Ухвала
від 21.11.2019 по справі 760/31599/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

760/31599/19

1-кс/760/15547/19

СОЛОМ`ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018110000000038 від 24.05.2018 року,

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді із клопотанням про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №32018110000000038 від 24.05.2018 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.212 КК України.

Подане клопотання обґрунтовується тим, що слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному ЄРДР за №32018110000000038 від 24.05.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.212 КК України.

Сторона обвинувачення зазначає, що закінчити досудове розслідування у вісімнадцяти місячний строк, який спливає 24.11.2019, неможливо, у зв`язку з необхідністю виконання ряду слідчих та процесуальних дій, зокрема: провести судово - почеркознавчу експертизу з питань, ким, ОСОБА_5 , або іншою особою виконано підписи в реєстраційних (статтутних) документах ТОВ «Астера Форм» (код 41629142); провести судово-почеркознавчі експертизи з питань, ким, ОСОБА_5 , або іншою особою виконано підписи в фінансово-господарських документах (вилучених на ухвалу суду) по взаємовідносинам ТОВ «Астера Форм» (код 41629142) з ТОВ «Страйд С», ТОВ «Компанія Катруся» та рядом інших підприємств; провести судово-почеркознавчі експертизи з питань, ким, ОСОБА_6 , або іншою особою виконано підписи в фінансово-господарських документах (вилучених на ухвалу суду) по взаємовідносинам ТОВ «Інекстрейд Компані» з ТОВ «МІК», ТОВ «Компанія Катруся», ТОВ «Нет Строй Групп» та рядом інших підприємств; провести тимчасові доступи до оригіналів документів підприємств вигодонабувачів у яких були фінансово-господарсьткі відносини з підприємствами ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані» (підприємства в яких допитані директора, які показали що немають відношення до фінансово господарської діяльності вище зазначених підприємств) з метою проведення почеркознавчих експертиз та встановлення факту безтоварності проведених операцій та в подальшому виділення матеріалів та направлення їх до суду; провести заплановані обшуки у директорів підприємств які мають ознаки транзитності тобто створені з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки; здійснити тимчасові доступи у банківських установах до виписок руху грошових коштів по розрахункових рахунках, а також документів юридичних справ підприємств з ознаками фіктивності встановлених під час виїзду до м. Одеса, задіяних у злочинній схемі; здійснити тимчасові доступа до оригіналів документів підприємств вигодо набувачів ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані» відносно яких отримано ухвали; допитати колишнього директора ТОВ «Компанія Катруся» по фінансово-господарським операціям з фіктивними підприємствами ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані»; отримати інформацію щодо трафіків водіїв які нібито здійснювали перевезення ТМЦ для ТОВ «Страйд С» від фіктивних підприємств ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані»; призначити економічну експертизу документів вилучених в ТОВ «Страйд С» по взаємовідносинам з фіктивних підприємств ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані»; призначити судово-економічну експертизу документів вилучених в ТОВ «Компанія Катруся» по взаємовідносинам з фіктивних підприємств ТОВ «Астера Форм» та ТОВ «Інекстрейд Компані», є необхідність продовжити строк досудового розслідування.

Слідчий стверджував, що на виконання ухвал Солом`янського районного суду м. Києва призначено низку судових експертиз, а саме: комплексну-товарознавчу, судово-почеркознавчі, судово-технічну експертизу документів, які на даний час тривають, тому проведення вказаних слідчих дій потребує додаткового часу з огляду на особливу складність провадження, і їх результати матимуть доказове значення для судового розгляду у кримінальному провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, відповідно до ч. 1 ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно із п. 3 абз. 2 ч. 1 ст.219КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В ході судового розгляду клопотання встановлено, що 24.05.2018 відомості про даний злочин були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст.212КК України під №32018110000000038.

Відповідно до ст.12КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст.212КК України відноситься до категорії тяжких злочинів, за яке передбачено максимальне покарання у виді штрафу в розмірі двадцяти п`яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в даному кримінальному провадженні нікому не було повідомлено про підозру, тому, відповідно до п. 3 абз. 2 ч. 1 ст.219КПК Українивісімнадцяти місячний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018110000000038 закінчується 24.11.2019.

У клопотанні слідчого наведені докази, якими підтверджуються обставини кримінального правопорушення, а саме: висновками експертів, протоколами оглядів, протоколами допитів свідків, протоколами обшуків та іншими матеріалами кримінального провадження у сукупності.

Разом з тим, закінчити досудове розслідування у вісімнадцяти місячний строк неможливо, оскільки органу досудового розслідування необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дії в даному кримінальному провадженні, а саме: отримати тимчасові доступи до речей та оригіналів документів, складених за результатами проведених фінансово-господарських взаємовідносин, провести обшуки, вчинити інші слідчі та процесуальні дії, з метою подальшого проведення судово-економічних та судово-почеркознавчих експертиз.

Завершення проведення вказаних процесуальних дій потребує додаткового часу, а їх результати мають вирішальне значення для судового розгляду в процесі доказування.

Відповідно до ч. 1 ст.294КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Так, ч. 2 ст.219КПК України передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Враховуючи вказані слідчим обставини, які унеможливлюють закінчити досудове розслідування у вісімнадцяти місячний строк, складність кримінального провадження, яка обумовлена строками проведення слідчих та процесуальних дій в даному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні до 24.05.2020, який на думку слідчого судді, є об`єктивно необхідним та достатнім для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень в даному кримінальному провадженні та буде відповідати завданням кримінального провадження.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 28, 219, 294, 295-1, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018110000000038 від 24.05.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.212 КК України, до 24.05.2020 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/31599/19

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Жовноватюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні