Рішення
від 26.11.2019 по справі 576/2076/19
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/2076/19

Провадження № 2-о/576/90/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

26 листопада 2019 року м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі

головуючого суддіУсенко Л.М. секретар судового засіданняБірюк О.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження справу№ 576/2076/19 за заявоюУправління житлово-комунального господарства та земельних відносин Березівської сільської ради заінтересована особаКомунальне підприємство „Глухівський тепловий район" пропередачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність Березівської сільської об'єднаної територіальної громади учасники справи та представники:не з'явились

ВСТАНОВИВ:

26 вересня 2019 року заступник начальника Управління житлово-комунального господарства та земельних відносин Березівської сільської ради звернувся до суду із вказаною заявою, яку мотивує тим, що комісією по обстеженню та обліку гідротехнічних споруд на території Березівської сільської об'єднаної територіальної громади було проведено заходи з виявлення нерухомого майна без господаря на території Березівської сільської ради, за результатами якого виявлено гідротехнічні споруди в селах Береза, Клочківка, Обложки та Шевченко, які 04.07.2019 року взято на облік безхазяйного нерухомого майна, про що в газеті „Глухівщина" опубліковано оголошення. З моменту взяття на облік безхазяйного нерухомого майна сплив один рік, звернення з приводу визнання права власності на дані об'єкти нерухомості до Березівської сільської ради не надходили.

Ухвалою судді від 01 жовтня 2019 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі.

Учасники справи в судове засідання не з'явились, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від представника заявника до початку розгляду справи надійшла заява про підтримання заяви та розгляд справи без її участі (а.с. 55).

Представник заінтересованої особи в судове засідання також не з'явився, до суду надійшла заява начальника КП „Глухівське БТІ", у якій останній повідомляє, що заперечень щодо позову немає та просить справу розглядати у відсутності представника заінтересованої особи (а.с. 61).

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Безпосередньо дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що на підставі актів візуального обстеження гідроспоруд:

за адресою: с. Береза, Глухівський район, від 16.05.2017 року було проведено обстеження, в ході якого встановлено, що гідротехнічна споруда, розташована на околиці с. Береза по вул. Озерна на греблі сільського ставку, призначена для регулювання рівня води в ставку. Гідроспоруда складається із земельної греблі та залізобетонної водоскидної споруди розміром 6Ч2 м з двома колонами та шлюзом, від шлюзу під земляною греблею проходить водовідведення, яке направлено в протилежну ставку сторону. Гідротехнічна споруда придатна для експлуатації, технічний стан споруди задовільний, правовстановчі документи на дану гідроспоруду відсутні (а.с. 6-8);

за адресою: с. Клочківка, Глухівський район, від 16.05.2017 року, було проведено обстеження, в ході якого встановлено, що гідротехнічна споруда розташована на східній околиці с. Клочківка на греблі сільського ставку, призначена для регулювання рівня води в ставку. Гідроспоруда складається із земельної греблі, залізобетонної водоскидної споруди овальної форми розміром 4Ч8 м глибиною 4 м, в якій знаходяться шлюз та водовідвідна споруда 3Ч3 м, збудованої із збірного залізобетону довжиною 30 м., яка йде від водоскидної споруди, проходить під земляною греблею в протилежну ставку сторону. Від земляної греблі на водоскидну споруду влаштована доріжка із залізобетонних плит. Гідротехнічна споруда придатна для експлуатації, технічний стан споруди задовільний, однак заслонка шлюзу потребує ремонту, правовстановчі документи на дану гідроспоруду відсутні (а.с. 9-14);

за адресою: вул. Слобідська, с. Обложки, Глухівський район, від 16.05.2017 року, було проведено обстеження, в ході якого встановлено, що гідротехнічна споруда розташована на околиці с. Обложки по вул. Слобідська, на греблі сільського ставку, призначена для регулювання рівня води в ставку. Гідроспоруда складається із земельної греблі, залізобетонної водоскидної споруди розміром 4Ч8 м, глибиною 4 м, в якій знаходиться шлюз, та водовідвідної споруди 3Ч3 м, збудованої із збірного залізобетону довжиною 20 м, яка йде від водоскидної споруди, проходить під земляною греблею в протилежну ставку сторону. Гідротехнічна споруда придатна для експлуатації, технічний стан споруди задовільний, однак відсутня огорожа безпосередньо на водоскидній споруді, а заслонка шлюзу потребує ремонту, правовстановчі документи на дану гідроспоруду відсутні (а.с. 15-20);

за адресою: с. Шевченкове, Глухівський район, від 16.05.2017 року, було проведено обстеження, в ході якого встановлено, що гідротехнічна споруда розташована на сільському ставку на околиці с. Шевченкове. Гідроспоруда складається із земельної греблі та бетоної водоскидної споруди розміром 2Ч2 м, висотою 2,5 м, з'єднаного з донним водовипусканням. Від водоскидної споруди під земляною греблею прокладена залізобетонна труба, яка виходить на протилежну ставку сторону. Гідротехнічна споруда придатна для експлуатації, технічний стан споруди задовільний, однак заслонка шлюзу потребує ремонту, правовстановчі документи на дану гідроспоруду відсутні (а.с. 21-24).

Згідно рішення виконавчого комітету Березівської сільської ради Глухівського району Сумської області № 124 від 22.06.2018 року з метою впорядкування адресного господарства об'єктів містобудування на території Березівської сільської об'єднаної територіальної громади гідротехнічним спорудам присвоїні самостійні поштові адреси (а.с. 25).

Згідно витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна внесені записи про взяття на облік безхазяйного майна - гідротехнічних споруд, розташованих за адресами: Сумська область, Глухівський район, с. Береза, вул. Озерна, 11а; Сумська область, Глухівський район, с. Клочківка, провул. Кулішовка, 19; Сумська область, Глухівський район, с. Обложки, вул. Слобідська, 44; Сумська область, Глухівський район, с. Шевченкове, вул. Вишнева, 93 (а.с. 26-29).

В газету „Глухівщина" № 29 Березівською сільською радою подано оголошення про виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна - гідротехнічних споруд (а.с. 30).

За змістом повідомлення КП Глухівське бюро технічної інвентаризації № 66/1 від 25.07.2019 року, технічна документація на гідоспоруди за адресами: Сумська область, Глухівський район, с. Кривенкове, вул. Колісніченка, 3а; Сумська область, Глухівський район, с. Клочківка, провул. Кулішовка, 19; Сумська область, Глухівський район, с. Обложки, вул. Слобідська, 44; Сумська область, Глухівський район, с. Шевченкове, вул. Вишнева, 93, не виготовлялась (а.с. 32).

Рішенням Березівської сільської ради Глухівського району Сумської області від 28.08.2019 року надано згоду на прийняття у комунальну власність Березівської сільської об'єднаної територіальної громади безхазяйного нерухомого майна, а саме: гідротехнічних споруд, розташованих за адресами: Сумська область, Глухівський район, с. Береза, вул. Озерна, 11а; Сумська область, Глухівський район, с. Клочківка, провул. Кулішовка, 19; Сумська область, Глухівський район, с. Обложки, вул. Слобідська, 44; Сумська область, Глухівський район, с. Шевченкове, вул. Вишнева, 93 (а.с. 49).

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов`язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 та ч. 5 ст. 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні сільські селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в інтересах функції і повноваження, місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами, в тому числі здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності.

Під час розгляду справи встановлено, що визнання права на нерухому безхазяйну річ та передання її до комунальної власності забезпечують переведення майна з безхазяйного становища до конкретного правового режиму.

Орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади, згідно зі ст. 335 ЦК України може звернутися до суду із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, якщо ніхто не заявить про свої права на неї.

Судом встановлено, що з дня взяття безхазяйної нерухомої речі на облік сплив один рік, власників вказаного майна не виявлено, а тому дані безхазяйні нерухомі речі підлягають передачі у комунальну власність територіальної громаді.

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог ст. 329 ЦПК України заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених ЦК України, подається до суду за місцезнаходженням відповідної територіальної громади.

Згідно ст. 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

З огляду на викладене, враховуючи, що вказане нерухоме майно ні за ким не зареєстроване, нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, Березівською сільською радою Глухівського району Сумської області було розміщено інформацію про взяття нерухомого майна на облік як безхазяйного, а також, що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі і з часу перебування на обліку господар зазначеного майна так і не з`явився, тому суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного та керуючись статтями 265, 293, 294, 315, 319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву Управління житлово-комунального господарства та земельних відносин Березівської сільської ради (вул. Довженка, 2, Глухівський район, с. Береза, Сумська область, 41437, ЄДРПОУ 41829591) задовольнити.

Передати до комунальної власності Березівської сільської об'єднаної територіальної громади в особі Березівської сільської ради наступні об`єкти: гідротехнічну споруду по вул. Озерна, 11а, в с. Береза Глухівського району Сумської області; гідротехнічну споруду по провул. Кулішовка, 19, в с. Клочківка Глухівського району Сумської області; гідротехнічну споруду по вул. Слобідська, 44, в с. Обложки Глухівського району Сумської області; гідротехнічну споруду по вул. Вишнева, 93, в с. Шевченкове Глухівського району Сумської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Глухівський міськрайонний суд Сумської області до Апеляційного суду Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Глухівський міськрайонний суд Сумської області суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складене 26 листопада 2019 року.

Суддя Л.М. Усенко

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено26.11.2019
Номер документу85872072
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/2076/19

Рішення від 26.11.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Усенко Л. М.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Усенко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні