Рішення
від 21.11.2019 по справі 658/2350/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/2350/19

(провадження № 2/658/949/19)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2019 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Подіновської Г.В.,

при секретарі Марчук В.І.,

представника позивача - Вознюк Г. ОСОБА_1 .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, в місті Каховка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом, вимоги вмотивовано тим, що після смерті її чоловіка ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, яке складається з будинку з надвірними будівлями, розташованого у АДРЕСА_1 . Діти померлого спадкодавця від спадщини відмовилися, інші спадкоємці відсутні. При зверненні позивачем до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав їй було відмовлено, через відсутність правовстановлюючого документу на будинок з надвірними будівлями.

Просила визнати за нею право власності на спадкове майно.

В судовому засіданні представник позивача на задоволенні позовних вимог наполягала.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву у відповідності до якої з позовними вимогами згоден.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає необхідним позов задовольнити.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , чоловік позивача. Наявність родинного зв`язку між позивачем та померлим підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу (а.с. 6).

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, яке складається з будинку з надвірними будівлями, розташованого у АДРЕСА_1 .

При зверненні позивачем до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав їй було відмовлено, через відсутність правовстановлюючого документу на будинок з надвірними будівлями (а.с. 9).

Згідно довідки КП Каховське бюро технічної інвентаризації від 21.09.2018 року № 12139 право власності на будинок АДРЕСА_1 , станом на 31.12.2012 року не зареєстроване (а.с. 8).

Спадкоємцем на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 є позивач по справі, діти позивача від спадщини відмовилися, інші спадкоємці відсутні.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню, оскільки вона є єдиним спадкоємцем за законом, відмову від спадщини не заявляла та іншим чином визнати право власності на належне їй спадкове майно, яке складається з будинку з надвірними будівлями не має змоги.

Керуючись ст.ст. 12,13, 81, 265, 273 ЦПК України, ст.ст. 1261, 1268, 1269 ЦК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНКОПП: НОМЕР_1 ) до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області (місце знаходження: с. Малокаховка Каховського району Херсонської області, вул. Ювілейна, буд. № 45, ЄДРПОУ 26518817) про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на жилий будинок літ. А загальною площею 76,9 кв.м. і житловою - 51,6 кв.м., прибудову літ. а , тамбур літ. а-1 , ганок літ. а-2 , літню кухню літ. В , прибудова літ. в , під В погріб, сараї літ. Б, Ж, З, К , гараж літ. Є , вбиральню літ. І , огорожу № 1, 2, споруди № 4, І, розташованих у АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Г. В. Подіновська

Дата ухвалення рішення21.11.2019
Оприлюднено24.11.2019
Номер документу85827580
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/2350/19

Рішення від 21.11.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні