Рішення
від 25.11.2019 по справі 904/4547/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2019м. ДніпроСправа № 904/4547/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі:

судді Колісника І.І.

за участю секретаря судового засідання Ковтун А.В.

та представників:

позивача - Козятинський І.П.,

відповідача - Євсевська Н.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські Електромережі", м. Дніпро

до Комунального закладу освіти "Навчально-виховне об`єднання № 136 "Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія - початкова школа - дошкільний навчальний заклад - валеологічний центр" Дніпровської міської ради, м. Дніпро

про стягнення заборгованості у сумі 51 036,29 грн.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські Електромережі" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Комунального закладу освіти "Навчально-виховне об`єднання № 136 "Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія - початкова школа - дошкільний навчальний заклад - валеологічний центр" Дніпровської міської ради заборгованості у сумі 51 036,29 грн., з яких: 40 888,28 грн. - борг за активну електроенергію, спожиту у грудні 2018 року, 1 703,74 грн. - інфляційні втрати; 655,33 грн. - 3% річних; 7 788,94 грн. - пеня.

Судові витрати позивач просить покласти на відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором про постачання електроенергії № 01845-00 від 07.03.2018.

Ухвалою суду від 15.10.2019 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Розгляд справи по суті було призначено на 13.11.2019.

За наслідками судового засідання розгляд справи було відкладено на 25.11.2019.

Відповідач правом на подання відзиву на позов у визначений судом строк не скористався.

У судовому засіданні представники сторін надали пояснення по суті справи. Відповідач позов не визнав, посилаючись на відсутність заборгованості. При цьому доводи позивача, наведені у позові, належними й допустимими доказами не спростував.

У судовому засіданні 25.11.2019 проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

07.03.2018 між Публічним акціонерним товариством ДТЕК Дніпрообленерго , яке відповідно до статуту у новій редакції, затвердженого протоколом річних загальних зборів акціонерів № 1/2018 від 19.04.2018, змінило своє найменування на Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські Електромережі" (далі - постачальник, позивач) та Комунальним закладом освіти "Навчально-виховне об`єднання № 136 "Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія - початкова школа - дошкільний навчальний заклад - валеологічний центр" Дніпровської міської ради (далі - споживач, відповідач) укладено договір № 01845-00 про постачання електричної енергії за державні кошти (далі - договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору постачальник зобов`язується у 2018 році постачати споживачу електричну енергію у точку (точки) продажу електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 442,0 кВт, величини якої за об`єктами споживача визначені Додатком Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії , а споживач - оплатити постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії - межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію, визначена Додатками Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін та/або Загальна схема електропостачання , які є невід`ємними частинами даного договору.

Пунктом 1.2 договору сторони визначили найменування товару: ДК 021:2015:093:10000-5 Електрична енергія.

Кількість обсягу електричної енергії, яку постачальник зобов`язується поставити споживачу, визначається згідно з Додатками до договору Обсяги постачання електричної енергії споживачу , Порядок розрахунків та Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії .

Згідно з абзацом третім пункту 3.1 договору тариф на електричну енергію визначається нормативними документами у сфері електроенергетики відповідно до чинного законодавства.

Прогнозована вартість активної електричної енергії визначається як добуток прогнозованого обсягу споживання активної електричної енергії за даними Додатку Обсяги постачання електричної енергії споживачу на тариф, що діяв на дату укладення цього договору.

Пунктом 4.1 договору передбачено, що розрахунки за придбану електричну енергію проводяться споживачем на підставі рахунку на оплату спожитої у розрахунковому періоді електричної енергії. Порядок проведення розрахунку наведений у Додатку до договору Порядок розрахунків .

За змістом пункту 4.2 договору на підставі показів засобів обліку електричної енергії та умов Додатку Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії оформлюються такі документи: Акт прийняття - передавання товарної продукції; Акт результатів замірів електричної потужності.

Місце постачання електричної енергії: за місцем знаходження об`єктів споживача (пункт 5.2 договору).

Відповідно до підпунктів 6.1.1, 6.1.6 договору споживач прийняв на себе зобов`язання оплачувати постачальнику вартість електричної енергії та інші платежі згідно з умовами Додатків Порядок розрахунків та Графік зняття показів обліку електричної енергії , а також здійснювати оплату за перетікання реактивної енергії між електромережею постачальника та електроустановками споживача згідно з Додатком Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії .

Відповідно до підпункту 7.2.2 договору за внесення платежів, передбачених пунктами 6.1.1, 6.1.6 цього договору, з порушенням термінів, визначених Додатком Порядок розрахунків , споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати, нарахованої протягом усього періоду прострочення зобов`язання, враховуючи день фактичної оплати, нарахованої протягом усього періоду прострочення зобов`язання та 3 % річних від суми боргу. Сума боргу сплачується споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення.

За містом пункту 1 Додатку 3 до договору Порядок розрахунків (далі - Додаток 3) розрахунковий період для визначення обсягу спожитої електричної енергії становить один місяць, а саме: з 10 числа попереднього календарного місяця по 09 число поточного календарного місяця включно.

Відповідно до пункту 2 Додатку 3 споживач здійснює повну оплату вартості обсягу використання електричної енергії, заявленого на розрахунковий період за формою попередньої оплати.

Попередня оплата здійснюється до 05 числа місяця, що передує розрахунковому періоду у розмірі повної вартості договірної величини споживання електричної енергії згідно з Додатком до договору Обсяги постачання електричної енергії споживачу на підставі самостійно отриманого у постачальника рахунку (п. 2.1 Додатку 3).

Підпунктом 2.2 Додатку 3 передбачено, що остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, 3% річних, індекс інфляції та інші платежі (за надання споживачу додаткових послуг, суми завданих споживачем збитків тощо) згідно з умовами цього договору, здійснюється на рахунки постачальника, вказані у розділі 13 договору, на підставі самостійно отриманих у постачальника рахунків протягом п`яти операційних днів з дня їх отримання.

У разі неявки споживача (уповноваженого представника споживача) для отримання рахунків, постачальник направляє рахунки споживачу рекомендованим листом на адресу, що вказана у договорі. У такому разі рахунки вважаються отриманими споживачем з дати їх відправлення.

Рахунки на оплату можуть надаватися споживачу у відповідних структурних підрозділах постачальника через персональну сторінку споживача на web-сайті постачальника за допомогою інтернет-сервісу Личный кабинет юридического клиента або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром чи іншими способами з використанням новітніх інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, визначеному чинним законодавством.

Згідно з пунктом 7 Додатку 12 до договору Порядок розрахунків та умови користування споживачем інтернет-сервісом Личный кабинет юридического потребителя) датою отримання споживачем усіх рахунків на оплату, наявність яких передбачена умовами цього договору, вважається дата здійснення нарахувань споживачем за допомогою інтернет-сервісу. У разі, якщо нарахування на звітну дату здійснені постачальником, датою отримання споживачем рахунків на оплату, наявність яких передбачена умовами цього договору, вважається дата першого завантаження рахунків споживачем з інтернет-сервісу.

На виконання умов договору позивач у грудні 2018 року надав, а відповідач прийняв послуги з постачання активної електроенергії на суму 40 888,28 грн., що підтверджується актом № 111/12236/10-11/12/1 від 31.12.2018 (а.с. 34).

Зазначений акт підписано електронним цифровим підписом директора відповідача ОСОБА_1 .

Позивач надав відповідачу на оплату рахунок № 111/12236/10-11/12/1 від 10.12.2018 на суму 40 888,28 грн. із зазначенням терміну сплати рахунку - 18.12.2018.

Цей рахунок відповідач отримав через інтернет-сервіс, що підтверджується наявним на рахунку електронним цифровим підписом директора відповідача ОСОБА_2 Вікторівни (а.с. 35).

Відповідач не здійснив оплату вартості наданих послуг з активної електроенергії у сумі 40 888,28 грн., що й стало причиною виникнення спору.

Предметом доказування є обставини щодо виконання позивачем послуг з надання активної електроенергії за укладеним із відповідачем договором та щодо виконання/невиконання останнім своїх договірних зобов`язань з їх оплати.

Згідно з частиною першою статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст. 903 ЦК України).

За змістом частини першої статті 193 Господарського кодексу України та частини першої статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За статтею 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин та відповідно до пункту 2.2 Додатку 3 до договору Порядок розрахунків , пункту 7 Додатку 12 до договору Порядок розрахунків та умови користування споживачем інтернет-сервісом Личный кабинет юридического потребителя) за надані позивачем послуги за актом № 111/12236/10-11/12/1 від 31.12.2018 на суму 40 888,28 грн. відповідач повинен був розрахуватися не пізніше 18.12.2018.

Позивач надав достатньо належних й допустимих доказів на підтвердження своєчасного виконання своїх зобов`язань з постачання електричної енергії на загальну суму 40 888,28 грн., за яку відповідач у визначений договором строк не розрахувався.

Надані позивачем докази відповідач не спростував, хоча з огляду на свої процесуальні права та обов`язки, передбачені статтями 13, 74 Господарського процесуального кодексу України, таку можливість мав.

Тому вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за послуги з активної електроенергії у сумі 40 888,28 грн. є законними й обґрунтованими.

Відповідно до частини першої статті 199 Господарського кодексу України виконання господарських зобов`язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. До відносин щодо забезпечення виконання зобов`язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

За частиною першою статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

За змістом статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

При цьому пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно зі статтею 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Заявлені позивачем до стягнення пеня у сумі 7 788,94 грн. та 3% річних у сумі 655,33 грн. розраховані з основного боргу за договором у сумі 40 888,28 грн. за період з 19.12.2018 по 01.07.2019 (а.с. 12).

За результатом перевірки здійсненого позивачем розрахунку порушень не встановлено.

За таких обставин позовні вимоги про стягнення з відповідача пені у сумі 7788,94 грн. та 3% річних у сумі 655,33 грн. є законними й обґрунтованими.

Заявлені позивачем до стягнення інфляційні втрати у сумі 1703,74 грн. розраховані з основного боргу за договором у сумі 40 888,28 грн. за період з 01.01.2019 по 01.07.2019 із урахуванням сукупного індексу інфляції 1,042 (а.с. 12).

Розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається, виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений Державною службою статистики України, за період прострочення, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція).

При цьому індекс інфляції нараховується не на кожну дату місяця, а в середньому за місяць.

Якщо прострочення відповідачем виконання зобов`язання з оплати становить менше місяця, то в такому випадку виключається застосування до відповідача відповідальність, передбачена частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України - стягнення інфляційних втрат за такий місяць.

З урахуванням викладеного та меж позовних вимог розрахунок інфляційних втрат можливий за період із січня 2019 року по червень 2019 року, за який інфляційні втрати будуть становити 1 490,78 грн.

Отже, законними й обґрунтованими є позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості у загальній сумі 50 823,33 грн., з яких: 40 888,28 грн. - основний борг, 7788,94 грн. - пеня, 655,33 грн. - 3% річних, 1 490,78 грн. - інфляційні втрати.

Судовий збір у сумі 1 912,98 грн. покладається на відповідача відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські Електромережі" до Комунального закладу освіти "Навчально-виховне об`єднання № 136 "Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія - початкова школа - дошкільний навчальний заклад - валеологічний центр" Дніпровської міської ради про стягнення заборгованості у сумі 51 036,29 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Комунального закладу освіти "Навчально-виховне об`єднання № 136 "Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія - початкова школа - дошкільний навчальний заклад - валеологічний центр" Дніпровської міської ради (ідентифікаційний код: 24436860; місцезнаходження: 49127, м. Дніпро, вул. Космонавтів, 10) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські Електромережі" (ідентифікаційний код: 23359034; місцезнаходження: 49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22) основний боргу у сумі 40 888,28 грн., 3% річних у сумі 655,33 грн., пеню у сумі 7 788,94 грн., інфляційні втрати у сумі 1 490,78 грн., судовий збір у сумі 1 912,98 грн.

У решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом 20-ти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 26.11.2019.

Суддя І.І. Колісник

Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено26.11.2019
Номер документу85870118
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у сумі 51 036,29 грн

Судовий реєстр по справі —904/4547/19

Судовий наказ від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Рішення від 25.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні