Рішення
від 18.11.2019 по справі 526/2107/19
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2107/19

Провадження № 2/526/760/2019

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08 листопада 2019 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого Киричка С.А.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Гадяч цивільну справу № 526/2107/19 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на майно у порядку спадкування,-

встановив:

Позивачі звернулися до суду з позовом до Рашівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на майно у порядку спадкування. Свій позов мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько ОСОБА_3 . Після його смерті спадщину прийняла мати позивачів ОСОБА_3 , яка проживала з ним в одному господарстві. Станом на 01.07.1990 року будинковолодіння в АДРЕСА_1 відносилося до колгоспного двору і в ньому були зареєстровані їх батьки. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на все майно померлої. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер брат позивачів ОСОБА_4 . Позивачі звернулися до приватного нотаріуса Заєць Н.М. із заявою про прийняття спадщини. Звернувшись до нотаріуса для оформлення спадщини позивачкам було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок у зв`язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності , а тому вони звернулися до суду.

В судове засідання позивачі не з`явилися, надали заяви, в яких просять справу розглядати без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області в судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника, проти позовних вимог не заперечують.

Третя особа приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Н.М. в судове засідання не з`явилася, до суду надійшла заява про розгляд справи без її участі , проти позовних вимог не заперечує.

Відповідно до п. 1 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріли справи, приходить до висновку про наявність законних підстав для ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Судом встановлено, що будинковолодіння в АДРЕСА_1 згідно по господарської книги №1 особовий рахунок НОМЕР_9 станом на 01.07.1990 року відносилося до типу колгоспного двору. Членами колгоспного двору станом на 01.07.1990 були ОСОБА_3 - голова двору та його дружина ОСОБА_5 .

Визначення суспільної групи господарства було урегульовано Технічними вказівками по веденню книжок погосподарського обліку в сільських радах, затвердженими Центральним статистичним управлінням при Раді Міністрів СРСР 27 червня 1972 року, Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затвердженими Центральним статистичним управлінням при Раді Міністрів СРСР 13 квітня 1979 року № 112/5, Вказівками по веденню погосподарського обліку в сільських радах народних депутатів, затверджених Центральним статистичним управлінням при Раді Міністрів СРСР 12 травня 1985 року № 5-24/26.

За змістом п. 20 Вказівок суспільна група господарства переважно встановлюється залежно від роду занять глави сім`ї. Глава сім`ї визначається в кожному конкретному випадку повнолітніми членами сім`ї за їхньою взаємною згодою. Залежно від роду занять глави сім`ї господарство відноситься до суспільної групи колгоспників, робочих, службовців, кустарів чи селян-одноосібників. Виняток із загального правила складають господарства, в яких проживають працюючі члени колгоспу. Такі господарства, незалежно від роду занять глави сім`ї, відносяться до господарства колгоспників.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції).

Тобто записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Відповідно до ст. ст. 120, 123 ЦК України 1963 року, чинного на час існування колгоспних дворів, майно колгоспного двору належало його членам на праві сумісної власності.

Таким чином, суд приходить до висновку, що домоволодіння по АДРЕСА_1 станом на 01.07.1990 року належало ОСОБА_3 та ОСОБА_5 в рівних частинах, тобто по 1/2 кожному.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що в Книзі реєстрації смертей 22.02.2006 року зроблено відповідний актовий запис за №10, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 22.02.2006 року.

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області померлий ОСОБА_3 , постійно проживав за адресою АДРЕСА_2 з 1954 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті з ним проживала дружина ОСОБА_5 .

Таким чином, судом встановлено, що проживаючи на день смерті з спадкодавцем ОСОБА_3 прийняла спадщину після його смерті.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , про що в Книзі реєстрації смертей 18.02.2008 року зроблено запис за №10, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області ОСОБА_5 постійно за адресою АДРЕСА_2 з 1954 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 . На день смерті ОСОБА_3 за даною адресою проживав ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_3 із заявами про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори із заявами звернулися ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , де була відкрита спадкова справа №45173703. Частину спадщини було оформлено, але на житловий будинок з господарськими будівлями за адресою АДРЕСА_1 свідоцтва про спадщину не видавалось.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 23.11.2017 року складено відповідний актовий запис №41, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 23.11.2017 року.

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Н.М. від 07.10.2019 року №1132/02-14 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 відкрита спадкова справа №40/2018. Заяви про прийняття спадщини подали його рідні сестри ОСОБА_2 та ОСОБА_1 . Інших заяв не надходило.

Земельна ділянка, що розташована за адресою АДРЕСА_1 площею 0,41 га на даний час не приватизована і належить до фонду земель Рашівської сільської ради.

Приватним нотаріусом Заєць Н.М. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, так як видати свідоцтво по право на спадщину неможливо в зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи на житловий будинок.

Відповідно до технічного паспорту від 06.02.2019 року, який було виготовлено ПП Полтавське БТІ Інвентаризатор за замовленням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , домоволодіння, що розташоване за адресою АДРЕСА_1 з житлового будинку - А-1, загальною площею - 57,3 кв.м., житлова площа - 27,7 кв.м., літньої кухні - Б,б, погребу вхідного - В, гаражу - Г, воріт огорожі - №1 .

Статтею 346 ч.1 п.11 ЦК України передбачено, що право власності припиняється у разі смерті власника.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Також, керуючись ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до п. 4.14 ст.4 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012р. №296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Відповідно до ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги повністю знайшли своє підтвердження належними доказами по справі, є законними та обґрунтованими, тому підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 3,4, 5, 12, 13, 19, 81, 259,263-265, 273 ЦПК України, суд, -

вирішив :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на майно у порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 та ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що розташоване в АДРЕСА_2 та складається з житлового будинку, позначеного у технічному паспорті літерою А-1 1960 року побудови, господарських будівель та споруд, а саме: літньої кухні - Б,б, погребу вхідного -В, гаражу - Г, воріт огорожі - № 1 , на земельній ділянці фонду Рашівської сільської ради, що належало померлим ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 по Ѕ частині за кожною.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 18.11.2019 року.

Повне найменування сторін:

Позивачі - ОСОБА_1 , місце проживання - АДРЕСА_3, реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_5 , паспорт серії НОМЕР_6 ;

ОСОБА_2 , місце проживання - АДРЕСА_4, реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_8 .

Відповідач - Рашівська сільська рада Гадяцького району, місцезнаходження - с.Рашівка Гадяцького району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 21051243.

Третя особа - приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Ніна Миколаївна, місцезнаходження - АДРЕСА_5.

Суддя: С. А. Киричок

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85720214
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно у порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —526/2107/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні