Рішення
від 06.11.2019 по справі 644/3432/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Попова В. О.

Справа № 644/3432/19

Провадження № 2/644/1527/19

06.11.2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2019 р. Орджонікідзевський районний суд м. Харкова

в складі: головуючої судді - Попової В.О.,

за участю:

секретаря Дашкової К.С.,

представника позивача Ковалець І.В.,

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Харкові цивільну справу за позовом Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради , що діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , до ОСОБА_1 ,

про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради як представник органу опіки та піклування, з даною позовною заявою про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що малолітні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 знаходяться на обліку Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах, у зв`язку з тим, що їх одинока мати не належним чином виконує обов`язки з утримання та виховання дітей, зловживає алкоголем, залишає дітей без догляду. Дітей було виявлено працівниками Служби без догляду матері чи інших осіб. Діти були голодні, брудні, заплакані, майже роздягнені. Діти були доставлені для медичного обстеження до комунального некомерційного підприємства Міська клінічна дитяча лікарня №16 . Після медичного обстеження 29.12.2018 дітей переведено до дитячої державної установи КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 на повне державне утримання терміном на шість місяців, згідно з рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 27.11.2018 № 844 п. 1, 2, де діти знаходяться до цього часу. У жовтні 2018 року відповідач на прийомі в Службі отримала роз`яснення стосовно можливості повернення дітей на спільне проживання, їй було видано направлення до лікаря-нарколога для проходження лікування від наркотичної та алкогольної залежності. З того часу ОСОБА_1 до Служби не з`являлася, долею та місцем перебування дітей не цікавилася. Наслідки винної поведінки щодо неналежного виконання батьківських обов`язків відповідач розуміє та усвідомлює, оскільки рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 07.10.2010 вона позбавлялась батьківських прав відносно своїх старших дітей - ОСОБА_6 , та ОСОБА_7 . Необхідність захисту прав та законних інтересів малолітніх дітей стало підставою звернення із позовом до суду. Позбавлення батьківських прав не припиняє обов`язку матері утримувати дитину, тому для повноцінного та всебічного розвитку дітей є необхідним стягнення аліментів з відповідача.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі, давши пояснення аналогічні викладеному в позові.

Відповідач позовні вимоги визнала в повному обсязі, не заперечувала щодо позбавлення її батьківських прав стосовно малолітніх синів, пояснивши, що в неї п`ять дітей. Доля старшої доньки, яка вже майже повнолітня, їй невідома; в 2010 році вона була позбавленабатьківських прав стосовно старших дітей - ОСОБА_6 та ОСОБА_7 . Наслідки позбавлення батьківських прав вона розуміє.

Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь в судовому розгляді, дослідивши матеріали справи, суд вважає встановленими такі факти та відповідні ним правовідносини.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис № 455, та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження відповідно.

Відомості про батька дітей внесені до актового запису про народження відповідно до ст. 135 СК України.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 27.11.2018 № 844 п. 1, 2 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 переведено до дитячої державної установи КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 на повне державне утримання терміном на шість місяців.

За відомостями адміністрації КНП ХОР Обласний будинок дитини № 2 за час перебування в закладі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ніхто, ні мати, ні будь хто з близьких родичів не відвідував, не телефонував до закладу, не цікавився станом їх здоров`я та розвитку.

Згідно з інформацією управління освіти адміністрації Індустріального району Харківської міської ради малолітні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не охоплені навчанням в закладах дошкільної освіти Індустріального району. Проживаючи з матір`ю, діти не відвідували навчально-виховні заклади, мати не опікувалась розвитком дітей, їх підготовкою до школи.

З представниками Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради відповідач ОСОБА_1 з жовтня2018 року не спілкується, запрошення ігнорує.

Відповідно акту проведення оцінки рівня безпеки дітей встановлено, що перебування малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в умовах проживання з матір`ю є небезпечним для їх життя та здоров`я.

Рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 07.10.2010 року мати дітей ОСОБА_1 була позбавлена батьківських прав відносно своїх старших дітей - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства - виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Як вбачається зі змісту ст.ст. 150, 180 СК України, батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, забезпечувати здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати до самостійного життя, поважати дитину, утримувати дитину до досягненню нею повноліття.

Проте жодного з покладених законом на батьків обов`язків, відповідач не виконує. Як вже було зазначено, відповідачка тривалий час не проявляла до синів материнської турботи, не цікавилася та не відвідував їх, не турбувалася про фізичний і духовний розвиток, не надавала матеріальної допомоги на їх виховання.

Верховний Суд України в ч. 2 п. 16 Пленуму Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав № 3 від 30.03.2007 року наголосив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний

розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до висновку Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради від 06.05.2019 року за № 332, Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, як представник органу опіки та піклування, вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до п. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона , він ухиляються від своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

З врахуванням того, що через малолітній вік ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вони не можуть сформулювати власні погляди, вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що їх стосуються, та не можуть бути вислухані судом під час розгляду справи, питання про позбавлення батьківських прав вирішується судом без врахування думки дітей, на підставі ретельного з`ясування усіх обставин справи та наданих суду письмових доказів.

Досліджені судом докази свідчать про те, що відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечує необхідне харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток як складову виховання; не виявляє інтересу до внутрішнього світумалолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , не створює умов для отримання ними освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дітей та як свідоме нехтування своїми батьківськими обов`язками, тому в даному випадку суд вважає доцільним застосування такого крайнього заходу впливу до відповідача як позбавлення її батьківських прав.

На підставі наведеного, позовні вимоги Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підлягають задоволенню.

Крім того, згідно ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст. 181 СК України, способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ст. 182 СК України).

Крім того, за змістом ч.ч. 2, 3 ст. 183 СК України, якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Згідно зі ст. 245 СК України якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Згідно з положеннями ч.1 ст.191 СК України аліменти присуджуються судом з дня пред`явлення позову.

Враховуючи, що відповідач є здоровою, працездатною людиною, інших осіб на утриманні не має, має можливість організувати своє життя таким чином, щоб надавати матеріальну допомогу дітям, зокрема, шляхом працевлаштування, суд вважає необхідним задовольнити позовні вимоги та призначити стягнення аліментів на утримання малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний будинок дитини №2 у розмірі 1/3 частки від усіх видів доходу щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення дітьми повноліття.Підстав для стягнення аліментів в розмірі 1/3 частки від усіх видів доходу, як просить позивач, суд не вбачає. Тому позовні вимоги в частині стягнення аліментів підлягають частковому задоволенню.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору за вимогами щодо позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, то з відповідача на користь Держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1536 грн. 80 коп. (768,40 + 768,40).

Крім того, у відповідність до положеньп.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

На підставі ст.ст. 150, 164, 165, 180, 182 СК України, керуючись ст.ст.13, 76-80, 133, 141, 263-265, п. 1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовні вимоги Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, що діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей, - задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно малолітніх дітей - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 2 аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 травня 2019 року і до досягнення дітьми повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

В задоволенні позову в іншій частині відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь держави судовий збір у розмірі 1536 грн. 80 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання

апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, місцезнаходження: м. Харків, вул. Чернишевська, 55.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Третя особа - Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 2 , (ЄДРПОУ 24664147 ), місцезнаходження: м. Харків, вул. Кузнецька, 1 , 61045.

Вступну та резолютивну частини рішення складено 06.11.2019 року. Повний текст рішення складено 18.11.2019 року.

Суддя В.О. Попова

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено22.11.2019

Судовий реєстр по справі —644/3432/19

Рішення від 06.11.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 11.05.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні