Рішення
від 19.11.2019 по справі 219/8385/19
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/8385/19

Провадження № 2/219/2492/2019

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

19 листопада 2019 року м. Бахмут Донецької області

Артемівський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Шевченко Л.В.,

за участю секретаря судового засідання Брагіної М.В.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бахмут цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Єнакіївської міської ради Донецької області, Бахмутсько-Лиманського об`єднаного управління Пенсійного Фонду України Донецької області, Бахмутської міської ради, про визначення додаткового строку, достатнього для подачі заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

30.07.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Єнакіївської міської ради Донецької області, Бахмутсько-Лиманського об`єднаного управління Пенсійного Фонду України Донецької області, Бахмутської міської ради, в якому просить надати позивачу додатковий строк для прийняття спадщини за законом після смерті матері - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування позову вказує, що вона є донькою померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ІНФОРМАЦІЯ_3 мати позивача - ОСОБА_2 померла у віці 84 роки. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді недоотриманої пенсії. Вказує, що нею був пропущений 6-місячним строк для подачі заяви про прийняття спадщини, у зв`язку з чим приватним нотаріусом Бахмутського нотаріального округу Дубровським В.М. було винесено постанову про відмову у вчинення нотаріальної дії. Щодо поважності пропуску строку звернення з заявою про прийняття спадщини зазначає, що вона проживає у м. Єнакієве Донецької області, тобто на тимчасово окупованій території, що позбавило її можливості звернутись до нотаріальної контори для оформлення спадщини своєчасно, оскільки вона спочатку повинна була отримати перепустку Координаційного центру при штабі АТО (в сектор С), потім також була необхідність встановлення факту смерті матері в судовому порядку, оскільки вона померла в м.Єнакієве Донецької області, яка тимчасово не контролюється українською владою, що виключає згідно чинного законодавства України належним чином оформити свідоцтво про смерть. У зв`язку з цим позивачем був пропущений строк для подачі заяви про прийняття спадщини, через що вимушений звернутися до суду з вказаним позовом.

Ухвалою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 01.08.2019 за зазначеною цивільною справою було відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання, та надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою Артемівського міськрайонного суд Донецької області від 19.09.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Гуревич Р.Г. у судове засідання не з`явилися, представник позивача надав суду заяву, якою просив розглянути справу без участі його та позивача, позов задовольнити (вх. № 37955 від 19.11.2019).

Представник відповідача Єнакіївської міської ради Донецької області,про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися шляхом розміщення оголошення в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі Судова влада України в розділі Інформація про виклик до суду сторін які проживають на не підконтрольній Україні території Артемівського міськрайонного суду Донецької області за адресою (http://arm.dn.court.gov.ua), однак у судове засідання не з`явилися.

Представник відповідача Бахмутської міської ради - Максименко Є.О. (діє на підставі довіреності від 16.05.2019), будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився. Разом з тим, 17.09.2019 від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення.

Представник відповідача - Бахмутсько-Лиманського ОУ ПФУ в Донецькій області у судове засідання не з`явився, 09.09.2019 надав клопотання про розгляд справи без участі представника, не заперечував проти задоволення позову ОСОБА_1 .

На підставі ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у зв`язку з неявкою учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши матеріали справи та докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як передбачено ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачений цим Кодексом випадках.

Як вбачається зі свідоцтва про народження від 28.08.1957 (а.с.14), позивач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є донькою ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 , виданого 04.03.1978 міським відділом РАЦС м.Єнакієве Донецької області (арк.с.15), 04 березня 1978 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уклала шлюб зі ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що 04.03.1978 в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу зроблено запис за № 190. ОСОБА_5 після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_7 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 84 роки померла мати позивача - ОСОБА_2 , про що 09.02.2018 складено відповідний актовий запис № 12 та видано Бахмутським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.18).

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді недоотриманої пенсії, яку вона отримувала, перебуваючи на обліку в Бахмутсько-Лиманському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1222, ч.1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

09 лютого 2018 року приватним нотаріусом Бахмутського нотаріального округу Донецької області Дубровським В.М. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій за заявою ОСОБА_1 про отримання свідоцтва про спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки заявником був пропущений 6-місячний строк подачі заяви про прийняття спадщини (а.с.27).

Відповідно до ст.1272 ЦК України спадкоємець, який протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини не подав заяву про її прийняття, вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку суд досліджує поважність причини пропуску для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов`язані з об`єктивними, не переборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Спадкодавець ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , термін для подання заяви про прийняття спадщини після її смерті, встановлений законом - до 07 серпня ІНФОРМАЦІЯ_3 року. Позивач ОСОБА_1 своєчасно не звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, а тому нею був пропущений строку для прийняття спадщини.

Суд вважає, що позивач ОСОБА_1 пропустила 6-ти місячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, встановлений ст. 1268 ЦК України з поважних причин, у зв`язку із тим, що вона проживає у м. Єнакієве Донецької області, тобто на тимчасово окупованій території, і спочатку треба було отримати перепустку Координаційного центру при штабі АТО (в сектор С), потім також була необхідність встановлення факту смерті матері в судовому порядку, оскільки мати позивача померла в м.Єнакієве Донецької області, яка тимчасово не контролюється українською владою, що виключає згідно чинного законодавства України належним чином оформити свідоцтво про смерть. Ці підстави стали перешкодою для звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Ці причини позбавили позивача можливості вчасно звернутись у встановлені законом строки до нотаріуса з відповідною заявою.

Відповідно до ст.ст. 81, 89 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а тому позов ОСОБА_1 слід задовольнити, визначивши позивачу додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного , керуючись ст.ст. 5, 10, 81, 141, 206, 258-259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, ст.ст.1220, 1222, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Єнакіївської міської ради Донецької області, Бахмутсько-Лиманського об`єднаного управління Пенсійного Фонду України Донецької області, Бахмутської міської ради, про визначення додаткового строку, достатнього для подачі заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини за законом після смерті її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , - три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий 16.01.2002 Єнакіївським МВ УМВС України в Донецькій області, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Гуревич Родіон Геннадійович (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю ДН № 5060), який діє в інтересах ОСОБА_1 на підставі ордеру серії АН № 1001455.

Відповідач: Бахмутська міська рада, адреса місцезнаходження: Донецька область, м. Бахмут, вул. Миру, буд. 44, код ЄДРПОУ 04052732.

Відповідач: Бахмутсько-Лиманське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області, адреса місцезнаходження: Донецька область, м. Бахмут, вул. Миру, буд. 35, код ЄДРПОУ 42172734.

Відповідач: Єнакіївська міська рада Донецької області, адреса місцезнаходження: Донецька область, м.Єнакієве, пл.Леніна, 7, ЄДРПОУ 33984581.

Суддя Л.В. Шевченко

Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.11.2019
Номер документу85775814
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —219/8385/19

Рішення від 19.11.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 29.08.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні