Ухвала
від 19.11.2019 по справі 592/17457/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/17457/19

Провадження № 1-кс/592/9875/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , з фіксацією процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянув клопотання сторони кримінального провадження - заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку нежитлових приміщень розташованих за адресою: м. Суми, вул. Металургів, буд. 16.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку учасника судового провадження слідчого ОСОБА_3 ,-

встановив:

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019200000000196 від 20.09.2019 за ч. 2 ст. 212 КК України за фактом ухилення від сплати податків ОСОБА_4 (рнокпп НОМЕР_1 ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , будучи засновником ТОВ «Будівельна Компанія «Мд-Буд» (код ЄДРПОУ 38661810) і ТОВ «Сумська Будівельна Компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921), діючи за пособництва ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , протягом 2015-2019 років не включив до складу оподатковуваного доходу як фізичної особи операції з продажу 29 об`єктів нерухомості, збудованих вказаними товариствами, та у такий спосіб ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб на загальну суму 4 827 100 грн., що є великим розміром.

Зокрема, гр. ОСОБА_4 протягом 2015-2019 років здійснював забудову житлових будинків використовуючи підконтрольні підприємства ТОВ «Будівельна Компанія «Мд-Буд» та ТОВ «Сумська Будівельна Компанія «Новобуд». При цьому, реалізація елітних об`єктів нерухомості та прилеглих земельних ділянок здійснюється за ринковими цінами за готівку, а отримані від реалізації готівкові кошти у податковому обліку не відображено.

Набуття права власності покупцями готових об`єктів оформлюється як будівництво, виконане особисто фізичною особою-покупцем за власні кошти, на земельній ділянці, придбаній окремо, у тому числі шляхом внесення до офіційних документів (про початок та завершення будівництва, введення об`єкту у експлуатацію тощо) завідомо неправдивих відомостей.

Відповідно до звіту форми 1-ДФ гр. ОСОБА_4 протягом 2015 2018 років отримав виплати за продаж нерухомого майна на загальну суму 16 579,6 тис. грн. (сплачено податків при ставці 5% - 828,9 тис. грн.).

Аналізом інтернет-ресурсів olx.ua, dom.ria.com, sn.sumy.ua, obyava.ua, domik.ua, ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також рекламних проспектів «Новобуд», встановлено середньо ринкову вартість житлових будинків: від 9500 грн. за 1 кв. метр, у залежності від площі будинку.

Всього, гр. ОСОБА_4 було реалізовано 29 житлових будинків. Загальна вартість яких становить 31 422,2 тис. грн., у т.ч. у 2015 році 3 будинки загальною вартістю 2 877,5 тис. грн., у 2016 році 6 будинків загальною вартістю 6 556,9 тис. грн., у 2017 році 11 будинків загальною вартістю 12 285,4 тис. грн., у 2018 році 9 будинків загальною вартістю 9 702,3 тис. грн.

Таким чином, гр. ОСОБА_4 протягом 2015-2018 років отримав доходів на суму 31 422,2 тис. грн. Сума податкових зобов`язань з податку на доходи фізичних осіб ОСОБА_4 при ставці 18% складає 5 656,0 тис. грн., з них сплачено при ставці 5% - 828,9 тис. грн., загальна сума втрату бюджету 4 827,1 тис. грн.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій встановлено, що ОСОБА_4 використовує у своїй незаконній діяльності офісні приміщення, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна,вказані нежитлові приміщення належать на праві власності ТОВ «Д12КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 38489145) та орендуються і використовуються ТОВ «Сумська будівельна компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921).

У нежитлових приміщеннях за вказаною адресою перебувають предмети та документи, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме документи комерційної діяльності ТОВ «Сумська будівельна компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921), ТОВ «Будівельна Компанія «Мд-Буд» (код ЄДРПОУ 38661810), ОСОБА_4 (рнокпп НОМЕР_1 ), ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_2 ) та ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_3 ), документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання ТМЦ та нерухомого майна, їх використання у будівництві, документи про початок, завершення будівництва та введення об`єктів нерухомості у експлуатацію, обсяги і вартість фактично реалізованого нерухомого майна, у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на товар, чорнові записи (документи подвійної бухгалтерії), незаповнені бухгалтерські бланки щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації нерухомого майна й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться незаконна діяльність (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії документів щодо ведення незаконної діяльності, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, переписки між підприємствами, готівкові кошти та інші предмети і речі, які можуть бути засобами для розкриття злочинів, виявлення винних осіб або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Крім того, вказані предмети, речі та документи нададуть можливість встановити вид та розмір шкоди, яку було завдано кримінальним правопорушенням, та будуть використані у подальшому як речові докази.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Суми, вул. Металургів, буд.16, знаходяться предмети і документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій, та інші предмети, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у справі та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних, а також те, що доступ до даних речей і документів неможливо отримати шляхом проведення інших слідчих дій чи заходів забезпечення кримінального провадження.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши матеріали, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки в клопотанні про проведення обшуку є матеріали, що свідчать, про те, що у нежитлових приміщеннях розташованих за адресою: м. Суми, вул. Металургів, буд. 16, які належать на праві власності ТОВ «Д12КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 38489145) та використовуються ТОВ «Сумська будівельна компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921) і ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), знаходяться речі та документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів та були об`єктом злочинних дій, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини к справі та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних та у зв`язку із тим, що доступ до даних речей та документів неможливо отримати у добровільному порядку або за допомогою інших слідчих дій.

Керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, ст. 30 Конституції України, -

постановив:

Надати дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень розташованих за адресою: нежитлових приміщень за адресою: м. Суми, вул. Металургів, буд. 16, які належать на праві власності ТОВ «Д12КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 38489145) та використовуються ТОВ «Сумська будівельна компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921) і ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), з метою виявлення та вилучення предметів та документів за період 2015-2019 років, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій, а саме документи комерційної діяльності ТОВ «Сумська будівельна компанія «Новобуд» (код ЄДРПОУ 41805921), ТОВ «Будівельна Компанія «Мд-Буд» (код ЄДРПОУ 38661810), ОСОБА_4 (рнокпп НОМЕР_1 ), ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_2 ) та ОСОБА_7 (рнокпп НОМЕР_3 ), документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання ТМЦ та нерухомого майна, їх використання у будівництві, документи про початок, завершення будівництва та введення об`єктів нерухомості у експлуатацію, обсяги і вартість фактично реалізованого нерухомого майна, у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на товар, чорнові записи (документи подвійної бухгалтерії), незаповнені бухгалтерські бланки щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації нерухомого майна й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо, у разі не надання доступу до інформації, яка на них зберігається), за допомогою якої ведеться незаконна діяльність (компакт-диски, флеш-накопичувачі, інші носії), на яких зберігаються електронні версії документів щодо ведення незаконної діяльності, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, переписки між підприємствами, готівкові кошти та інші предмети і речі, які можуть бути засобами для розкриття злочинів, виявлення винних осіб або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Право проведення обшуку надати старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_8 , заступнику начальника управління - начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_9 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_12 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_14 , прокурору у кримінальному провадженні прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_15 , прокурору у кримінальному провадженні прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_16 , прокурору у кримінальному провадженні прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Сумської області ОСОБА_17 .

Строк дії ухвали - двадцять днів з дня постановления ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення виготовлено 19.11.2019 р.

Суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85766399
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —592/17457/19

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Хитров Б. В.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Хитров Б. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні