Ухвала
від 19.11.2019 по справі 755/18070/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/18070/19

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

"19" листопада 2019 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Катющенко В.П., перевіривши виконання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України у цивільній справі за позовом Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва (ЄДРПОУ 05445267, 01014, м. Київ, вул. Петра Болбочана, буд. 6) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) про зобов`язання звільнити земельну ділянку,-

В С Т А Н О В И В :

07 листопада 2019 року до Дніпровського районного суду м. Києва, надійшла позовна заява Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва до ОСОБА_1 про зобов`язання звільнити земельну ділянку та 08 листопада 2019 року була передана в провадження судді Катющенко В.П. у відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Відповідно до заявлених позовних вимог, позивач просить суд: зобов`язати ОСОБА_1 звільнити земельну ділянку площею 941,02 метрів квадратних, що знаходиться на території, яка відведена КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва для будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві за адресою: АДРЕСА_2, після сплати КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва ОСОБА_1 компенсації в розмірі ринкової оцінки майна та експертної оцінки земельної ділянки з поліпшенням на підставі висновку судової експертизи за вирахуванням вартості земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_3 , стягнути з відповідача на користь позивача суму сплаченого судового збору.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що відповідно до ст. 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Рішенням Київської міської ради від 28.12.2010 р. № 529/5341 Про надання земельної ділянки комунальному підприємству Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва для будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві на території Русанівських садів у Дніпровському районі м. Києва вищезазначеному комунальному підприємству надано в постійне користування вказана земельна ділянка та видано держакт від 14.02.2011 р. Згідно ст. 149 ЗК України, з метою створення умов для будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві 16.12.2005 р. Київською міською радою прийнято рішення № 607/3068 Про винесення з траси будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві та лінії Київського метрополітену частини садових ділянок Русанівських та Воскресенських садів зі змінами та доповненнями, яким затверджено перелік земельних ділянок на території Русанівських та Воскресенських садів у Дніпровському р-ні м. Києва, що підлягають вилученню (викупу) для суспільних потреб м. Києва при будівництві, згідно якого КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва доручено викупити земельні ділянки на вищезазначених територіях, які знаходяться у приватній власності громадян, з вирішенням майново-правових питань в повному обсязі відповідно до законодавства або забезпечити компенсацію громадянам, ділянки яких підлягають винесенню з траси будівництва. Серед цього переліку зазначено земділянку АДРЕСА_2 , яка входить до меж площі земель, яка відведена вищезазначеному КП та підпадає під межі будівництва. Зазначена земділянка знаходиться на території садового товариства Рубін за адресою: АДРЕСА_2 і перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_1 Наявність у КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва держакту на право постійного користування земдіялянкою на території Русанівськх садів у Дніпровському р-ні м. Києва від 14.02.2011 р., жодних прав на вказані землі у відповідача немає. 17.02.2018 р. між КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва та відповідачем було укладено попередній договір щодо надання компенсації за вилучення земділянки для суспільних потреб, яким відповідач надала згоду на звільнення земділянки за обраним відповідачем варіантом компенсації: а саме: отримання в приватну власність земельної ділянки по АДРЕСА_5 ) та отримання грошової компенсації за будівлі, споруди і зелені насадження, що відповідає варіанту №2 Додатку №2 до рішення Київської міської ради від 16.12.2005 №607/3068.

Рішенням Київської міської ради від 27.05.2010 № 964/4402 Про передачу громадянам, земельні ділянки яких підлягають перенесенню з траси будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві, у приватну власність земельних ділянок для дачного будівництва на АДРЕСА_5 відповідачу було надано у приватну власність земельну ділянку, площею 0,1000 га по АДРЕСА_6 , кадастровий номер 8000000000:62:520:0005 у Деснянському районі м. Києва (державний акт від 29.02.2012, серія ЯЖ № 033515).

30 листопада 2012 року на замовлення Позивача товариством з обмеженою відповідальністю Європейський центр консалтингу та оцінки було проведену оцінку вищезазначеної ділянки, для визначення суми компенсації за земельну ділянку та майно, що підлягає примусовому відчуженню для суспільних потреб - будівництва Подільського мостового переходу.

Відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 30.04.2008 року № 608 Про створення комісії з вирішення земельно-майнових питань і визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (із змінами та доповненнями) створено комісію з вирішення земельно-майнових питань і визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затверджено її персональний склад та затверджено положення про комісію з вирішення земельно-майнових питань і визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

Актом комісії з вирішення земельно-майнових питань з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (садові ділянки яких попадають в зону будівництва Подільського мостового переходу через р.Д ніпро в м. Києві і підлягають знесенню) від 20 лютого 2013 року № 46, затверджений розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 03.04.2013 № 448, ринкова вартість належних Відповідачу (Користувачу) об`єктів незалежної оцінки станом на 30.11.2012 року становила 1 099 247,00 грн. без ПДВ.

В зв`язку з тим, що на той час Відповідач знаходилась в процесі розлучення з чоловіком та враховуючи заяву чоловіка від 11.07.2011 щодо призупинення всіх дій щодо надання компенсації за вилучення земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_3 , нотаріальний договір про вилучення земельної ділянки для суспільних потреб - будівництва Подільського мостового переходу так і не був підписаний.

Зважаючи на те, що оцінка земельної ділянки, визначеної в Звіті про оцінку майна земельної ділянки з поліпшеннями втратила свою чинність та враховуючи, що темпи будівництва мостового переходу вимагають прискорення вирішення земельно-майнових питань з садівниками Русанівських та Воскресенських садів, а земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_2 знаходиться безпосередньо в зоні першочергової забудови Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві, позивач вимушений звернутися до суду з даним позовом.

У відповідності до вимог ч.6 ст. 187 Цивільного процесуального кодексу України, судом витребувана інформація про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача та передана головуючому судді 13.11.2019 р.

Позовна заява віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Дніпровського районного суду м. Києва.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, відмови в відкритті провадження у справі, відсутні.

За таких обставин, враховуючи вимоги ст.ст. 189, 274 Цивільного процесуального кодексу України, суддя приходить до висновку, що вказана справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Підстави та процесуальний порядок залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних щодо предмета спору, як учасників справи, регулюється положеннями статті 53 ЦПК України.

Відповідно до частини 1 статті 53 Цивільного процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи, що Київською міською радою прийняті відповідні рішення, в тому числі затверджено перелік земельних ділянок на території Русанівських та Воскресенських садів у Дніпровському р-ні м. Києва, що підлягають вилученню (викупу) для суспільних потреб м. Києва при будівництві, згідно якого КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва доручено викупити земельні ділянки на вищезазначених територіях, які знаходяться у приватній власності громадян, з вирішенням майново-правових питань в повному обсязі відповідно до законодавства або забезпечити компенсацію громадянам, ділянки яких підлягають винесенню з траси будівництва, суддя вважає за необхідне залучити Київську міську раду до участі в справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Згідно ч. 3 ст. 187 Цивільного процесуального кодексу України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 187, 189-193, 261, 274, 353 ЦПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі в справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - Київську міську раду (01044, м. Київ вул. Хрещатик, 36).

Відкрити провадження у справі за позовом Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва (ЄДРПОУ 05445267, 01014, м. Київ, вул. Петра Болбочана, буд. 6) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Київська міська рада (01044, м. Київ вул. Хрещатик, 36) про зобов`язання звільнити земельну ділянку.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання з повідомлення учасників справи в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва (вул. Сергієнка, 3, каб.39) на 16.12.2019 року на 11:00 годину.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третій особі, Київській міській раді, копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Встановити строк для подання відповідачем відзиву на позов протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України, в якій позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, в якому відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Третя особи, що не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, має право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву, які повинні відповідати вимогам частини третьої - шостої ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України, протягом десяти днів з дня отримання позову та або відзиву.

Інші учасники справи мають право надати відповідь на письмові пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження, якщо судом не встановлено інший строк.

України в мережі інтернет http://court.gov.ua/sud2604.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд міста Києва у зв`язку з порушенням правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а саме Дніпровський районний суд м. Києва.

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.11.2019

Судовий реєстр по справі —755/18070/19

Рішення від 14.08.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

Постанова від 13.03.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Андрієнко Антоніна Миколаївна

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Андрієнко Антоніна Миколаївна

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Андрієнко Антоніна Миколаївна

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні