Ухвала
від 20.11.2019 по справі 592/17559/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/17559/19

Провадження № 1-кс/592/9911/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за клопотанням прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженні №42019201010000309 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.357 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Ковпаківського районного суду м.Суми надійшло клопотання прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку, яке мотивується тим, що громадянином Нідерландів ОСОБА_4 24.04.2018 засновано ТОВ «Інтернешнл Трейдінг Моревос» (код ЄДРПОУ 42088433, юридична адреса: м.Суми, вул. Соборна, 32). В подальшому, назву підприємства було змінено на ТОВ «ЮВЕА», без зміни коду ЄДРПОУ та адреси державної реєстрації. Директором спочатку ТОВ «Інтернешнл Трейдінг Моревос», а в подальшому ТОВ «ЮВЕА» була призначена ОСОБА_5 , яка була звільнена на підставі рішення засновника ТОВ «ЮВЕА». Після звільнення з посади директора ТОВ «ЮВЕА» ОСОБА_5 передала новому директору ОСОБА_4 , лише реєстраційні документи підприємства та залишила собі всі фінансово-господарські та первинні бухгалтерські документи ТОВ «ЮВЕА», електронну базу даних «1С Бухгалтерія», мотивуючи це своїми особистими мотивами.

З клопотання вбачається, що допитані працівники ТОВ «ЮВЕА» пояснили, що неодноразово звертались до ОСОБА_5 з проханням повернути вказані господарські документи підприємства, оскільки без наявності таких документів підприємство позбавлено можливості ведення господарської діяльності, але ОСОБА_5 підтверджуючи наявність саме у неї таких документів, відмовилась їх повертати.

Органи досудового розслідування вважають, що на території домоволодіння, житлових та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які зареєстроване за Усановою (колишні прізвища - ОСОБА_6 можуть зберігатися речові докази у даному кримінальному провадженні, зокрема первинні господарські документи ТОВ «ЮВЕА» (код ЄДРПОУ 42088433), електронні носії інформації, на яких містяться первинні бухгалтерські документи та програмний комплекс «1С Бухгалтерія» ТОВ «ЮВЕА», інші фінансово-господарські документи ТОВ «ЮВЕА», які були привласнені колишнім директором ТОВ «ЮВЕА» ОСОБА_5 . Тому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку у вказаних об`єктах нерухомого майна за вищевказаною адресою.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов такого висновку.

Так, у судовому засіданні встановлено, що 08.11.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019201010000309 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.357 КК України, досудове розслідування, у якому здійснює Сумський ВП ГУНП в Сумській області.

У судовому засіданні прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку території домоволодіння, житлових та нежитлових приміщень домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які зареєстроване за Усановою (колишні прізвища - ОСОБА_6 з метою виявлення та вилучення предметів, речей і документів, що є доказами протиправної діяльності, зокрема: первинних господарських документів ТОВ «ЮВЕА» (код ЄДРПОУ 42088433), комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, на яких містяться первинні бухгалтерські документи та програмний комплекс «1С Бухгалтерія» ТОВ «ЮВЕА», інших фінансово-господарських та бухгалтерських документів, документів податкової, статистичної звітності ТОВ «ЮВЕА».

При цьому матеріали клопотання не містять доказів звернення органів досудового розслідування до ОСОБА_7 із запитом надання зазначених документів в порядку ст. 93 КПК України, які вони хочуть отримати в результаті обшуку та неможливості отримання їх копій.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України, слідчий не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно приписів ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до п.8 ч.3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Враховуючи, що у дане клопотання не містить обгрунтування щодо неможливості отримати органом досудового розслідування іншим шляхом вказані документи, тому жоднихпідстав длязадоволення клопотанняпро наданнядозволу напроведення обшукуу кримінальномупровадженні №№42019201010000309 від 08.11.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.357 КК України немає.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання прокурора Сумської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку території домоволодіння, житлових та нежитлових приміщень домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які зареєстроване за Усановою (колишні прізвища - ОСОБА_6 відмовити за необґрунтованістю.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення протии неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85766527
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по кримінальному провадженні №42019201010000309 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.357 КК України

Судовий реєстр по справі —592/17559/19

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Корольова Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні