпочала своє функціонування, апеляційна скарга подається до апеляційного суду у порядку, передбаченому ч. 1 ст. 296 ЦПК України, в редакції, що діяла до 15 грудня 2017 року, тобто через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

З огляду на викладене, апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Дарницького районного суду міста Києва від 28 жовтня 2019 року подана з порушенням порядку, визначеного перехідними положеннями ЦПК України, а тому підлягає поверненню без розгляду.

Таке судове рішення не перешкоджає апелянту подати належним чином оформлену апеляційну скаргу разом із додатками через суд першої інстанції.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах Осман проти Сполученого королівства від 28 жовтня 1998 року та Круз проти Польщі від 19 червня 2001 року.

У вказаних рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, повернення апеляційної скарги без розгляду не є порушенням права на справедливий судовий захист і не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

Керуючись пп. 15.5 п. 15 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Дарницького районного суду міста Києва від 28 жовтня 2019 рокуповернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя С.В. Лівінський

Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено19.11.2019

Судовий реєстр по справі —753/17211/19

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Постанова від 20.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні