Рішення
від 12.11.2019 по справі 548/1298/19
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1298/19

Провадження № 2/548/518/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.11.2019 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді- Коновод О.В.

за участю секретаря судового засідання Вовк М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Вишняківського будинку - інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, в інтересах підопічної ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи Хорольського РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи ОСОБА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

Вишняківський будинок - інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, в інтересах підопічної ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , за участю третьої особи Хорольського РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи ОСОБА_1 , мотивуючи його тим, що 03 квітня 2018 року рішенням Хорольського районного суду Полтавської області по справі №548/348/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 на утримання непрацездатної матері задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

19.09.2018 року Хорольським районним судом Полтавської області видано виконавчий лист № 548/348/18 про стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

08.02.2019 року Хорольським РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області було відкрито виконавче провадження ВП № 58312158 про стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

Згідно путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації № 114 від 24.07.2018 року та наказом № 215 від 03.08.2018 року гр-ку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було зараховано на всі види постачання і матеріального забезпечення до Вишняківського будинку-інтернату.

08.04.2019 року ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області було змінено стягувача ОСОБА_1 на Вишняківський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА (ЄДРПОУ 03189162) у виконавчому провадженні № 58312158 по виконанню виконавчого листа № 548/348/18 від 19.09.2018 року, яке перебуває на виконанні у Хорольському РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області.

Враховуючи, що станом на 01.06.2019 року аліменти у розмірі 50 гривень щомісячно, що стягуються з ОСОБА_2 на користь Вишняківського будинку-інтернату для людей похилого віку та інвалідів на утримання матері ОСОБА_1 , є недостатніми для забезпечення належного рівня життя, розмір аліментів необхідно переглянути та збільшити до ј всіх видів доходів (заробітку) ОСОБА_2 .

В судове засідання представник позивача Вишняківського будинку - інтернат для громадян похилого віку та інвалідів не з"явився, але подали заяву про розгляд справи за їх відсутності, зазначивши, що позов підтримують та прохають його задовольнити з підстав наведених у ньому.

В судове засідання ОСОБА_2 не з"явився, але в заяві прохав суд провести розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що позовні вимоги визнає частково та просив стягувати з нього на утримання непрацездатної матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Вишняківського будинку інтернату для громадян похилого віку та інвалідів аліменти у розмірі 150 грн. щомісячно, в зв"язку з його матеріальним станом.

Представник третьої особи Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області, який належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі в порядку загального позовного провадження та якому роз`яснено його право надіслати суду відзив на позовну заяву і всі наявні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, протягом строку, встановленого судом, відзиву на позовну заяву чи клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з викликом учасників справи до суду не надав, і станом на 12.11.2019 року жодних заяв (клопотань) на адресу суду від нього не надходило.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3ст. 211 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється,що відповідає положенням ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Врахувавши позицію позивача, дослідивши матеріали справи, врахувавши думку відповідача, викладену у письмовій заяві, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позовна заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

В силу ч. 4 ст. 206 ЦПК України в разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Повноваження сторін на вчинення дій по визнанню позову судом перевірені.

Відповідач не обмежений в цивільній процесуальній дієздатності, а тому розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, включаючи і право на визнання позову.

Як вбачається з правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постанові Пленуму Суду № 2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції, у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без зясування і дослідження інших обставин справи.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Одним із принципів цивільного судочинства є диспозитивність, який полягає у тому, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявленою нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. Учасник справи, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (ст.13 ЦПК України).

Ст. 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до положень Конвенції ООН про права дітей від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р. № 789-X11) дитина, з огляду на його фізичну й розумову незрілість вимагає спеціального захисту й турботи, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Цивільно-процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

03 квітня 2018 року рішенням Хорольського районного суду Полтавської області по справі №548/348/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 на утримання непрацездатної матері задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

19.09.2018 року Хорольським районним судом Полтавської області видано виконавчий лист № 548/348/18 про стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

08.02.2019 року Хорольським РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області було відкрито виконавче провадження ВП № 58312158 про стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

Згідно путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації № 114 від 24.07.2018 року та наказом № 215 від 03.08.2018 року гр-ку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було зараховано на всі види постачання і матеріального забезпечення до Вишняківського будинку-інтернату.

08.04.2019 року ухвалою Хорольського районного суду Полтавської області було змінено стягувача ОСОБА_1 на Вишняківський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА (ЄДРПОУ 03189162) у виконавчому провадженні № 58312158 по виконанню виконавчого листа № 548/348/18 від 19.09.2018 року, яке перебуває на виконанні у Хорольському РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області.

На даний час непрацездатна мати відповідача має незадовільний стан здоров`я витрати на її утримання збільшилися.

Стаття 192 Сімейного кодексу України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , відповідно до ст.192 СК України розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ч.1 ст.202 СК України, повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Відповідно до ч.1 ст.205 СК України, суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Згідно ч.3 ст.47 Закону України Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні у випадках, коли батьки похилого віку знаходяться на державному утриманні в будинках-інтернатах, пансіонатах або в інших установах, аліментні виплати на їх догляд сплачуються цим установам.

Суд при розгляді вимог позивача про збільшення розміру аліментів враховує те, що після ухвалення попереднього рішення суду про стягнення аліментів покращилося матеріальне становище непрацездатної матері відповідача, а тому з вказаних підстав аліменти підлягають частковому збільшенню.

Суд вважає, що матеріальне становище платника аліментів, з урахуванням сплати аліментів відповідачу дозволяє йому сплачувати аліменти на користь відповідача в збільшеному розмірі, тобто 150 грн.

Таким чином, враховуючи наведені обставини та матеріальне становище відповідача, суд приходить до висновку, що слід збільшити розмір аліментів та стягувати з ОСОБА_2 аліменти на утримання непрацездатної матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Вишняківського будинку інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в твердій грошовій сумі у розмірі 150 грн. щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної сили і до зміни матеріального та сімейного стану сторін.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в сумі 768, 40 грн.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст.192, 202, 205 СК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Позов Вишняківського будинку - інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, в інтересах підопічної ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи Хорольського РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи ОСОБА_1 ,- задовольнити частково.

Збільшити розмір аліментів, визначений рішенням Хорольського районного суду Полтавської області від 03.04.2018 року №548/348/18 з 50 гривень щомісячно на 150 грн. щомісячно з ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області, ідентифікаційний номер : НОМЕР_1 аліменти у розмірі 150 грн. щомісячно, на утримання непрацездатної матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Вишняківського будинку інтернату для громадян похилого віку та інвалідів.

В іншій частині позовних вимог відмовити за безпідставністю.

Виконавчий лист № 548/348/18 виданий Хорольським районним судом 19.09.2018 року про стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області - аліменти на користь та на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 50 гривень щомісячно, починаючи з 23 лютого 2018 року і до зміни матеріального та сімейного стану сторін- відкликати.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області, ідентифікаційний номер : НОМЕР_1 судовий збір у розмірі 768, 40 гривень на користь держави.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 12.11.2019 року.

Учасники справи:

Позивач : Вишняківський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів , адреса : 37860, Полтавська область, Хорольський район с. Вишняки, вул.. Шевченка, 100 (р/р НОМЕР_2 , Банк ГУ ДКСУ в Полтавській області м. Полтава, код ЄДРПОУ 03189162, МФО 831019) в інтересах підопічної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканки АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець с. Кривці, Хорольського району, Полтавської області, ідентифікаційний номер : НОМЕР_1 .

Третя особа : Хорольський РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області, адреса м. Хорол, вул. вул.Незалежності 21а.

Суддя : О.В. Коновод

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено26.11.2019
Номер документу85850121
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —548/1298/19

Рішення від 12.11.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні