Рішення
від 19.11.2019 по справі 564/2780/19
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/2780/19

19 листопада 2019 року м. Костопіль

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя Олійник П.В.

секретар судового засідання Рубельський О.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі судових засідань Костопільського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великостидинської сільської ради Костопільського району Рівненської області, ОСОБА_2 про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Костопільського районного суду Рівненської області з позовом до Великостидинської сільської ради Костопільського району Рівненської області, ОСОБА_2 про надання додаткового строку в один місяць для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на те, що не може оформити свідоцтво про право на спадщину після смерті метері, на тій підставі, що пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини, тому питання щодо оформлення спадщини може бути вирішено лише після надання йому судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник Великостидинської сільської ради в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, всебічно та неупереджено дослідивши матеріали справи та надані докази, приходить до наступного висновку.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Великостидинської сільської ради Костопільського району Рівненської області, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 .

З довідки Великстидинської сільської ради від 04.10.2019 року №390 вбачається, що ОСОБА_3 постіно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 разом з сином ОСОБА_2 , 1956 р.н.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно.

Згідно копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії РВ №041199 ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 0,46 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Великостидинської сільської ради Костопільського району.

З заповіту від 23.06.2016 року, посвідченого секретарем виконкому Великостидинської сільської ради, вбачається що ОСОБА_3 все майно, що буде належати їй на день смерті, де б воно не було і з чого б воно не складалося, а також все те, на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, судом встановлено, що позивач має право на прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 .

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, він має право звернутися до суду з позовом про додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з пропуском шестимісячного строку прийняття спадщини.

З досліджених доказів, вбачається, що позивач пропустив строк звернення із заявою про прийняття спадщини в нотаріальну контору з поважних причин, у зв`язку із юридичною необізнаністю з порядком прийняття спадщини та наслідками несвоєчасного звернення до нотаріуса.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування"особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, а також роз`яснив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, він має право звернутися до суду з позовом про додатковий строк для прийняття спадщини.

Поважною причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, суд визнає не обізнаність позивача щодо юридичних аспектів порядку прийняття спадщини.

За таких обставин суд вважає, що є всі підстави для надання позивачу додаткового строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини та задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 43, 49, 142, 200, 206, 211, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Великостидинської сільської ради Костопільського району Рівненської області, ОСОБА_2 про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк в один місяць з дати набрання рішенням законної сили для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ; ІПН: НОМЕР_2 .

Відповідач 1: Великостидинська сільська рада Костопільського району Рівненської області, вул. Зарічна,50, с. Великий Стидин, Костопільський район, Рівненська область; код 21083088.

Відповідач 2: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 ; ІПН: НОМЕР_3 .

Повний текст рішення виготовлено 22 листопада 2019 року.

СуддяП. В. Олійник

СудКостопільський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено22.11.2019
Номер документу85811164
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —564/2780/19

Рішення від 19.11.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні