Рішення
від 18.11.2019 по справі 529/794/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/794/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2019 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Бурлига Н. Л.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , про визнання частково недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на спадкове майно, визнання договору оренди землі припиненим, -

ВСТАНОВИВ:

Після смерті матері ОСОБА_2 , позивач як спадкоємець за законом, у виді земельної ділянки площею 4,09 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області /далі - Надеждинська сільська рада/, орендарем якої, на підставі відповідного договору, зареєстрованого 15.08.2019 року є ТОВ "Агрофірма ім. Довженка" - третя особа по справі, який в свою чергу вона хоче в судовому порядку припинити, оскільки має намір самостійно обробляти успадковану нею землю.

Однак через невідповідність правовстановлюючого документа на цю землю, нормам чинного законодавства, в частині кадастрового номера земельної ділянки, який фактично присвоєний іншій ділянці, позбавлена можливості нотаріально оформити свої спадкові права на неї, тому позивач звернулась до суду з позовом про визнання частково недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на спадкове майно, розірвання договору оренди землі.

05.08.2019 року ухвалою судді позовну заяву залишено буз руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків.

Вказані недоліки виправлені та 10.10.2019 року відкрито провадження по справі, яка призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження.

В подальшому, 04.11.2019 року позивач ОСОБА_1 на електронну адресу суду надіслала заяву про зміну позовних вимог, у якій вказала, що нею в врегульовано питання подальшої оренди спадкової земельної ділянки з ТОВ "Агрофірма ім. Довженка" - третьою особою по справі, а тому є необхідність зміни позовних вимог відповідно до яких остання просить суд визнати частково недійсним державний Державний акт серії ПЛ № 093719 в частині кадастрового номеру та визнати за нею право власності на спадкову земельну ділянку.

В судове засідання позивач та її представник за не з`явились, однак до суду представник позивача - адвокат Жовницька В.І. подала заяву про підтримання позовних вимог та просила суд, розгляд справи по суті провести у її відсутність.

Представник відповідача Надеждинської сільської ради Диканського району не з`явився, вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнає позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Приватний нотаріус Карлівського районного нотаріального округу Шуба А.Ф., як третя особа по справі, до суду подала свої письмові пояснення щодо вказаного позову. Заперечення щодо позову відсутні, окрім цього просила суд розгляд справи провести у її відсутність.

Представники третіх осіб Відділу у Диканському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ТОВ "Агрофірма "ім. Довженка", до суду подали клопотання про розгляд справи у відсутність їх представників. Заперечення щодо задоволення позову відсутні.

При цьому у своєму відзиві відділ у Диканському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на позов третя особа зазначила, що Державний акт підлягає скасуванню в частині присвоєння кадастрового номеру, спірній земельній ділянці в дійсності присвоєно № 5321084000:00:001:0041.

Враховуючи те, що позивач позов підтримала, а відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, треті особи у своїх письмових поясненнях зазначили про відсутність заперечень щодо заявленого позову, судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що прямо передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши документи справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що змінені позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Полтава померла ОСОБА_2 , що підтверджується належно завіреною копією свідоцтва про смерть.

В судовому зсіданні встановлено, що за життя нині померлій ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 №0937719, виданого 30 квітня 2003 року Диканською районною державною адміністрацією Полтавської області /далі - Державний акт/, належала земельна ділянка площею 4,090 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Надеждинської сільської ради. Даній земельній ділянці при видачі цього Державного акта був присвоєний кадастровий номер 5321084000:00:001:0002.

Відповідно до ч. 1 ст. 125, ч. 1 ст. 126 Земельного Кодексу України, в редакції від 03.04.2003 року, який діяв на момент видачі ОСОБА_2 Державного акта, право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Як вбачається з довідки Відділу у Диканському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, кадастровий номер, який зазначений у Державному акті, виданому нині померлій ОСОБА_2 , визначений іншій земельній ділянці.

На даний час вказаній спірній ділянці присвоєно новий кадастровий номер 5321084000:00:001:0041.

Положеннями ч. 1 ст. 78 ЗК України визначено, що право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч. 1 ст. 155 ЗК України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 093719 площею 4,090 га, розташовану на території Надеждинської сільської ради з кадастровим номером № 5321084000: НОМЕР_2 , виданий 30 квітня 2003 року Диканською районною державною адміністрацією Полтавської області на ім`я нині померлої ОСОБА_2 , підлягає визнанню частково недійсним в частині присвоєного кадастрового номера.

Оскільки померла ОСОБА_2 за життя у визначеному законом порядку отримала Держаний акт на право власності на землю, на підставі якого володіла та розпоряджалась спірною земельною ділянкою, хоча кадастровий номер, який зазначений у цьому Державному акті, присвоєний іншій земельній ділянці, суд приходить до висновку, що спірна земельна ділянка на законних підставах належала нині померлій ОСОБА_2 , а тому є спадковим майном.

Відповідно до ст. 1218, ч.2 ст. 1220, ст.1261, ст.1267, ст. 1268, ст.1270 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися після його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину чи не прийняти її. Якщо спадкоємець не проживав разом із спадкодавцем на момент смерті останнього, то для прийняття спадщини встановлюється шестимісячний строк з моменту її відкриття.

Позивач по справі є дочкою нині померлої ОСОБА_2 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження, а отже відповідно до ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги.

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, видано приватним нотаріусом Шубою А.Ф., 09.05.2019 року, вбачається, що після смерті ОСОБА_2 заведено спадкову справу на підставі заяви позивача. Інші особи з заявами про прийняття спадщини до нотаріуса не звертались. Однак нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку через невідповідність правовстановлюючого документа на цю землю нормам чинного законодавства в частині кадастрового номера.

Оскільки Державний акт був виданий померлій ОСОБА_2 на законних підставах, хоча і з порушенням вимог закону в частині присвоєння кадастрового номера земельної ділянки, позивач, як спадкоємець за законом, прийняла спадщину після її смерті, інші особи з заявами про прийняття спадщини до нотаріуса не звертались, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення змінених позовних вимог та визнання за позивачем права власності на вказане спадкове майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 316, 1216-1218, 1220-1223, 1225, 1261, 1267, 1268-1270 ЦК України, ст.ст. 78-81, 155 ЗК України, ст. ст. 125, 126 ЗК України в редакції 20.06.2007, ст. ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, ч. 4 ст. 206, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Змінені позовні вимоги ОСОБА_1 , що проживає по АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, с. Надежда Диканського району Полтавської області, Код ЄДРПОУ 21047709, третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог приватний нотаріус Карлівського нотаріального округу Полтавської області Шуба Алла Федорівна, АДРЕСА_2 , Відділ АДРЕСА_3 Диканському АДРЕСА_4 Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, вул АДРЕСА_5 Гоголя, 1/6, смт. Диканька Полтавської області, Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «ім.Довженка» , вул. Козацький шлях, 29, с. Яреськи Шишацького району полтавської області КОД ЄДРПОУ 03770394, про визнання частково недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, права власності в порядку спадкування, визнання договору оренди припиненим, задоволити.

Визнати частково недійсним, в частині кадастрового номера земельної ділянки № 5321084000 НОМЕР_4 : НОМЕР_5 : НОМЕР_6 , Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 093719 площею 4,090 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданий 30 квітня 2003 року Диканською районною державною адміністрацією Полтавської області на ім`я ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , , в порядку спадкування за законом, право власності на земельну ділянку площею 4,090 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кдастровий номер 5321084000:00:001:0041, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №093719, виданого Диканською районною адміністрацією Полтавської області 30 квітня 2003 року.

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85720294
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/794/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні