Ухвала
від 25.11.2019 по справі 760/17978/19
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 760/17978/19

Провадження1-кс/991/2555/19

У Х В А Л А

25 листопада 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , детектива ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні у приміщенні суду в м.Києві клопотання старшого детектива Національного бюро Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 , погоджене з прокурором третього відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, по кримінальному провадженню № 52018000000000499 від 25 травня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

В С Т А Н О В И В:

22 листопада 2019 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання, подане старшим детективомНаціонального бюроТретього відділудетективів Першогопідрозділу детективівГоловного підрозділудетективів Національногоантикорупційного бюроУкраїни ОСОБА_3 , погодженез прокуроромтретього відділуСпеціалізованої антикорупційноїпрокуратури Генеральноїпрокуратури України ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню № 52018000000000499 від 25 травня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

В зазначеному клопотанні детектив просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52018000000000499 від 25 травня 2018 року, на дванадцять місяців.

В обґрунтування клопотання детектив зазначив, що ним здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню № 52018000000000499, розпочатому 25 травня 2018 року за фактом одержання службовими особами Полтавської обласної державної адміністрації неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 364 КК України.

Під час досудового розслідування проведено ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на встановлення осіб причетних до скоєння кримінального правопорушення та збір доказової бази, а саме: отримано ухвали слідчих суддів Солом`янського районного суду м. Києва щодо тимчасового доступу до інформації, яка перебуває у володінні операторів мобільного зв`язку України та проведено тимчасові доступи до зазначеної інформації; неодноразово допитано заявника ОСОБА_5 за фактами скоєння кримінального правопорушення; допитано у якості свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та інших; з Полтавської митниці витребувано копії ВМД, на підставі якої на митну території України ввезено транспортний засіб марки «Mercedes-Benz AMG G63», а також документів щодо сплати митних зборів та інших обов`язкових платежів при розмитненні вказаного транспортного засобу; з Регіонального сервісного центру МВС в Полтавській області витребувано копії відомостей щодо проведення реєстрації транспортного засобу, номерний знак НОМЕР_1 ; з Департаменту інформаційно-аналітичної підтримки НПУ витребувано інформацію з АІС «Рубіж», щодо транспортного засобу, номерний знак НОМЕР_1 ; з Державної прикордонної служби витребувано інформацію щодо перетину державного кордону заявником ОСОБА_5 та особами, які перевіряються на причетність до скоєння злочину; отримано ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва, щодо тимчасового доступу до інформації, яка перебуває у володінні ПАТ «Креді Агріколь Банк» та проведено тимчасовий доступ до зазначеної інформації; з Полтавської обласної адміністрації витребувано копії положення про Департамент будівництва. Містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА, положення про тендерний комітет Полтавської ОДА, договорів укладених протягом 2018 року від імені Полтавської ОДА та її структурних підрозділів з Міжнародним будівельним консорціумом «УКРБУДДОР», консорціумом «АЛВІ РОД»; з ДФС України витребувано інформацію щодо отриманих доходів особами, які перевіряються на причетність до скоєння злочину; на адресу компетентних органів Чеської Республіки скеровано запит про міжнародно-правову допомогу та отримано відповідь, проведено низку обшуків за місцями мешкання та роботи осіб, які перевіряються на причетність до скоєння злочину.

У вказаному кримінальному провадженні жодній особі про підозру не повідомлялося. Строк досудового розслідування спливає 25 листопада 2019 року, однак завершити у цей строк досудове слідство неможливо, оскільки необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: скерувати запит про міжнародно-правову допомогу до компетентних органів Чеської Республіки та отримати на нього відповідь. Надана інформація та документи від компетентних органів Чеської Республіки мають суттєве значення для встановлення руху коштів між окремими юридичними особами, а також компаніями, пов`язаними з ними. Крім того, у цьому кримінальному провадженні необхідно провести ряд інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин отримання неправомірної вигоди службовими особами Полтавської ОДА та можливих співучасників злочину.

Через це, детектив прохає продовжити строк досудового слідства на дванадцять місяців, тобто до 25 листопада 2020 року.

У судовому засіданні детектив клопотання підтримав. Пояснення надав аналогічні тексту клопотання. Додатково пояснив, що термін виконання запитів про міжнародно-правову допомогу складає значний час, а органами Національної поліції, якими здійснювалося досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні в період часу з 21.06.2019 по 07.10.2019, відповідні запити про міжнародну правову допомогу не направлялися.

Відповідно до ч. 4 ст.107 КПК Українипід час розгляду клопотання слідчим суддею здійснюється фіксація за допомогою технічних засобів.

Розглянувши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступних висновків

Згідно з вимогами ч. 1ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

- дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості,

- вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 2 цієї статті встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У судовому засіданні встановлено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню № 52018000000000499, розпочатому 25 травня 2018 року за фактом одержання службовими особами Полтавської обласної державної адміністрації неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 364 КК України. По кримінальному провадженню жодній особі про підозру не повідомлено. Оскільки досудове розслідування здійснюється щодо особливо тяжкого злочину, розпочатого 25 травня 2018 року, строк досудового розслідування спливає 25 листопада 2019 року.

Дійсно, для закінчення досудового слідства, по справі слід виконати низку слідчих дій, завершення яких у строк до 25 листопада 2019 року вважаю не можливим з підстав, наведених детективом. Тому з метою надання можливості завершити досудове слідство по кримінальному провадженню № 52018000000000499, погоджуюсь із клопотанням прокурора про необхідність продовження строку досудового розслідування.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1 - 3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу. Тому, погоджуюсь з тим строком, на який прохає продовжити строк досудового розслідування прокурор, оскільки вказаний ним строк не перевищує визначеного п. 3 ч. 1 ст.219КПК України строку.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7,9,219,294,295-1,309,369,372 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого детективаНаціонального бюроТретього відділудетективів Першогопідрозділу детективівГоловного підрозділудетективів Національногоантикорупційного бюроУкраїни ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором третьоговідділу Спеціалізованоїантикорупційної прокуратуриГенеральної прокуратуриУкраїни ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, по кримінальному провадженню № 52018000000000499 від 25 травня 2018 року задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню

№ 52018000000000499 від 25 травня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 25 листопада 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85859772
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування, по кримінальному провадженню № 52018000000000499 від 25 травня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —760/17978/19

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 18.10.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 11.10.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні