Рішення
від 19.11.2019 по справі 952/801/19
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/801/19

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.11.2019 Зачепилівський районний суд Харківської області у складі :

головуючого - судді Яценка Є.І.,

при секретарі - Оданець С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовом Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину , -

В С Т А Н О В И В :

Директор комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації Лахно В.В. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому зазначено, що з 31.08.2018 р. на повному державному утриманні в їхній комунальній установі знаходиться дитина-інвалід ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заочним рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 21.10.2008 р. відповідача ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_2 , 2005 р.н. Відомості про батька дитини у свідоцтві про народження записані за вказівкою матері, відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Із змісту позовної заяви вбачається, що за час перебування ОСОБА_3 в будинку-інтернаті його мати жодного разу не відвідувала сина, долею дитини не цікавилася, участі в утриманні дитини не приймала, тому позивач звернувся до суду з вимогою стягувати з відповідача аліменти на користь комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі ј частини з усіх видів її доходу (заробітку), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Позивачем подано до суду заяву, в якій позов підтримано, просили розглянути справу без участі їх представника, проти ухвалення заочного рішення по справі не заперечували.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про час розгляду справи повідомлена належним чином, шляхом розміщення оголошення на веб-сайті Зачепилівського районного суду Харківської області про її явку в судове засідання 19.11.2019 р. на 09-00 год., відзиву на позов не надала. Враховуючи письмову згоду позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст. 280-282 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до наступного висновку.

За правилами ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 3 ст. 181 СК України визначено, що рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно ст. 245 СК України якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі (далі - Заклад), функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 СК України влаштування дитини до закладу охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладу, не припиняє права дитини на аліменти, пенсії, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.

Згідно ч. 2-4 ст. 193 СК України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах. За рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. На особистий рахунок дитини перераховуються також державні пенсії, інші види допомоги та відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.Згідно з ч. 2 ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 8 Закону України "Про охорону дитинства" передбачається, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Згідно з ч.1 ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

В судовому засіданні встановлено, що заочним рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 21.10.2008 р. відповідача ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Питання про стягнення аліментів на утримання дитини при винесенні даного рішення не вирішувалося.

Також встановлено, що відповідно до довідки комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації №02-08/1086 від 23.10.2019 р. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно знаходиться на повному державному утриманні в дитячому відділенні КУ Шевченківського дитячого будинку-інтернату з 31.08.2018 р. (наказ про зарахування №165 від 31.08.2018 р.).

Судом встановлено, що за період перебування дитини ОСОБА_2 , 2005 р.н., в комунальній установі Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації його мати ОСОБА_1 жодного разу не відвідувала сина, долею дитини не цікавилася, участі в його утриманні не приймала, даний факт відповідачем не спростовано.

З огляду на наведене, враховуючи потреби неповнолітньої дитини, те, що відповідач, за віком є працездатною особою, не працює, і те, що аліменти, спрямовані на утримання дитини, повинні бути достатніми і, разом з тим співрозмірними з урахуванням мети аліментного зобов`язання, суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача ОСОБА_1 аліментів на утримання її дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки її заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подачі позовної заяви до суду і до відрахування ОСОБА_2 з будинку-інтернату, чи до досягнення дитиною повноліття.

З метою захисту інтересів дитини, суд вважає доцільним зобов`язати позивача, протягом 1 місяця після ухвалення даного рішення, відкрити особистий рахунок в Державному ощадному банку України на неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для перерахування належних йому аліментів.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

В силу ст. 141 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути на користь держави судовий збір у розмірі 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 166, 180, 181, 182, 191, 193, 245, 247, ст.ст. 7 , 8 , 18 , 76 , 81 , 263-265 , 280-284 ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину - задовольнити.

Стягувати із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 23.02.1999р. Карлівським РВ УМВС України у Полтавській області, адреса: сел. Малий Орчик, Зачепилівського району Харківської області, аліменти на користь Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 05392766) на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј частки її заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягувати з 24.10.2019 року і до відрахування ОСОБА_2 з Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації, чи до досягнення дитиною повноліття.

Зобов`язати Комунальну установу Шевченківський дитячий будинок-інтернат Харківської обласної державної адміністрації, протягом 1 місяця після ухвалення даного рішення, відкрити особистий рахунок в Державному ощадному банку України на неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для перерахування належних йому аліментів.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути із ОСОБА_1 судовий збір на користь держави в розмірі 768,40 грн., який перерахувати: отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UА798999980000031211256026001, код класифікації доходів бюджету:22030106.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом 30 днів з дня винесення. Заочне рішення може бути скасоване Зачепилівським районним судом Харківської області шляхом подачі відповідачем письмової заяви про його перегляд в 30-денний термін з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено22.11.2019
Номер документу85794055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —952/801/19

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Рішення від 19.11.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні