Ухвала
від 04.11.2019 по справі 808/7490/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

04 листопада 2019 рокуСправа № 808/7490/13-а м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Конишевої О.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізької області про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовною заявою: Управління пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя

до: Запорізького державного підприємства Кремнійполімер

про: стягнення витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 106 151,21 грн.

ВСТАНОВИВ:

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 21.10.2013 адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Заводському районі м. Запоріжжя до Запорізького державного підприємства Кремнійполімер задоволено.

Стягнуто з Запорізького державного підприємства Кремнійполімер (код ЄДРПОУ 00203625) на користь управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах згідно п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення по пенсіонерам, які знаходяться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя за період з 01.04.2013 по 31.07.2013 року в розмірі 106 151 (сто шість тисяч сто п`ятдесят одна) грн. 21 коп., на р/р 25603301001077, МФО 313957, Код ОКПО 20508427, Банк Запорізьке обласне управління ВАТ Державний ощадний банк України .

20.11.2013 у справі виданий виконавчий лист.

24.10.2019 на адресу суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну стягувача з Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області. Також просить поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Судове засідання для розгляду питання щодо заміни сторони виконавчого провадження призначено на 04.11.2019 о 09 год. 10 хв., про що повідомлено учасників справи.

Представники сторін у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Відповідно до положень ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі учасників справи, за наявними у справі матеріалами.

У зв`язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі приписів частини четвертої статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, заяви, оцінивши надані докази, їх достатність і взаємний зв`язок у сукупності, вважає за необхідне зазначити наступне.

Судом встановлено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 № 988 Про деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України управління Пенсійного фонду України у Заводському районі м. Запоріжжя (код ЄДРПОУ 20508427) реорганізовано шляхом злиття Управління Пенсійного фонду України в Олександрівському районі м. Запоріжжя, Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя та Управління Пенсійного фонду України у Вознесенівському районі м. Запоріжжя в Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя (код ЄДРПОУ 41248629), що є правонаступником зазначених управлінь.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України , територіальний орган Пенсійного фонду України - Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 31.07.2019 припинено Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя як юридичну особу (номер запису: 11031120004042529).

Згідно ч.5 ст.15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи те, що Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області є правонаступником ліквідованого Центрального об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя (правонаступника Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя), суд дійшов висновку, що заява Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Разом з цим, згідно положень частини першої статті 12 Закону № 1404-VIII, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Частиною шостою цієї статті визначено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Відповідно до частини першої статті 376 КАС України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Розглядаючи питання про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд повинен перевірити, чи справді пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, а якщо є підстави так вважати, то чи були поважні причини для цього.

На думку суду, поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

Розглянувши обставини, викладені у заяві заявника та з`ясовані під час розгляду заяви, суд вважає їх поважними та такими, що об`єктивно перешкоджали своєчасному пред`явленню виконавчого листа до виконання.

Крім того, судом враховано, що оскільки з моменту набрання законної сили постановою суду від 21.10.2013 відповідачем не було вчинено визначених законом дій щодо виконання судового рішення, а саме сплати заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. "а" ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення у розмірі 106151,21 грн., а стягувачем наведено поважні причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд дійшов висновку про обґрунтованість його заяви.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 241, 248, 376, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону стягувача у виконавчому листі Запорізького окружного адміністративного суду, виданому 20.11.2013 у справі №808/7490/13-а з Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (пр. Соборний, 158-б, м. Запоріжжя, 69057, код ЄДРПОУ 20490012).

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Запорізькій області пропущений з поважних причин строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа, виданого Запорізьким окружним адміністративним судом 20.11.2013 у справі №808/7490/13-а.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Перехідних положень КАС України ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя О.В. Конишева

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено25.11.2019
Номер документу85799600
СудочинствоАдміністративне
Суть: стягнення витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 106 151,21 грн

Судовий реєстр по справі —808/7490/13-а

Ухвала від 25.05.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 24.04.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 04.11.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Постанова від 21.10.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні