Рішення
від 18.11.2019 по справі 677/1640/19
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красилівський районний суд Хмельницької області

Справа № 677/1640/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.11.2019 м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді Вознюка Р.В.,

за участі секретаря судового засідання Басистої Т.В.

справа № 677/1640/19,

учасники справи:

позивачі - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

відповідач - Манівецька сільська рада Красилівського району Хмельницької області,

вимоги позову - визнання договору оренди недійсним, скасування державної реєстрації,

розглянувши справу у підготовчому судовому засіданні в залі суду, в порядку загального позовного провадження,

І.Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

Позивачі звернулися з позовом до Манівецької сільської ради Красилівського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, в якому просили визнати за ними в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 право на земельну частку (пай) по 1/3 частки кожному, що розташована на території Березенської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, та яка належала йому в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 25.02.1997.

В обґрунтування позову зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , який був чоловіком ОСОБА_1 та батьком ОСОБА_3 і ОСОБА_3 .. Після його смерті відкрилась спадщина, що складається із земельної частки (паю) розміром 3,62 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебуває у колективній власності селянської спілки Світанок с. Березне Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Зазначена земельна ділянка була успадкована ОСОБА_4 після смерті його батька, а саме ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та належала останньому на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 25.02.1997.

Однак, за життя ОСОБА_4 не оформив спадкові права на вказану земельну частку (пай). Постановою нотаріуса у видачі свідоцтва на вказану земельну частку (пай) їм було відмовлено, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на земельну частку (пай). Отримати правовстановлюючий документ на ім`я ОСОБА_4 , неможливо, так як такий документ може бути оформлений та виданий лише власнику майна.

Представник відповідача заперечень не надіслав.

ІІ.Заяви (клопотання) учасників справи

Позивачі в судове засідання не з`явилися, надіслали заяви, в яких просять розглянути справу за їх відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надіслав заяву, в якій визнає позовні вимоги і просить справу слухати за його відсутності.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин

05.08.2015 помер ОСОБА_4 , який був чоловіком ОСОБА_1 та батьком ОСОБА_3 і ОСОБА_3 , який постійно проживав з позивачами по АДРЕСА_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна частка (пай) розміром 3,62 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що розташована на території Березенської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, та яка фактично була ним прийнята у спадщину після смерті ОСОБА_5 і належала останньому на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 25.02.1997.

Оформити спадкові права на земельну ділянку ОСОБА_4 за життя не встиг. Спадщина після смерті ОСОБА_4 була фактично прийнята позивачами ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_3 ..

Постановою державного нотаріуса від 13.08.2019 у видачі свідоцтва на вказану земельну частку (пай) позивачу було відмовлено, у зв`язку тим, що ОСОБА_4 не оформив своїх спадкових прав на земельну частку (пай) після смерті батька ОСОБА_5 ..

Фактичні обставини учасниками справи не оспорюються.

Оцінка суду

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, позов підлягає задоволенню, в порядку ст. 206 ЦПК України.

Розподіл судових витрат між сторонами

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку з викладеним, необхідно повернути ОСОБА_6 , ОСОБА_3 та ОСОБА_3 з державного бюджету 384 грн 20 коп. судового збору, стягнути з Манівецької сільської ради Красилівського району Хмельницької області на користь ОСОБА_6 , ОСОБА_3 та ОСОБА_3 384 грн 20 коп. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 141, 142, 206, 264-265 ЦПК України, ст.ст. 392, 1216-1218, 1220, 1223, 1225, 1268, 1269 ЦК України,

У Х В А Л И В:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) по 1/3 частки кожному, яка належала йому в порядку спадкування на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 25.02.1997, та розташована на території Березенської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Повернути ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 з державного бюджету по 384 гривні 20 копійок судового збору кожному.

Стягнути з Манівецької сільської ради Красилівського району Хмельницької області на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 по 384 гривні 20 копійок судового збору кожному.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Красилівський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Позивач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Позивач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач - Манівецька сільська рада, місцезнаходження: 31028, Хмельницька область, Красилівський район, с. Манівці, код ЄДРПОУ 21312488.

Повний текст рішення складено 19.11.2019.

Суддя Р. В. Вознюк

СудКрасилівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85739665
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —677/1640/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні