Ухвала
від 26.11.2019 по справі 904/4823/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

26.11.2019м. ДніпроСправа № 904/4823/18

За заявою Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва"

про заміну стягувача у виконавчому листі (наказі) до відкриття виконавчого провадження

у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА "АРШИЦЯ", с. Маячка, Новосанжарський р-н, Полтавська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛСІЗ", м. Дніпро

про стягнення попередньої оплати вартості товару та штрафу за неналежне виконання умов договору у розмірі 2 984,30 грн.

Суддя Назаренко Н.Г.

За участю секретаря судового засідання Вязовська К.В.

Представники:

Від позивача: не з`явився

Від відповідача не з`явився

Від заявника не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛСІЗ" про стягнення попередньої оплати вартості товару та штрафу за неналежне виконання умов договору у розмірі 2 984,30 грн. за Договором поставки № 02/04-06 від 02.04.2018.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 18.12.2018 позов задоволено у повному обсязі.

09.01.2019 на виконання зазначеного рішення видано наказ.

19.11.2019 від Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" надійшла заява про заміну стягувача у виконавчому листі (наказі) до відкриття виконавчого провадження, в якій заявник просить змінити стягувача з Товариства з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" у справі № 904/4823/18 на його правонаступника Сільськогосподаське товариство з обмеженою відповідальністю "Говтва".

Зазначена заява обґрунтована тим, що Товариство з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" реорганізовано шляхом приєднання до Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення Товариства з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця".

Ухвалою від 19.11.2019 прийнято заяву до розгляду ту судове засідання призначено на 26.11.2019.

Сторони у судове засідання призначене на 26.11.2019 не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Згідно зі статтею 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява про заміну сторони у виконавчому провадженні, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті суд встановив наступне.

Так, Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" реорганізовано шляхом приєднання до Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва", що підтверджується протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" від 27.10.2017 (а.с. 83- 85) та Статутом Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" (а.с. 87-95).

Також до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення державної реєстрації Товариства з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" в результаті реорганізації.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно зі статтею 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до статті 18 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією судового процесу, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарського процесуального кодексу України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Законом України "Про виконавче провадження", зокрема пунктом 5 статті 15 визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно зі статтею 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Статтею 517 Цивільного кодексу України передбачено, що первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов`язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов`язанні.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити заяву Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" та здійснити заміну сторони стягувача у справі №904/4823/18 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" на його правонаступника - Сільськогосподаське товариство з обмеженою відповідальністю "Говтва".

Керуючись статтями 52, 233, 234, 235, 256, 257, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Сільськогосподаського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" про заміну стягувача у виконавчому листі (наказі) до відкриття виконавчого провадження у справі №904/4823/18 - задовольнити.

Замінити сторону стягувача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Аршиця" (39362, Полтавська область, Новосанжарський район, с. Маячка, вул. Центральна, 2А, код ЄДРПОУ 34572475) у справі №904/4823/18 на його правонаступника Сільськогосподаське товариство з обмеженою відповідальністю "Говтва" (38400, Полтавська область, Решетилівський район, м. Решетилівка, вул.. Полтавська, буд 96, код ЄДРПОУ 13952156), у зв`язку із заміною сторони у зобов`язанні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 26.11.2019 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Назаренко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено27.11.2019
Номер документу85870197
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4823/18

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 09.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 01.11.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні