Ухвала
від 18.11.2019 по справі 552/959/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/959/19

Провадження № 1-кс/552/4004/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.11.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні банківської установи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до відомостей Єдиного реєстру досудових розслідувань групою невстановлених осіб, на території м. Кременчука протягом 2017-2019 років, шляхом відображення у податковій звітності безтоварних операцій з використанням реквізитів суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» надавались та надаються послуги зі штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток для підприємств реального сектору економіки, що призвело до ненадходження до державного бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

Так, невстановлені слідством особи у період вчинення кримінального правопорушення умисно створили (зареєстрували) суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні) особи з ознаками «фіктивності», які використовуюся для надання послуг зі штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємства.

При проведенні огляду мобільного телефону, виявленого під час обшуку офісного приміщення, яке використовувалось особами, причетними до вчинення злочину, виявлено листування даних осіб з ОСОБА_5 . Досудовим розслідуванням достовірно встановлено, що гр. ОСОБА_6 користується банківськими картами АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_2 та НОМЕР_3 . Зі змісту даного листування встановлено, що на банківську карту, яка належить ОСОБА_6 , особами, причетними до вчинення злочину, перераховувались грошові кошти для подальшої їх передачі особами на ім`я яких реєструвались підприємства з ознаками «фіктивності».

Таким чином, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, повного кола осіб, причетних до його вчинення та реального обсягу збитків, заподіяних злочинними діями винних осіб, слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів, а у разі їх відсутності, завірених належним чином копій документів щодо особових карткових рахунків ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , містять інформацію про рух грошових коштів, що надходили на рахунки та списувались з них, а також документів про організаційно-правову структуру (юридичну справу) вказаного клієнта банку та інших документів, які мають значення для встановлення істини по справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України особи, у володінні яких знаходяться документи до суду не викликались.

Заслухавши слідчого, яка клопотання підтримала, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх.

Відповідно до ст. 162 КПК України до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю зокрема відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018171090000055 від 14.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Так, згідно даних, внесених до ЄРДР, є достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення.

Згідно долученого до матеріалів клопотання рапорту заступника начальника першого оперативного відділу ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_7 під час огляду телефону ОСОБА_8 виявлено повідомлення, зображення, документи, які передавались через мережу Інтернет користувачу ОСОБА_5 . За надані послуги організатори «конвертаційного» центру перераховували грошові кошти ОСОБА_5 на банківські картки, які відкриті в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », власником яких є ОСОБА_6 та ОСОБА_5 .

Слідчим суддею враховано вимоги ч.5 ст.163 КПК України, що інформація про рух коштів вказаної особи, мають значення для розслідування даного кримінального провадження, а тому слідчому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до відомостей, які перебувають у володінні банківської установи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) з метою повного та всебічного проведення досудового слідства, отримати зазначену інформацію у інший спосіб неможливо.

В той же час слідчий суддя приходить до висновку про недоцільність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів юридичної справи вказаного клієнта банку, оскільки на даному етапі досудового розслідування це не є виправданим.

З цих підстав клопотання підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи не значний обсяг інформації, які підлягає вилученню, вважаю за доцільне встановити строк дії даної ухвали 15 днів.

Проведення даної слідчої дії необхідно доручити слідчим, які входять до групи з розслідування даного кримінального провадження, та дані щодо яких внесені до ЄРДР.

Керуючись ст. ст.159, 160,162,163 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а у разі їх відсутності - завірених належним чином копій документів з можливістю їх вилучення, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до документів про рух грошових коштів, що надходили на рахунки та списувались з них по особових карткових рахунках ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ) - № НОМЕР_2 та № НОМЕР_3 ,, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », МФО НОМЕР_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- інформації (регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписок з них) про рух коштів по даним рахункам, у роздрукованому вигляді на паперових носіях та в електронному вигляді у форматі «xls» (файл Excel), в якій зазначити:

з якого або на який рахунок проводилось перерахування (зазначити назву, організаційну форму відповідних підприємств, П.І.Б. фізичних осіб, контактні дані (у разі, якщо є клієнтами банку);

підстава перерахування (вказати відповідний платіжний документ, а також дату та номер відповідного договору, угоди);

призначення платежу (за що проводилось дане перерахування грошових коштів);

дату та час перерахування;

залишок грошових коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції;

інформація про ІРадреси, із використанням яких здійснювалося платіжні та інші операції по вказаним рахункам;

а також інші дані, які необхідні для повного отримання інформації щодо руху коштів по вказаним рахункам за період з 01.01.2017 року по дату винесення ухвали слідчим суддею.

Виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю доручити заступникам начальника управління слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та слідчим ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_3 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 .

Строк дії ухвали 15 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —552/959/19

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні