Рішення
від 07.11.2019 по справі 910/9131/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.11.2019Справа № 910/9131/19

За позовом Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Дружби Народів"

про стягнення 1 645,27 грн, розірвання договору та зобов`язання вчинити дії

Суддя: Шкурдова Л.М.

Секретар с\з Масна А.А.

Представники сторін:

від позивача - Хрімлі Д.І., за дов.

від відповідача - не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Дружби Народів" про стягнення 1 645,27 грн, розірвання договору та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.08.2019 відкрито провадження у справі №910/9131/19 за правилами загального позовного провадження.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 03.01.2001 року між ТОВ "Квадрат-Дружби Народів" та Комунальним підприємством "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва укладено Договір оренди від 03.01.2001. Позивач зазначає, що відповідач впродовж 3-х місяців не сплачує орендну плату, в зв`язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем склала 1 645,27 грн. Позивач зазначає, що несплата орендної плати протягом 3-х місяців у відповідності до ст.782 ЦК України є підставою для дострокового розірвання договору оренди, в зв`язку з чим просить суд розірвати Договір оренди від 03.01.2001 та зобов`язати відповідача повернути позивачу з оренди орендоване майно.

Відповідач у судове засідання не з`являвся, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, про причини своєї неявки суд не повідомив, своїм правом на надання відзиву не скористався.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.10.2019 закрито підготовче провадження, призначено здійснювати розгляд даної справи по суті.

У судовому засіданні 07.11.2019 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши представників сторін у судових дебатах, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації №1078 від 06.07.2000 залучено інвестора ТОВ "Квадрат-Дружби Народів" для будівництва підземного пішохідного переходу через бульвар Дружби народів в районі станції метро Дружби народів та нежилих приміщень торгово-виставочного комплексу.

11.07.2000 між ТОВ "Квадрат-Дружби Народів", Головним управлінням майном Київської міської державної адміністрації, Печерською районною у м.Києві державною адміністрацією, Комунальним об`єднанням Київміськгідрошляхміст , КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м.Києва укладено Інвестиційну угоду №4 від 11.07.2000, умовами якої визначено, що підземний пішохідний перехід площею 570 м.кв після закінчення будівництва є комунальною власністю, умови передачі в користування підземного пішохідного переходу інвестору визначаються додатковим договором.

03.01.2001 на підставі Інвестиційної угоди №4 від 11.07.2000 між ТОВ "Квадрат-Дружби Народів" (інвестор) та Комунальним підприємством "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва (замовник) укладено Договір оренди від 03.01.2001 (далі - Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору замовник передає, а інвестор приймає в довгострокову оренду підземний пішохідний перехід (у тому числі громадську вбиральню) загальною площею 1006 ( одна тисяча шість) м. кв. та навіси над входами №№ 1.2.3.6.7, загальною площею 510 м.кв., на строк 49 років (Об`єкт оренди).

Згідно з п.1.2. Договору вартість оренди за календарний рік складає 1 % від балансової вартості об`єкту оренди. Розрахунок орендної плати за календарний місяць додається до цього Договору і є його невід`ємною частиною.

Відповідно до п.1.3. Договору орендна плата сплачується інвестором на користь замовника кожного 5 (п`ятого) числа календарного місяця за місяць за який здійснюється платіж.

Згідно з п.2.1. Договору замовник зобов`язаний передати об`єкт оренди у платне користування інвестора за Актом приймання-передачі.

У відповідності до п.2.2. Договору інвестор зобов`язаний своєчасно здійснювати оренду плату, прийняти об`єкт оренди та повернути його після завершення строку дії даного Договору.

Згідно з Додатком до Договору оренди орендна плата за календарний місяць складає 641,47 грн.

У відповідності до Акту прийому-передачі в оренду підземного пішохідного переходу бульвар Дружби Народів біля станції метро Дружби Народів від 03.01.2001 Комунальне підприємство "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м.Києва передало, а ТОВ "Квадрат-Дружби Народів" прийняло в орендне користування підземний пішохідний перехід (у тому числі громадську вбиральню) загальною площею 1006 ( одна тисяча шість) м. кв. та навіси над входами №№ 1.2.3.6.7, загальною площею 510 м.кв.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає, що відповідач у період з квітня по червень 2019 не сплачує орендну плату, в зв`язку з чим у відповідача перед позивачем виникла заборгованість по сплаті орендної плати в розмірі 1645,27 грн.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності, тобто обов`язок зі сплати орендної плати закон покладає на Орендаря, а право на отримання орендної плати закон надає Орендодавцю.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частиною 1 ст. 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Згідно з ч.4 ст.286 ГК України строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно ст.526 ЦК України та ч.1 ст.193 ГК України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, за умовами договору відповідач взяв на себе зобов`язання сплачувати позивачу орендну плату.

Частиною 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою (ч. 2 ст. 74 ГПК України).

З огляду на те, що відповідачем не надано доказів належного виконання зобов`язання зі здійснення орендної плати за спірний період, не спростовано доводів позивача щодо розміру заборгованості, суд вважає встановленою наявність заборгованості з орендної плати в розмірі 1645,27 грн, в зв`язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ст.ст. 610-611 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст.782 ЦК України невнесення орендарем орендної плати протягом трьох місяців є підставою для дострокового розірвання договору оренди.

Відповідно до ч.2 ст.651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч.1 ст.27 Закону України Про оренду державного та комунального майна , у разі розірвання договору оренди орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Згідно з ч.2 ст.785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Згідно з п.4.3. Договору об`єкт оренди вважається повернутим замовнику з моменту підписання Акту прийому-передачі.

Матеріали справи не містять доказів повернення майна з оренди згідно Акту прийому-передачі, враховуючи несплату орендарем орендної плати протягом 3-х місяців, керуючись положеннями ст.782 ЦК України суд приходить до висновку, що позовні вимоги про розірвання спірного договору оренди та зобов`язання відповідача повернути позивачу орендоване майно підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 129, 236-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати Договір оренди від 03.01.2001, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Дружби Народів" (03150, м.Київ, бульвар ДРУЖБИ НАРОДІВ, (ПІДЗЕМНИЙ/ПЕРЕХІД), код ЄДРПОУ 30969597) та Комунальним підприємством "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва (01010, м.Київ, вул.АНДРІЯ ІВАНОВА, будинок 19, код ЄДРПОУ 03359115).

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Дружби Народів" (03150, м.Київ, бульвар ДРУЖБИ НАРОДІВ, (ПІДЗЕМНИЙ/ПЕРЕХІД), код ЄДРПОУ 30969597) повернути Комунальному підприємству "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва (01010, м.Київ, вул.АНДРІЯ ІВАНОВА, будинок 19, код ЄДРПОУ 03359115) підземний пішохідний перехід (з громадською вбиральнею) без нежилих приміщень торговельно-виставочного комплексу загальною площею 1006 м.к., та навіси над входами №№1, 2, 3, 6, 7 загальною площею 510 кв.м.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Дружби Народів" (03150, м.Київ, бульвар ДРУЖБИ НАРОДІВ, (ПІДЗЕМНИЙ/ПЕРЕХІД), код ЄДРПОУ 30969597) на користь Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району" м. Києва (01010, м.Київ, вул.АНДРІЯ ІВАНОВА, будинок 19, код ЄДРПОУ 03359115) 1 645 (тисячу шістсот сорок п`ять) грн. 27 коп - суму боргу та витрати по сплаті судового збору в розмірі 5763 (п`ять тисяч сімсот шістдесят три) грн. 00 коп.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до суду апеляційної інстанції.

Суддя Шкурдова Л.М.

Дата складення тексту рішення: 25.11.2019

Дата ухвалення рішення07.11.2019
Оприлюднено27.11.2019
Номер документу85871184
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 645,27 грн, розірвання договору та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/9131/19

Рішення від 07.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні