Ухвала
від 26.11.2019 по справі 620/3444/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

26 листопада 2019 року м. Чернігів Справа № 620/3444/19

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Падій В.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп (вул. Івана Мазепи, 66/1, м. Чернігів, 14014, код ЄДРПОУ - 42530749) до Чернігівської митниці ДФС (просп. Перемоги, 6, м. Чернігів, 14017, код ЄДРПОУ - 39482156) про визнання протиправними та скасування рішень,

У С Т А Н О В И Л А:

22.11.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп звернулось до суду з адміністративним позовом до Чернігівської митниці ДФС про визнання протиправними та скасування рішень.

У відповідності до частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Так, відповідно до частин 1,3 статті 55 КАС України, сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

У свою чергу, частиною 1 статті 57 КАС України визначено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до підпункту 19 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення КАС України положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV Перехідні положення Конституції України.

Підпунктом 11 пункту 16-1 розділу XV Перехідні положення Конституції України визначено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Частинами 3 і 4 статті 131-2 Конституції України встановлено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Судом встановлено, що поданий адміністративний позов не є трудовим спорам, спором щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, малозначним спором, а також спором стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Отже винятки щодо представництва у суді до поданого адміністративного позову не застосовуються.

У свою чергу, документи, що підтверджують повноваження представників, визначенні статтею 59 КАС України.

Так, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність (частина 4 статті 59 КАС України).

Відповідно до частини 1 статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Частиною 2 статті 26 Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність визначено, що ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Поряд з цим, у ході ознайомлення із позовною заявою та доданими до неї документами, судом встановлено, що адміністративний позов підписано та подано представником позивача - Котовим Романом Сергійовичем.

Вирішуючи питання щодо повноважень вказаної особи на підписання позовної заяви, суд виходить з такого.

На підтвердження повноважень Котовим Романом Сергійовичем подано засвідчену копію нотаріально-посвідченої довіреності від 23.10.2019, видану Товариством з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп , якою уповноважено Котова Романа Сергійовича представляти інтереси вказаного товариства, однак остання не містить інформації, що повірена особа має статус адвоката.

Водночас матеріали справи не містять доказів на підтвердження того факту, що Котов Роман Сергійович є керівником або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення, а також не містять у собі ордеру представника позивача, як адвоката.

Отже позовна заява підписана та подана особою, повноваження якої на підпис та подання позовної заяви від імені та в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп не підтвердженні відповідно до вимог статті 59 КАС України.

Водночас пунктом 3 частини 4 статті 169 КАС України передбачено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин та враховуючи, що оригіналу ордеру додатки до адміністративного позову не містять, як і доказів на підтвердження того факту, що Котов Роман Сергійович є керівником або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення, а додана копія довіреності у даному випадку не є документом, що підтверджує повноваження Котова Романа Сергійовича на здійснення від імені та в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп його процесуальних прав та обов`язків, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає поверненню, у відповідності до пункту 3 частини 4 статті 169 КАС України.

Водночас, суд зазначає, що повернення позовної заяви, згідно з частиною 8 статті 169 КАС України, не позбавляє позивача права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

При цьому суд наголошує, що повернення позовної заяви в даному випадку, з огляду на підписання та подання її від імені та в інтересах позивача особою, повноваження якої на такі дії не підтвердженні відповідно до вимог статті 59 КАС України, та надання заявнику права в межах розумних строків і при дотриманні всіх інших вимог процесуального закону на повторне звернення до суду, не є обмеженням доступу до суду (зокрема, що гарантовано пунктом 8 частини 2 статті 129 Конституції України), і забезпечує практичну можливість реалізації права особи на суд особисто або через представника.

Керуючись пунктом 3 частини 4 статті 169, статтями 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Брасіка Груп - повернути позивачу.

Копію ухвали про повернення позовної заяви, разом з доданими до неї матеріалами, надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили в строк та порядку, передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України. Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України в апеляційному порядку може бути оскаржена ухвала про повернення позовної заяви.

Ухвала суду може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду за правилами, встановленими статтями 293, 295 - 297 та підпунктом 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, через Чернігівський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.В. Падій

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено27.11.2019
Номер документу85899166
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/3444/19

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні