Рішення
від 25.11.2019 по справі 343/1973/19
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/1973/19

Провадження №: 2/0343/729/19

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2019 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого судді - Керніцького І. І.,

секретаря - Оленюк Т. В.,

розглянувши у вiдкритому судовому засiданнi в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області справу за позовом ОСОБА_1 до Княжолуцької сільської ради Долинського району про визнання права власності на спадкове майно, суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивач просить ухвалити рішення, яким: визнати за ним, ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 на спадкове майно - домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мама ОСОБА_2 , 1943 року народження, в звязку з чим відкрилася спадщина та приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Лисак Тетяною Борисівною заведена спадкова справа. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй при житті майно. Він, як спадкоємець першої черги має право на її оформлення за собою. Інших спадкоємців, які б в прийняли спадщину, немає. За життя його мамі належало домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 . Однак, у нього відсутні правовстановлюючі документи на дане майно. Листом від 04.09.2019 року приватний нотаріус Лисак Т.Б. повідомив про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину в звязку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, роз`яснивши при цьому про необхідністю звернення до суду з позовом про визнання права власності на таке майно.

Позивач та його представник адвокат Сікомас С.В. (довіреність а.с.17), в судове засідання не прибули, від останнього на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності сторони позивача.

В судове засідання представник відповідача не прибув, від нього поступила заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, зазначивши, що позовні вимоги визнають.

Суд, дослідивши здобуті та перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності вважає, що в матеріалах справи є достатньо даних для її вирішення. Позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

У відповідності до вимог ст.392 ЦК України - власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ст.1261 ЦК України, передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України - спадщина належить спадкоємцеві, незалежно від часу прийняття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Копія довідки № 472/02-27, видана Княжолуцькою сільською радою Долинського району Івано-Франківської області 01.03.2019 року (а.с.7) свідчить про те, що за ОСОБА_2 дійсно числиться домоволодіння, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Рік побудови - 1998 р.

Копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 07.03.2019 р. підтверджує, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4).

Позивач, як дитина спадкодавця, у першу чергу має право на спадкування за законом.

Родинні відносини між ОСОБА_2 , та позивачем ОСОБА_1 , підтверджується: копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 , серії НОМЕР_2 від 07.12.1965 р., де в графі мати зазначено спадокодавця (а.с.33).

В судовому засіданні також встановлено, що позивач після сметрі матері, як спадкоємець першої черги за законом, у встановлений Законом строк звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно.

Згідно листа № 55/02-14 приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу Лисак Т.Б. від 04.09.2019 р., ОСОБА_1 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 . Відмову мотивовано тим, що відповідно до ст.ст.68,69 Закону України "Про нотаріат" та підпунктів 4.14, 4.15 розділу 4 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують право власності на це майно. Такі документи спадкоємцем подані не були (а.с.6).

Таким чином, враховуючи, що спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 є її син ОСОБА_1 , інших спадкоємціі першої черги немає, а сам факт відсутності державної реєстрації права власності на майно, не позбавляє спадкодавця власності на спірне майно, вимоги позивача, як спадкоємця першої черги про визнання права власності на будинковолодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1 в порядку спадкування є обґрунтованими.

На підставі ст.ст. 392, 1218, 1261, 1268 ЦК України, керуючись статтями 258, 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 на спадкове майно - домоволодіння, що знаходиться за адресою:

АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення, а особами, що були відсутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, - в той же строк з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІПН: НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Княжолуцька сільська рада Долинського району, код: 04355941, вул.Шевченка,103, с.Княжолука Долинського району Івано-Франківської області 77540.

Суддя Долинського районного суду І. І. Керніцький

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено27.11.2019
Номер документу85883718
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —343/1973/19

Рішення від 25.11.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні