Ухвала
від 22.11.2019 по справі 712/15241/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/15241/19

Провадження №1-кс/712/8599/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 ,за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018251010000188 від 12 грудня 2018 року за ч. 1ст. 241 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулася до суду з указаним клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення факту забруднення атмосферного повітря, відшукання та вилучення знаряддя вчинення даного кримінального правопорушення, первинних бухгалтерських документів щодо обліку сировини, збуту готової продукції, та іншої документації, що має відношення до даного кримінального правопорушення, а також з метою фіксації незаконного виробництва нафтопродуктів службовими особами ПП «Черкасивапнопостач» ТОВ «Укрспеценергозбут» та іншими особами за даною адресою, які будуть використані в кримінальному судочинстві в якості доказу. Залучити до проведення обшуку фахівців (спеціалістів) Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я» для відбору проб повітря та ґрунту з метою визначення шкідливих токсичних речовин, а саме: оксиду азоту, вуглеводнів нафти, сірковуглецю, марганцю, свинцю, формальдегіду, азоту амонійного, нітратів, хлору, RN, яєць гельмінтів, мікробіологічних показників та інші біологічних агентів і токсинів. Залучити до проведення обшуку працівників (спеціалістів) Державної екологічної інспекції Центрального округу з метою проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства. Залучити до проведення обшуку працівників (спеціалістів) Управління Держпраці у Черкаській області з метою встановлення правомірності виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а також дотримання вимог законодавства про працю.

Клопотання обґрунтовується тим, що 12.12.2018 до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що посадові особи ПП «Черкасивапнопостач» та ТОВ «Укрспеценергозбут» здійснюють незаконне забруднення атмосферного повітря небезпечними речовинами, які являються шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля.

12.12.2018 Черкаською місцевою прокуратурою по вказаному факту внесено відомості до ЄРДР за № 42018251010000188 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що під час проведення заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення злочинів і правопорушень у сфері паливно-енергетичного комплексу виявлено факти незаконного перероблення нафтопродуктів з подальшим виготовленням та реалізацією палива під виглядом виготовленого ПАТ «Укрнафта» (Кременчуцький нафтопереробний завод) та ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (Республіка Білорусь).

Так, за адресою: м. Черкаси, пров. Комунальний, 31/2 (до 20.03.2005 комплекс мав вуличний номер 29) розміщений виробничий комплекс, що на праві приватної власності належить ПП «Паміра-А», ЄДРПОУ 39875900.

Крім виробництва вапна на даній території здійснюється незаконне перероблення нафтопродуктів (переважно мазут) з подальшим виготовленням палива (переважно пічне паливо (підакцизний товар) та мазут марки М-100). Реалізація виготовленої продукції здійснюється через ПП «Черкасивапнопостач», що підтверджується оголошеннями розміщеними на сайті оголошень Ukrboard (http://www.ukrboard.com.ua, контактна особа - ОСОБА_5 ) та інформацією розміщеною на офіційному сайті ПП «Черкасивапнопостач» (http://caoh2.com.ua/product_cat/mazut/).

З метою приховування протиправної діяльності було створено ТОВ «Укрспеценергозбут», ЄДРПОУ 38553538: засновник ОСОБА_5 (сестра ОСОБА_5 та головний бухгалтер ПП «Черкасивапнопостач»); директор ОСОБА_6 (до 06.02.2018 директор ОСОБА_5 );

основний вид діяльності - роздрібна торгівля пальним.

Неофіційно та фактично керівництво даною протиправною діяльністю здійснює ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (офіційно не працевлаштований), перевезення нафтопродуктів здійснюється трьома вантажними автомобілями, які зареєстровані на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється дочкою ОСОБА_7 , а саме: DAFXF 105/410, д.н.з. НОМЕР_1 ; DAFXF 95/430, д.н.з. НОМЕР_2 та RENAULTPREMIUM 420, д.н.з. НОМЕР_3 .

Процес переробки, виготовлення та розділення на фракції (дизельне паливо, пічне паливо та ін.) нафтопродуктів здійснюється шляхом нагріву нафтопродуктів у спеціальних печах, що встановлені на вище вказаній території, за адресою: м. Черкаси, пров. Комунальний, 31/2, сам процес згорання палива в печах супроводжується значними викидами небезпечних забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які являються шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля.

Відповідно до інформації наданої Управлінням екології та природних ресурсів Черкаської ОДА дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ПП «Черкасивапнопостач»та ТОВ«Укрспеценергозбут» невидавалися.Здійснення вищеописаної діяльностібез зазначеногодозволу являється, порушенням спеціальних правил, що створює небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

Після закінчення процесу незаконного виробництва палива, з метою шахрайського заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарювання, діючи шляхом обману дана продукція реалізується під виглядом виготовленої на Кременчуцькому та Мозирському нафтопереробних заводах.

Основними покупцями даної продукції являються переважно державні підприємства, що здійснюють виробництво спирту та ремонт і утримання автомобільних шляхів.

Проведеним аналізом інформації розміщеної в системі електронних торгів «ProZorro» встановлено, що 21.03.2017 між ТОВ «Укрспеценергозбут» та ДП «Холминський спиртовий завод» укладено договір поставки опалювального мазуту для потреб заводу на загальну суму 927000,00 грн. Поставки даних нафтопродуктів здійснювалися протягом 2018 року.

В зв`язку з вище викладеним, з метою встановлення факту забруднення атмосферного повітря, відшукання та вилучення знаряддя вчинення даного кримінального правопорушення, первинних бухгалтерських документів щодо обліку сировини, збуту готової продукції, та іншої документації, що має відношення до даного кримінального правопорушення, а також з метою фіксації незаконного виробництва нафтопродуктів службовими особами ПП «Черкасивапнопостач», ТОВ «Укрспеценергозбут», ПП «ПАМІРА-А» у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м. Черкаси, пров. Комунальний, 31/2, де фактично господарську діяльність здійснює ПП «Черкасивапнопостач», ЄДРПОУ 37715146, але фактично даний нежитловий комплекс на праві приватної власності належить приватному підприємству «ПАМІРА-А», керівником якого являється ОСОБА_9 .

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила задовольнити заявлені в клопотанні вимоги.

Слідчим суддею встановлено, що 12.12.2018 року до ЄРДР внесено відомості за ч. 1 ст. 241 КПК України, за матеріалами правоохоронних органів щодо забруднення атмосферного повітря посадові особи одного із підприємств м. Черкаси при здійсненні підприємницької діяльності.

Обгрунтовуючи поданеклопотання,орган досудовогорозслідування посилаєтьсяна те,щопід час проведення заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення злочинів і правопорушень у сфері паливно-енергетичного комплексу, виявлено факти незаконного перероблення нафтопродуктів з подальшим виготовленням та реалізацією палива під виглядом виготовленого ПАТ «Укрнафта» (Кременчуцький нафтопереробний завод) та ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (Республіка Білорусь). Процес переробки, виготовлення та розділення на фракції нафтопродуктів здійснюється шляхом нагріву нафтопродуктів у спеціальних печах, що встановлені на вище вказаній території, за адресою: м. Черкаси, пров. Комунальний, 31/2, сам процес згорання палива в печах супроводжується значними викидами небезпечних забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які являються шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даному випадку, органом досудового розслідування не надано доказів виправданості такого втручання у права та свободи особи, яка є власником або законним ділянки місцевості, про обшук якої заявлене клопотання.

Також слідчим та прокурором не доведено, що мета, задля якої заявлено клопотання, може бути досягнута шляхом проведення обшуку, та не доведено наявність достатніх підстав вважати, що саме за цією адресою здійснюються дії, які призводять до забруднення атмосферного повітря.

Для перевірки доводів викладених у клопотанні, слідчим матеріали кримінального провадження до суду не надано.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення порушень ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42018251010000188 від 12 грудня 2018 року за ч. 1ст. 241 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення22.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85811765
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/15241/19

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні