Ухвала
від 18.11.2019 по справі 910/15934/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

18.11.2019Справа № 910/15934/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Павленка Є.В., розглянувши матеріали за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" в особі Києво-Святошинської філії товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" до акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" в особі структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" про стягнення 5 210,85 грн.,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2019 року товариство з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" в особі Києво-Святошинської філії товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" в особі структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" заборгованості в розмірі 5 210,85 грн., з яких: 4 642,50 грн. - основний борг, 180,10 грн. - три проценти річних, 388,25 грн. - інфляційні втрати, посилаючись на неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором про закупівлю послуг від 5 березня 2018 року № 85/3-18/22.

Відповідно до частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності.

За приписами частини 1 статті 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно з частиною 3 статті 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем, з урахуванням положень частини 3 статті 29 ГПК України, даний позов було пред`явлено до Господарського суду міста Києва за місцезнаходженням структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" (місто Київ, вулиця Антоновича, будинок 29).

Відповідно до частини 3 статті 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач посилався на неналежне виконання відповідачем умов договору про закупівлю послуг від 5 березня 2018 року № 85/3-18/22.

При дослідженні позовних матеріалів судом було встановлено, що вказаний правочин був укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" в особі Києво-Святошинської філії товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" та публічним акціонерним товариством "Київенерго" (що змінило свою назву на акціонерне товариство "К.ЕНЕРГО"), від імені якого при підписанні цього договору діяв директор структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "КИЇВЕНЕРГО" Шовгеля С.В.

Відтак, замовником передбачених даним договором послуг та стороною цієї угоди є саме акціонерне товариство "К.ЕНЕРГО". У той же час зі змісту реквізитів даного правочину вбачається, що структурний відокремлений підрозділ "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "КИЇВЕНЕРГО" є лише підрозділом, відповідальним за виконання цього договору.

Судом також встановлено, що за умовами вищезазначеного договору замовник доручив, а виконавець прийняв на себе зобов`язання в терміни, на умовах і в порядку, передбаченому договором, надати замовнику наступні послуги: 90500 послуги у сфері поводження зі сміттям та відходами (збирання шлаку паливного (код згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 - 38.21.2 Розміщення безпечних відходів).

Проте зі змісту отриманого судом витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1005958908 вбачається, що надання послуг у сфері поводження зі сміттям та відходами не віднесено до видів діяльності структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО", тоді як таку діяльність проводить лише саме акціонерне товариство "К.ЕНЕРГО", що підтверджується відповідним витягом з вищенаведеного реєстру щодо цієї юридичної особи.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що спір у даній справі не виник з діяльності структурного відокремленого підрозділу відповідача, а безпосередньо пов`язаний з діяльністю саме акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО".

Разом із тим згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходженням відповідача - акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" є наступна адреса: 85612, Донецька область, Мар`їнський район, місто Курахове, вулиця Енергетиків, будинок 34.

Отже, за вказаних обставин даний спір підлягає розгляду в суді за місцезнаходженням відповідача - акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО".

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Оскільки дана позовна заява не підсудна Господарському суду міста Києва, остання разом із доданими до неї документами підлягає передачі за встановленою територіальною підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 27, 31, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" в особі Києво-Святошинської філії товариства з обмеженою відповідальністю "Рекультивація" до акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" в особі структурного відокремленого підрозділу "Київські теплові мережі" акціонерного товариства "К.ЕНЕРГО" про стягнення 5 210,85 грн. з доданими до неї матеріалами передати за підсудністю до Господарського суду Донецької області (61022, місто Харків, проспект Науки, будинок 5).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 ГПК України.

Дата підписання: 18 листопада 2019 року

Суддя Є.В. Павленко

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85714508
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 210,85 грн

Судовий реєстр по справі —910/15934/19

Ухвала від 14.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Рішення від 12.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Рішення від 12.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні