Рішення
від 21.11.2019 по справі 705/4820/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 705/4820/18

2-о/706/13/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2019 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Лещенко О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про шлюб та внесення змін до актового запису про шлюб,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про шлюб та внесення змін до актового запису про шлюб.

Просив встановити факт неправильного написання місця його народження та громадянства в актовому записі про шлюб №26, складеному 11.10.2007 р. відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Уманському району Уманського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області; внести зміни до актового запису про шлюб №26, складеному 11.10.2007 р. відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Уманському району Уманського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області, а саме в частині запису Відомості про нареченого місце народження Республіка Вірменія , село Магавуз виправити на Республіка Азербайджан, Мардакердського району, с. Магавуз , графу громадянство залишити не заповненою (проставити прочерк).

В обгрунтування заяви посилався на те, що 25.10.2006 р. йому Уманським РВ УМВС було видано паспорт громадянина України НОМЕР_1 у зв`язку з обміном паспорта зразка колишнього СРСР. 11.10.2007 р. між ним та громадянкою Російської Федерації ОСОБА_3 було укладено шлюб, зареєстрований відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Уманському району Уманського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області, актовий запис №26. Відомості в актовому записі про реєстрацію шлюбу про місце його народження та його громадянство були зазначені з паспорта громадянина України НОМЕР_1 від 25.10.2006 р. Однак, при видачі йому 25.10.2006 р. паспорта громадянина України НОМЕР_1 було неправильно зазначене місце його народження, а саме Республіка Вірменія , село Магавуз , тоді як він народився в Азербайджані, Мардакердський район, с. Магавуз, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 . 08.11.2008 р. він звернувся на прийом до СГФРФО Уманського РВ УМВС для обміну паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 від 25.10.2006 р. у зв`язку з неправильним записом місця його народження. Однак, паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 від 25.10.2006 р. у нього було вилучено та знищено у зв`язку з помилковістю його видачі (що підтверджується Висновком про законність видачі паспорта б/н від 11.11.2008 р.), оскільки він не є громадянином України, як такий, що не проживав постійно на її території на час проголошення незалежності України. 03.12.2009 р. йому було видано посвідку на постійне проживання в Україні серії НОМЕР_5 . На даний час неправильність записів про місце його народження та його громадянство в актовому записі про реєстрацію шлюбу унеможливлює реалізацію його законних прав та прав його дружини, зокрема і на отримання нею посвідки на постійне проживання в Україні як члена його родини - його дружини, оскільки в свідоцтві про шлюб вказано чоловіком особу, якої не існує. Звернувшись до Уманського міськрайонного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області з приводу внесення змін у свідоцтво про шлюб, йому був роз`яснений порядок внесення таких змін та для встановлення неправильності запису рекомендовано звертатися до суду.

Заінтересованою особою Уманським міськрайонним відділом ДРАЦС ГТУЮ Черкаській області до суду був наданий відзив на заяву, у якому заінтересована особа вказала, що не заперечує проти внесення змін в актовий запис про шлюб № 26 від 11.10.2007 р., складений Уманським районним відділом ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області, а також просила розгляд справи проводити без участі представника відділу, в оцінюванні доказів покладалась на думку суду. У судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився .

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, проте від нього до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без його участі, у заяві також зазначено, що він заяву підтримує повністю.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності заявника ОСОБА_1 та представника заінтересованої особи Уманського міськрайонного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області.

Дослідивши письмові докази: копії свідоцтва про народження, посвідки на постійне проживання та свідоцтва про шлюб ОСОБА_1 , висновку про законність видачі паспорта громадянина України громадянину ОСОБА_1 від 11.11.2008 р., інші письмові докази, суд вважає, що у задоволенні заяви необхідно відмовити повністю з таких підстав.

Відносини, пов`язані з внесенням до актових записів цивільного стану змін, регулюються Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , що визначено в ч.1 ст. 1 цього Закону.

На підставі ч.5 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану

Міністерством юстиції України затверджуються Правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання.

Зміни до актових записів цивільного стану згідно з ч. 1 ст.6 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану вносять відділи державної реєстрації актів цивільного стану, а ч. 4 ст. 22 цього Закону уточнює, що зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

У свідоцтві про шлюб заявника ОСОБА_1 , копія якого наявна в матеріалах справи, зазначено, що місцем реєстрації 11.10.2007 р. його шлюбу із ОСОБА_3 є відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Уманському району Уманського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області, актовий запис № 26. З матеріалів, доданих до заяви ОСОБА_1 до суду, випливає, що заявник не звертався до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Уманському району Уманського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області, де зберігався відповідний актовий запис, чи до правонаступника цього відділу з питанням про внесення змін до актового запису про шлюб та не отримав обґрунтований висновок органу державної реєстрації актів цивільного стану про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У той же час відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 07.07.1995 р. Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення неправильності записів при реєстрації в державних органах актів народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, зміни прізвища, імені та по батькові громадянина в тому разі, коли органами реєстрації актів громадянського стану відмовлено заявникові у внесенні змін до записів у актах громадянського стану або коли з цього приводу є спір між заінтересованими особами (між заявником і особами,

інтереси яких може зачепити зміна запису, оскільки у них, у зв`язку з цим, виникнуть певні обов`язки).

У пункті 3 вказаної постанови також зазначено, що суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені

законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Отже, внесення змін до актового запису про шлюб повинне проводитись спочатку у позасудовому порядку шляхом звернення до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану, а в разі відмови цього органу внести виправлення особа має право звернутися до суду за захистом порушених прав. Відмова органу державної реєстрації актів цивільного стану повинна підтверджуватися письмовим висновком.

Внесення судом змін до актового запису про шлюб без попереднього звернення особи з вказаним питанням до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану суперечило б вимогам Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану . Суд не вправі перебирати на себе функції іншого державного органу.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти ніж ті, що передбачені частиною 1 ст. 315 ЦПК України, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Законодавець, визначивши за органами державної реєстрації актів цивільного стану право на внесення змін до актових записів цивільного стану, фактично визначив за вказаними органами право на встановлення факту неправильності запису в актах цивільного стану.

Враховуючи зазначені обставини, у задоволенні заяви слід відмовити повністю.

Керуючись ч. 1 ст. 1, ч. 1 ст. 6, ч. ч. 1, 4 ст. 22 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , ст. ст. 315, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області (20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Костельна, 4, код ЄДРПОУ 05387086), про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про шлюб та внесення змін до актового запису про шлюб відмовити повністю.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складеннярішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

Дата ухвалення рішення21.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85918629
СудочинствоЦивільне
Сутьшлюб

Судовий реєстр по справі —705/4820/18

Рішення від 21.11.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні