Рішення
від 18.11.2019 по справі 319/1156/19
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/1156/19

Провадження №2/319/465/2019

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2019 року смт. Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мальованого В.О.,

при секретарі судового засідання Синяковій О.І.,

за відсутності осіб, які повинні брати участь у справі, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Куйбишевського районного суду Запорізької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Сніжнянської міської ради Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

25 вересня 2019 року до Куйбишевського районного суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , до Сніжнянської міської ради Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якій позивач прохає суд ухвалити рішення , яким визнати за ОСОБА_2 право власності на однокімнатну житлову квартиру загальною площею 32,10 кв.м., в тому числі житловою площею 17,40 кв.м., яка розташована за адресою АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 .

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сніжне смт.Сєверне Донецької області померла її мати ОСОБА_3 . 27 січня 2014 року позивач звернулась до Сніжнянської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, на підставі якої була заведена спадкова справа №55650070. Після цього позивачу було роз`яснено, що відповідно до ст.1298 ЦК України, свідоцтво про право на спадщину буде видано їй після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини, тобто після 31 січня 2014 року . З огляду на велику завантаженість Сніжнянської державної нотаріальної контори , видача свідоцтва про право на спадщину позивачу була призначена на 22 липня 2014 року. В червні 2014 року в ряді населених пунктів Донецької області відбулось незаконне захоплення будівель з боку незаконних збройних формувань. Оскільки м.Сніжне Донецької області відноситься до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, позивач не змогла 22 липня 2014 року отримати в Сніжнянській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину.

Маючи намір отримати спадщину від матері, позивач 31 травня 2019 року звернулась до приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Короткевич О.Г. стосовно можливості та порядку отримання свідоцтва про право на спадщину. При перевірці нотаріусом у Спадковому реєстрі наявності чи відсутності спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_3 , було з`ясовано, що 27 січня 2014 року Сніжнянською державною нотаріальної конторою вже зареєстровано спадкову справу №55650070.

Главою 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця відповідно до статті 29 Цивільного кодексу України. Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про відкликання заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів. У разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом, нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження. Свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. При видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Оскільки Сніжнянська державна нотаріальна контора знаходиться в населеному пункті, який розташований на тимчасово окупованій території Донецької області, витребувати спадкову справу для подальшого провадження у приватного нотаріуса Короткевич О.Є. неможливо.

Вказані обставини позбавляють позивача можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом та змушують звернутись до суду за захистом своїх прав. ( а.с. 2-6).

Сторони в судове засідання не з"явились, про час і місце розгляду повідомлені належним чином .

Представник позивача у відповідній письмовій заяві, поданій до суду, прохав розглядати справу за його відсутності, вказав про те, що позивач від позову не відмовляється, наполягає на їх задоволені. Не заперечував проти винесення заочного рішення в разі неявки в судове засідання представника відповідача.

Представник відповідача Сніжнянської міської ради Донецької області в судове засідання не з"явився, причини неявки суду не повідомив, відзив на позов не подав, будь-яких інших заяв чи клопотань від представника відповідача не надходило.

У зв`язку з цим на підставі ст.ст. 223,280 ЦПК України, за письмової згоди позивача, суд ухвалює заочне рішення.

У відповідності до вимог ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Суд, з`ясувавши позицію позивача та його представника, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних обставин.

Судом встановлені наступні обставини у справі та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р, місто Сніжне Донецької області, відноситься до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 17.03.2015 № 252-VІІ та постанови Верховної Ради України від 17.03.2015 № 254-VІІ, м. Сніжне Донецької області визнане тимчасово окупованою територією, де діє особливий порядок місцевого самоврядування .

Відповідно до статті 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Стаття 4 цього ж закону передбачає, що на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Судом встановлено, що на підставі договору дарування квартири від 13 травня 2004 року, ОСОБА_3 набула у власність однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 ( а.с.17,18,19-22).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла у м.Сніжне смт.Сєверне Донецької області ( а.с.9), після смерті якої відкрилась спадщина, зокрема, на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 ( а.с.17).

З матеріалів справи вбачається, що спадкодавець ОСОБА_3 за життя на випадок своєї смерті заповіту не складала.

Відповідно до ст.1217,1233,1258,1261 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування за законом почергово. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем за законом першої черги після померлої ОСОБА_3 , що підтверджується відповідними матеріалами ( в копіях):

- свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 , видане ЗАГС Сєверної селищної ради Сніжнянського району Сталінської області, згідно якого батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_3 ( а.с.11),

- Витягом №00023980929 від 18 вересня 2019 року, виданим Луганським МВ ДРАЦС ГТУЮ у Луганській області, відповідно до якого 20 жовтня 1979 року за актовим записом №132 виконавчим комітетом Сєверної селищної ради у м. Сніжному Донецької області зареєстровано шлюб ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , після чого прізвище дружини після реєстрації шлюбу - ОСОБА_2 ( а.с.12),

- свідоцтвом про розірвання шлюбу серія НОМЕР_2 , видане ЗАГС м. Сніжне, Донецької області, згідно якого 02 квітня 1981 року за актовим записом №119 зареєстровано розірвання шлюбу між ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , після розірвання шлюбу їй присвоєно прізвище - ОСОБА_2 ( а.с.13),

- свідоцтвом про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 , видане виконкомом Сєверної селищної ради м. Сніжне, Донецької області, згідно якого 16 серпня 1985 року за актовим записом №85 зареєстрований шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_2 , після чого дружина змінила своє прізвище на " ОСОБА_2 " ( а.с14).

Згідно з ч.1 ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Позивач в установлений законом строк, 27 січня 2014 року, звернулась до Сніжнянської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , на підставі якої було заведено та зареєстровано спадкову справу №55650070 ( а.с.15).

З пояснень позивача слідує, що в Сніжнянській державній нотаріальній конторі було роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину буде видане їй після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини, тобто після 31 січня 2014 року . З огляду на велику завантаженість Сніжнянської державної нотаріальної контори, видача свідоцтва про право на спадщину позивачу була призначена на 22 липня 2014 року.

Позивач в позовній заяві зазначає, що в установлений законом шестимісячний строк з заявою до нотаріальної контори звернулася, проте свідоцтво про право на спадщину не отримала через непереборну силу - проведення Антитерористичної операції на сході України, зокрема на території міста Сніжне Донецької області , де зареєстрована та мешкала до початку бойових дій.

Відповідно до Наказу МЮУ від 17.06.2014 №953/5 Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції , доступ користувачів до Єдиних Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, зокрема Спадкового реєстру, на території Донецької області, зокрема м. Сніжне, тимчасово припинено, до закінчення терористичної операції на сході України.

Період проведення антитерористичної операції - час між датою набрання чинності Указом Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України від 14 квітня 2014 року №405/2014 та датою набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дії на території України.

Територія проведення антитерористичної операції - територія України, на якій розташовані населені пункти, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України від 14 квітня 2014 року №405/2014.

Оскільки місто Сніжне, Донецької області визнане тимчасово окупованою територією, де діє особливий порядок місцевого самоврядування, доступ користувачів до Єдиних Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, зокрема Спадкового реєстру тимчасово припинено, позивач не змогла отримати 22 липня 2014 року в Сніжнянській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 .

В той же час, стаття 2 наказу МЮУ від 17.06.2014 №953/5 Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції , передбачає, що нотаріальні дії щодо нерухомого майна, яке розташоване в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, згідно з додатком 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 1085-р "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення" здійснюють відповідно приватні та державні нотаріуси інших районів Луганської та Донецької областей відповідно до законодавства.

31 травня 2019 року позивач, з метою отримання свідоцтва про спадщину, звернулась до приватного нотаріуса Сєвєродонецького міського нотаріального округу Луганської області Короткевич О.Г. .

Відповідно до п.п.2.2 п.2 гл.10 розд.ІІ "Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" - при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

При перевірці нотаріусом в Спадковому реєстрі наявність або відсутність спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_3 , було встановлено, що 27 січня 2019 року Сніжнянською державною нотаріальною конторою Донецької області вже зареєстровано спадкову справу №55650070 ( а.с.16).

Відповідно до п.п.2.4 п.2 гл.10 розд.ІІ "Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" - у разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження.

Оскільки Сніжнянська державна нотаріальна контора Донецької області знаходиться в населеному пункті, який розташований на тимчасово окупованій території Донецької області, витребувати спадкову справу №55650070 для подальшого провадження у приватного нотаріуса Короткевич О.Г. - неможливо. Оскільки одночасне заведення двох спадкових справ діючим законодавством заборонено, позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за законом ( а.с.16, 31).

Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області повідомило позивача про те, що видати свідоцтво про право на спадщину Сніжнянською державної нотаріальною конторою або будь-яким іншим нотаріусом на теперішній час не представляється можливим, у зв`язку з відсутністю доступу до спадкової справи, яка знаходиться в приміщенні державної нотаріальної контори у м. Сніжне. Визнати право власності на спадкове майно в порядку спадкування ОСОБА_2 може лише в судовому порядку. ( а.с.31).

Відповідно до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно статті 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до частини п`ятої статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно частини третьої статті 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Задовольняючи позов, суд виходить з того, що позивач виконали всі дії спрямовані на прийняття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину, відсутність свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , не є перешкодою для реалізації ОСОБА_2 права на прийняття спадщини після смерті матері.

Згідно п.9 ч.1 ст.27 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01 липня 2004 року №1952-ІV, державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі, зокрема, рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Беручи до уваги те, що у ОСОБА_2 виникли труднощі із оформленням в установленому законом порядку свого права на спадщину після смерті ОСОБА_3 , суд прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Питання розподілу судових витрат позивачем в позові не підіймалося.

Керуючись стст.321, 1216, 1217, 1218, 1225,1258, 1261, 1297 ЦК України, ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст.ст. 12,76,77,81,83,141,206,247,258,259,265,268,273 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право власності на однокімнатну житлову квартиру загальною площею 32,10 кв.м., в тому числі житловою площею 17,40 кв.м., яка розташована по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 .

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 273 ЦПК України набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом , що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 19 листопада 2019 року.

Позивач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ;

Представник позивача: ОСОБА_1 , адреса робочого місця: АДРЕСА_5 ,

Відповідач: Сніжнянська міська рада Донецької області, код ЄДРПОУ 33681255, юридична адреса: вул. Леніна, 39 м.Сніжне Донецької області.

Суддя: В.О.Мальований

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85732360
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —319/1156/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Горбачов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні