Рішення
від 18.11.2019 по справі 499/679/19
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/679/19

Провадження № 2/499/429/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"18" листопада 2019 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі головуючого судді Погорєлова І.В., за участю секретаря судового засідання Дібровій О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт. Іванівка Іванівського району Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку, в якій просить визнати за ним право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті його матері, а саме на земельну ділянку.

В позові посилалася на наступні обставини: ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_2 , який отримав свідоцтво на спадщину за заповітом від 13.10.2005 року, відповідно до якого він успадкував після смерті свого батька ОСОБА_3 1/2 частину земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,77 га в межах згідно з планом, АДРЕСА_2 , що розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області.

Проте за життя отримати державний акт на право власності на земельну ділянку не встиг, оскільки не встиг виготовити технічну документацію на земельну ділянку.

Спадкоємцем за законом після смерті батька ОСОБА_2 була його дружина, мати позивача - ОСОБА_4 , яка спадщину прийняла, однак не отримала свідоцтво про право на спадщину, оскільки не надала нотаріусу підтверджуючих правовстановлюючих документів.

Не встигши оформити право власності у порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 у судовому порядку, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла.

Позивач являється спадкоємцем померлої ОСОБА_4 за законом першої черги, оскільки являється її сином.

У визначений термін позивач звернувся до нотаріальної контори, однак встановив, що свідоцтво на право на спадщину на земельну ділянку отримати не можу у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на ім`я ОСОБА_4 .

Отже, позивач отримати свідоцтво про право на спадщину не може, так як відсутній правовстановлюючий документ на земельну ділянку, що підтверджується постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

В судове засідання позивач не з`явився, проте його представник надав до суду заяву про слухання справи у їх відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягала.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв та клопотань не надав, відзиву не надіслав, про причини неявки не повідомив, тому суд визнає його неявку з неповажних причин та вважає за можливе розглянути справу у мою відсутність.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, за таких обставин судове засідання по справі було проведено без засобів технічної фіксації судового процесу.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи та з урахуванням положень ч.1 ст. 81 ЦПК України, де зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, та ч.1 ст. 13 ЦПК України, згідно якої суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, приходить до висновку, що наявні законні підстави для задоволення позову та позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що ідтверджується копією свідоцтва про смерть.

За життя ОСОБА_2 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 13.10.2005 року після смерті ОСОБА_3 , та яка складається з 1/2 частини земельної ділянки, наданої на ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,77 га в межах згідно з планом, АДРЕСА_2 , яка розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області та належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на земля серії ІІІ-ОД №003656, що підтверджується копією свідоцтва.

Надалі, звернувся до Іванівської РДА Одеської області та 21.10.2005 року отримав дозвіл на виготовлення технічної документації на частину вищевказаної земельної ділянки, що підтверджується копією відповіді, однак отримати за життя правовстановлюючих документів на будинок не встиг.

Померлий ОСОБА_2 був чоловіком ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб.

ОСОБА_4 звернулася до нотаріуса з метою оформлення спадкового майна після смерті ОСОБА_2 , однак отримала відмову, оскільки ОСОБА_2 не встиг за життя отримати Державного акту, та рекомендовано звернутися до суду, що підтверджується копією листа.

Не встигнувши оформити спадкове майно у судовому порядку, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Позивач є рідним сином ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини.

Після смерті ОСОБА_4 позивач звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини та отримав свідоцтво про право на спадщину на частину майна, що залишилася після смерті ОСОБА_4 , що підтверджується матеріалами спадкової справи.

Однак отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку позивач не може, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на неї, які не встигли за життя оформити його батько та матір, що є перешкодою для отримання свідоцтва позивачем, що підтверджується постановою нотаріуса про відмову у вчинені нотаріальних дій.

Позивач виготовив технічну документацію на 1/2 частини земельної ділянки, наданої на ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,77 га в межах згідно з планом, АДРЕСА_2 , яка розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області, їй присвоєно кадастровий номер та визначено, що 1/2 частина за площею складає 2,8849 га., присвоєно кадастровий номер 5121882000:01:003:0645.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, єдиним способом захисту позивача свого права на спадщину, було звернення до суду із позовом про визнання права власності на вказану земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 не має, що підтверджується матеріалами спадкової справи.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Для прийняття спадщини згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Спадкуванням, згідно ст.1216 ЦК України, є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах без зміни її цільового призначення, а ст. 81 ч. 1 п. г ЗК України встановлено, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини

Відповідно до п. б ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України (в редакції на час відкриття спадщини), право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується свідоцтвом про право на спадщину.

Згідно до п.2 ч. 6 ст. 126 Земельного кодексу України (в редакції на час відкриття спадщини) на державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень,роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

Відповідно до п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 06 травня 2009 року Про затвердження порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку (чинному на час відкриття спадщини) територіальний орган Держкомзему за місцезнаходженням земельної ділянки проставляє на державному акті відмітку про реєстрацію права власності на неї. Власник земельної ділянки подає для здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку : а) державний акт з відміткою нотаріуса про перехід права власності на земельну ділянку; б) цивільно - правовий договір про відчуження земельної ділянки у разі набуття права власності на земельну ділянку за таким договором або свідоцтво про право на спадщину.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 на законних підставах мав право власності на 1/2 частини земельної ділянки, наданої на ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,77 га в межах згідно з планом, АДРЕСА_2 , яка розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області.

У відповідності до ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Отже, ОСОБА_4 також на законних підставах прийняла у порядку спадкування 1/2 частини земельної ділянки, наданої на ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,77 га в межах згідно з планом, АДРЕСА_2 , яка розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області, отже фактично володіла нею.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Таким чином, суд приходить до висновку, що обставини, на які посилався позивач, обґрунтовуючи свої вимоги, доведені в судовому засіданні належними та допустимими доказами.

За таких обставин суд вважає за можливе позовну заяву - задовольнити.

На підставі ст. ст. 1218, 1223, 1225, 1268-1270 ЦК України, керуючись ст.ст. ст. ст. 4, 76, 81, 89, 206, 247, 264, 265, ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрований АДРЕСА_1 ) до Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області (код ЄРДПОУ 04378439, місцезнаходження - Одеська область Іванівський район с. Конопляне вул. 30 річчя Перемоги 70) про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та складається з земельної ділянки площею 2,8849 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області, кадастровий номер 5121882000:01:003:0645.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Якщо апеляційну скаргу не було подано, то рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 25.11.2019 року.

СуддяІ. В. Погорєлов

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено26.11.2019
Номер документу85840153
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/679/19

Рішення від 18.11.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 03.09.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні