Рішення
від 08.02.2010 по справі к4/004-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"08" лютого 2010 р. С права № К4/004-10

Суддя Щоткін О.В., розглян увши справу

за позовом Учасника то вариства з обмеженою відпові дальністю Консалтингової ко мпанії "Антей" ОСОБА_1, м. Бі ла Церква

до Товариства з обмежен ою відповідальністю Консалт інгова компанія "Антей", с. Фур си Білоцерківського р-ну

3 особа Комунальне підпр иємство Київської обласної р ади "Білоцерківське МБТІ", м. Б іла Церква

про зобов'язання вчинен ня дій

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_2 - предст., дов. від 05.02.2010р.

від відповідача: Несвіта йло О.М. - директор;

від третьої особи - не з' я вився;

Обставини справи:

Учасником товариства з обмеженою відповідальністю Консалтингової компанії "Ан тей" ОСОБА_1, м. Біла Церква (далі-позивач) заявлено позов до Товариства з обмеженою ві дповідальністю Консалтінго ва компанія "Антей", с. Фурси Бі лоцерківського р-ну (далі-від повідач) за участю третьої особи Комунального підпр иємства Київської обласної р ади "Білоцерківське МБТІ", м. Б іла Церква про зобов'язання в чинення дій, а саме необхідні для проведення державної ре єстрації змін та доповнень д о статуту ТОВ «Консалтінгова компанія «Антей»від 14.12.2009 р. та стягнути судові витрати.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 25.01.2010р . було порушено провадження у справі, розгляд справи призн ачено на 08.02.2010р.

08.02.2010р. позивачем було подано заяву про доповнення позовн их вимог, відповідно до якої п озивач просить суд визнати з а ним право власності на житл ову будівлю літ. Д по АДРЕСА _1 Київської області, вартіс тю 15 373,00 грн., площею 42,50 кв.м.; зобов ' язати відповідача прийнят и майновий внесок до статутн ого фонду ТОВ «Консалтінгова компанія «Антей»- житлову бу дівлю літ. Д по АДРЕСА_1 Киї вської області, вартістю 15 373,00 г рн., площею 42,50 кв.м.; зобов' язат и Відповідача вчинити дії, не обхідні для проведення держа вної реєстрації змін та допо внень до статуту ТОВ «Консал тінгова компанія «Антей»від 14.12.2009 р. та стягнути судові витр ати.

Відповідач письмового від зиву на позов не подав, однак в судовому засіданні проти по зову заперечує, обґрунтовуюч и це відсутністю у позивача п равовстановлюючих документ ів на будівлю.

Третя особа в судове засіда ння не з' явилась, однак на ад ресу суду направила клопотан ня про розгляд справи без уча сті її представника.

Розглянувши матеріа ли справи та заслухавши пояс нення представників сторін с уд,

встановив:

14.12.2009 року відбулися на заг альних зборах учасників ТОВ «Консалтінгова компанія «Ан тей», позивач вступив до скла ду учасників товариства.

Згідно з протоколом №2 від 14.1 2.2009 року загальних зборів учас ників Товариства, внеском по зивача до статутного фонду т овариства є нерухоме майно в артістю 15 373,00 грн. у вигляді жит лової будівлі. Частка Позива ча в Статутному фонді Відпов ідача склала 1,6941 %.

Під час оформлення акту при ймання - передачі внеску до статутного фонду відповідач а, відповідач відмовився при йняти від позивача майновий внесок до Статутного фонду - ж итлову будівлю літ. Д по АДР ЕСА_1 Київської області, вар тістю 15 373,00 грн., площею 42,50 кв.м.

Свою відмову відповідач об ґрунтував відсутністю у пози вача документів, що підтверд жують його право власності н а майновий внесок.

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни «Про господарські това риства»вкладом до статутног о (складеного) капіталу госпо дарського Товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відч ужувані права, що мають грошо ву оцінку, якщо інше не встано влено законом.

Відповідно до ст. 52 Закону Ук раїни «Про господарські това риства»учаснику товариства , який повністю вніс свій вкла д, видається свідоцтво товар иства.

Відповідно до ст. 88 Господар ського кодексу України учасн ики товариства зобов' язані вносити вклади у розмірі, пор ядку та коштами (засобами), що передбачені цим Кодексом, ін шими законами та установчими документами товариства.

Відповідно до ст. 115 ЦК Україн и, вкладом до Статутного фонд у господарського Товариства можуть бути гроші, цінні папе ри, інші речі або майнові чи ін ші відчужувані права, що мают ь грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 117 ЦК Україн и, учасники господарського т овариства зобов' язані доде ржуватись установчого докум ента товариства та виконуват и рішення загальних зборів; в иконувати свої зобов' язанн я перед товариством, у тому чи слі ті, що пов' язані з майнов ою участю, а також робити вкла ди (оплачувати акції) у розмір і, в порядку та засобами, що пе редбачені установчим докуме нтом; не розголошувати комер ційну таємницю та конфіденці йну інформацію про діяльніст ь товариства.

Учасники господарського т овариства можуть мати інші о бов' язки, встановлені устан овчим документом товариства та законом.

25 квітня 1957 року земельна діл янка, на якій розміщений житл овий будинок було відведена ОСОБА_4. Після його смерті право користування земельно ю ділянкою перейшло до ОСОБ А_5 - матері позивача.

01.02.2008 року ОСОБА_5 надала д озвіл позивачу для забудови земельної ділянки, що знаход иться в її користуванні. Прот ягом 2007-2009 років позивач збудув ав на земельній ділянці житл овий будинок, який в подальшо му планував передати до стат утного фонду відповідача. Зг ідно з технічною документаці єю, житловий будинок має площ у 42,5 кв.м., в тому числі житлової площі, яка складається з 2-х кі мнат - 28,40 кв.м.

Нормами статті 11 Закону Укр аїни «Про господарські товар иства»встановлено, що учасни ки товариства зобов'язані до держувати установчих докуме нтів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління то вариства; виконувати свої зо бов'язання перед товариством , в тому числі і пов'язані з май новою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у ро змірі, порядку та засобами, пе редбаченими установчими док ументами.

Відповідно до ч. 1,2 ст.87 Закону України «Про господарські т овариства»фонди господарсь кого товариства складаються із сум вкладів засновників т а учасників господарського т овариства, що і становить ста тутний фонд товариства.

Товариство має право зміню вати (збільшувати або зменшу вати) розмір статутного фонд у в порядку, встановленому ци м Кодексом та законом, прийня тим відповідно до нього.

Частиною 1 статті 85 ГК Україн и передбачено, що господарсь ке товариство є власником ма йна, переданого йому у власні сть засновниками і учасникам и як внески.

Вкладами учасників та засн овників господарського това риства можуть бути будинки, с поруди, обладнання та інші ма теріальні цінності, цінні па пери, права користування зем лею, водою та іншими природни ми ресурсами, будинками, спор удами, а також інші майнові пр ава (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної в ласності), кошти, в тому числі в іноземній валюті (ст.. 86 ГК Укр аїни).

Відповідно до ст. 328 ЦК Україн и визначені підстави набуття права власності. Зокрема, пра во власності набувається на підставах, що не заборонені з аконом.

Згідно п. 1. ст. 620 Цивільного ко дексу України визначено, що у разі невиконання боржником обов'язку передати кредиторо ві у власність або у користув ання річ, визначену індивіду альними ознаками, кредитор м ає право витребувати цю річ у боржника та вимагати її пере дання відповідно до умов зоб ов'язання.

Відповідно до ст. 316 ЦК Україн и правом власності є право ос оби на річ (майно), яке вона зді йснює відповідно до закону з а своєю волею, незалежно від в олі інших осіб.

Статтею 319 Цивільного кодек су України передбачено, що вл асник володіє, користується, розпоряджається своїм майно м на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щ одо свого майна будь-як дії, що не суперечать закону.

Відповідно до ст. 320 Цивільно го кодексу України власник м ає право використовувати сво є майно для здійснення підпр иємницької діяльності, крім випадків встановлених закон ом.

Законом можуть бути встано влені умови використання вла сником свого майна для підпр иємницької діяльності.

Згідно ст. 328 Цивільного коде ксу право власності набуваєт ься на підставах, що не заборо нені законом, зокрема із прав очинів.

Право власності вважаєтьс я набутим правомірно, якщо ін ше не випливає із закону або н езаконність набуття права вл асності не встановлені судом .

У відповідності до п.5 Прикі нцевих положень зазначеного закону, до створення єдиної с истеми органів реєстрації пр ав, а також до формування Держ авного реєстру прав у складі державного земельного кадас тру, реєстрація об' єктів не рухомості проводиться комун альними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

Згідно п.1 ст. 16 Цивільного ко дексу України визначено, що к ожна особа має право звернут ися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно норм статті 329 Цивіль ного кодексу України юридичн а особа стає власником майна , переданого їй засновником (з асновниками), подарованого м айна та іншого майна, набутог о на законних підставах.

Повноваження бюро технічн ої інвентаризації щодо реєст рації прав власності на неру хоме майно на час звернення П озивача щодо здійснення реєс трації також визначені п.1.3. Ти мчасового положення про поря док реєстрації прав власност і на нерухоме майно, що затвер джене Наказом Міністерства ю стиції України від 07.02.2002 р. №7/5.

Відповідно до зазначеного Положення до правовстановлю ючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об' єкти н ерухомого майна відносяться , зокрема, рішення судів, трете йських судів про визнання пр ава власності на об' єкти не рухомого майна, про встановл ення факту права власності н а об' єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного н ерухомого майна до комунальн ої власності.

За таких обставин, вимоги по зивача обґрунтовані, матеріа лами справи доведені, підляг ають задоволенню.

Зважаючи на вищевикладене , керуючись ст.ст. 22, 49, 75, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити в пов ному обсязі.

2. Визнати за ОСОБА_1 (іден тифікаційний номер НОМ ЕР_1, 09100, АДРЕСА_2) право вла сності на житлову будівлю лі т. Д по АДРЕСА_1 Київської о бласті, вартістю 15 373,00 грн., зага льною площею 42,50 кв.м., в тому чис лі житлова площа - 28,40 кв.м.

3.Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю «Консалтінгова компанія «А нтей»(код ЄДРПОУ 35528370, Київська обл., Білоцерківського р-н, с. Ф урси, вул. Радянська, 1) прийнят и від учасника - ОСОБА_1 (і дентифікаційний номер НОМ ЕР_1, 09100, АДРЕСА_2) - майновий внесок до Статутного фонду (к апіталу) товариства з обмеже ною відповідальністю «Конс алтінгова компанія «Антей»- житлову будівлю літ. Д по вул. Стаханівська, 48 м. Біла Церква , вартістю 15 373,00 грн., площею 42,50 кв. м. в тому числі житлова площа - 28,40 кв.м.

4.Зобов' язати товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Консалтінгова компанія « Антей»(код ЄДРПОУ 35528370, Київськ а обл., Білоцерківського р-н, с . Фурси, вул. Радянська, 1) вчинит и дії, необхідні для проведен ня державної реєстрації змін та доповнень до статуту това риства з обмеженою відповіда льністю «Консалтінгова комп анія «Антей»від 14 грудня 2009 р.

5.Стягнути з товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Консалтінгова компані я «Антей»(код ЄДРПОУ 35528370, Київс ька обл., Білоцерківського р-н , с. Фурси, вул. Радянська, 1) на ко ристь ОСОБА_1 (ідентифікац ійний номер НОМЕР_1, 09100, АД РЕСА_2) 85 (вісімдесят п' ять) г рн. 00 коп. державного мита та 236 (д вісті тридцять шість) грн. 00 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення.

6.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.В. Щоткін

Дата підписання рішенн я: 18.02.2010р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.02.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу8572731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к4/004-10

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 08.02.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні