Рішення
від 22.11.2019 по справі 908/2591/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 32/138/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2019 Справа № 908/2591/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Колодій Н.А., розглянувши в письмовому позовному провадженні без виклику представників сторін справу:

За позовом: Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", код ЄДРПОУ 14360570 (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; адреса для листування: 49027, м.Дніпро, а/с 1800)

до відповідачів: 1.Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг", (72240, м. Запоріжжжя, вул. Партіотична, буд. 64-Д, офіс 9)

2. Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

про стягнення суми 11256грн. 55 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області 19.09.2019 надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" б/н, підписана 27.08.2019, до відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг" та Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, про стягнення суми 11256,55 грн., в тому числі: 9662,31грн. - заборгованості за кредитом, 212,50грн. - заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованості, 1000,00 грн. заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 381,74 пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.09.2019 справу № 908/2591/19 передано на розгляд судді Колодій Н.А.

Ухвалою Господарського суду від 24.09.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №908/2591/19, ухвалено здійснювати розгляд справи в порядку письмового позовного провадження без виклику представників сторін.

Заявлені позивачем вимоги, викладені в позовній заяві та ґрунтуються на ст. ст. 509, 530, 549, 611, 1048, 1049, 1054 Цивільного кодексу України, ст. ст. 193, 230, 231, 232 Господарського кодексу України, Анкети - заявці про приєднання до Умов та правил надання послуг КУБ , договорі поруки № POR 1532703928242 від 31.07.2018 на підставі яких позивач просить позов задовольнити та стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг" та Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича 11256,55 грн, які складаються з: 9662,31 грн суми заборгованості за кредитом, - 212,50 грн суми заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість, 1000,00 грн - суми заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 381,74 грн суми пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором.

Відповідачі відзив на позовну заяву, у встановлений ухвалою суду по справі строк не надав, про поважність причин неподання відзиву суд не повідомив, правову позицію у справі не висловив.

Згідно зі ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг", є адреса: 72240, м. Запоріжжжя, вул. Партіотична, буд. 64-Д, офіс 9, адресою реєстрації фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, РНОКПП НОМЕР_1 є адреса: АДРЕСА_1 , що відповідає юридичній адресі відповідача, зазначеній у позовній заяві.

Ухвала суду від 24.09.2019 про відкриття провадження у справі № 908/2591/19, яка направлялася на зазначену адреси відповідачів, повернулася на адресу Господарського суду Запорізької області без вручення, з відміткою поштового відділення за закінченням терміну зберігання .

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

За таких обставин, суд вважає, що ним були вжиті достатні заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи № 908/2591/19.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області про відкриття провадження у справі від 24.09.2019 відповідачам запропоновано подати відзив протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Відзив на адресу суду від відповідача не надійшов.

За таких обставин, суд вирішив розглянути справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 2,3 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Будь-яких процесуальних заяв або заяв по суті протягом цього періоду до суду не надходило.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін до суду не надходило.

Згідно ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення - 22.11.2019.

Розглянувши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Матеріали справи свідчать, що 31.07.2018 Товариством з обмеженою відповідальністю Преміум Інжинірінг (далі - відповідач 1) через систему інтернет-клієнт-банкінгу було підписано із використанням електронного цифрового підпису анкету-заяву про приєднання до Умов та правил надання послуги "КУБ". Відповідно до цієї заяви позичальник приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил надання послуги "КУБ" (далі - Умови), які розміщені на сайті АТ КБ "ПРИВАТБАНК" pb.ua, та прийняв на себе всі зобов`язання, зазначені в цих Умовах, уклав кредитний договір.

Згідно з анкетою-заявою визначені істотні умови кредитного договору: 1.1 вид кредиту - строковий; 1.2 розмір кредиту - 50000 гривень; 1.3 строк кредиту - 12 місяців з дати видачі коштів; 1.4 проценти (комісія) за користування кредитом - 2% в місяць від початкового розміру кредиту; 1.5 порядок погашення заборгованості за кредитом - щомісяця рівними частинами, починаючи з місяця наступного за місяцем видачі коштів клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом. Графік погашення кредиту наведено у Додатку 1 до цієї Заяви; 1.6 у випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п. 1.5 цієї заяви, клієнт зобов`язаний додатково до процентів вказаних у п.1.4, сплати банку проценти у розміру 4% на місяць від суми простроченої заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8 Умов та Правил надання банківських послуг.

Пунктом 3.2.8.1 Умов визначено, що Банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати Клієнту строковий кредит "Кредит КУБ" для фінансування поточної діяльності Клієнта, в обмін на зобов`язання Клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим Договором терміни. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати ) вказуються в Заяві про приєднання по Умов та правил надання послуги "КУБ" (далі Заява), а також в системі Приват24. Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги.

Пунктом 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.1.3 Умов передбачено, що повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві. Клієнт доручає Банку щомісячно у строки, зазначені в Заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у Банку, на погашення заборгованості за послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі. Остаточним терміном погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту.

Пунктом 3.2.8.4.1 Умов визначено, що банк зобов`язується надати Клієнту кредит з подальшим перерахуванням коштів відповідно до заяви на поточний рахунок Клієнта або шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги.

Відповідно до пунктів 3.2.8.3.2, 3.2.8.3.3 Умов за користування послугою Клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно Графіку, визначеному в заяві та тарифах. При порушенні Клієнтом будь-якого грошового зобов`язання Клієнт сплачує Банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у заяві. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення.

У відповідності до пунктів 3.2.8.5.2, 3.2.8.5.3, 3.2.8.5.5 Умов відповідач взяв на себе зобов`язання щомісячно оплачувати проценти за користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.2, а також повернути кредит та здійснити інші платежі, передбачені договором, у терміни і в сумах, які встановлено в пунктах 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2, 3.2.8.5.14, 3.2.8.6.2, а також зазначені в Заяві, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку; сплатити Банку проценти згідно з п.п. 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2.

Відповідно до п. 3.2.8.9.1 Умов за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з пунктами 3.2.8.1, 3.2.8.3 цього Договору Клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Згідно з п. 3.2.8.9.2 Умов нарахування прострочених процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році.

Пунктом 3.2.8.10.1 Умов визначено, що у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати процентів за користування кредитом та термінів повернення кредиту, передбачених пунктами 3.2.8.3.2, 3.2.8.3.1, 3.2.8.9, 3.2.8.3.1 цього Договору, Клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який нараховується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Сплата пені здійснюється у гривні.

Відповідно до п. 3.2.8.10.3 Умов нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язання здійснюється протягом 15 років з дня, коли зобов`язання мало бути виконано Клієнтом.

За умовами п. 3.2.8.11 Договір є чинним з моменту підписання Клієнтом заяви про приєднання та перерахування Банком кредитних коштів на рахунок Клієнта. Строк дії Договору встановлюється з дня його укладання і до повного виконання сторонами зобов`язань за Договором.

Як вбачається з матеріалів справи, свої зобов`язання за Кредитним договором позивач виконав в повному обсязі. 31.07.2018 року, на підставі укладеного Кредитного договору, позивачем було перераховано на поточний рахунок відповідача 1 кредитні кошти у розмірі 50000,00 грн., що підтверджується відповідною випискою по рахунку.

В порушення відповідних умов Кредитного договору, відповідач 1 не повернув кредитні кошти у передбачений Кредитним договором термін та не сплатив в повному обсязі проценти.

Згідно наданих позивачем доказів (виписки по рахунках відповідача), заборгованість відповідача 1 за кредитом складає : 9662,31 грн суми заборгованості за кредитом, - 212,50 грн суми заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість, 1000,00грн - суми заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, 381,74 грн суми пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Згідно з ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Частиною 2 зазначеної статті передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Приписами ст. 627 ЦК України встановлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Свобода договору передусім полягає у вільному волевиявленні волі сторін на вступ у договірні відносини.

Частиною 4 ст. 179 ГК України закріплено, що при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству.

Згідно ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Частиною 2 ст. 184 ГК України зазначено, що укладення договору на основі вільного волевиявлення сторін може відбуватися у спрощений спосіб або у формі єдиного документа, з додержанням загального порядку укладення договорів, встановленого статтею 181 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Статтями 203-205, 207, 628, 629, 638, 639 Цивільного кодексу України встановлена насамперед презумпція правомірності правочину, а саме. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним. Правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов`язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов`язковим для виконання сторонами. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, вінвважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно із ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Частиною 1 статті 1049 ЦК України визначено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позика вважається повернутою в момент переданий позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч. 3 ст. 1049 ЦК України).

Свої зобов`язання за договором Банк виконав в повному обсязі.

Так, 31.07.2018, на підставі укладеного договору, позивачем було перераховано на поточний рахунок відповідача кредитні кошти у розмірі 50000,00 грн., що підтверджується випискою по рахунку.

Пунктами 1.3, 1.5 Заяви встановлено, що кредит надається на строк 12 місяців від дня видачі кредиту (коштів). Погашення заборгованості здійснюється щомісяця рівними частинами до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом.

Пунктом 3.2.8.3 Умов передбачено, що повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві. Для позичальників, що працюють у сегменті агро-бізнесу, може бути встановлений окремий порядок погашення, що передбачає погашення основного боргу на протязі 6 місяців користування кредитом на вибір Клієнта за погодженням Банку. Банк здійснює договірне списання грошей з поточного рахунку Клієнта в строки і розмірах, передбачених умовами кредитного договору. Остаточний термін погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту.

Боржник здійснив часткове погашення кредиту, заборгованість відповідача перед Банком за кредитним договором склала 9662,31 грн (тіло кредиту).

Доказів погашення суми основної заборгованості в розмірі 9662,31 грн, відповідачем суду не надано.

Згідно з виписками за рахунком відповідача та розрахунком (стовпчик „Залишок простроченої заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту), часткове повернення кредитних коштів здійснювалось ТОВ Преміум Інжинірінг з порушенням строків встановлених договором, відповідно на прострочену суму заборгованості за кредитом, позивачем нараховано відсоткову ставку за користування кредитом у збільшеному розмірі.

31.07.2018 між АТ КБ "Приватбанк" та ОСОБА_1 (далі - відповідач-2) було укладено договір поруки № POR 1532703928242 від 31.07.2018 (далі договір поруки), предметом якого є надання поруки відповідачем-2 за виконання зобов`язань відповідача-1, які випливають з договору (п. 1.1. договору поруки).

За змістом частин 1 та 2 статті 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника та виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідач перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до приписів частин 1 та 2 статті 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідач перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Статтями 527, 536, 1048, 1049, 1054 ЦК України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто. За користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Позичальник зобов`язаний повернути кредит та сплатити проценти.

Крім того, за змістом п. 3.2.8.3.2 Умов за користування Послугою Клієнт сплачує щомісяця на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно графіку, визначених в заяві та Тарифах.

У відповідності із ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи вище викладене, суд вважає, що факт наявності заборгованості відповідачів перед позивачем по кредиту в сумі 9662,31 грн., по відсоткам, нарахованими на прострочену заборгованість в сумі 212,50 грн., та по відсоткам, нарахованим у вигляді щомісячної комісії в сумі 1000,00 грн., підтверджується матеріалами справи, є доведеним, відповідачем не спростований, а тому зазначені позовні вимоги підлягають задоволенню судом.

Відповідно до ст.ст. 610, 611 ЦК України невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), є його порушенням, у разі якого настають правові наслідки, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з вимогами Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Пунктом 3.2.8.10.1 Умов визначено, що у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати процентів за користування кредитом та термінів повернення кредиту, передбачених пунктами 3.2.8.3.2, 3.2.8.3.1., пунктами 3.2.8.9, 3.2.8.3.1 цього Договору, Клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який нараховується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Сплата пені здійснюється у гривні.

Згідно з ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до п. 3.2.8.10.3 Умов нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язання здійснюється протягом 15 років з дня, коли зобов`язання мало бути виконано Клієнтом.

Згідно розрахунку заборгованості та виписки до нього, нарахування Банком пені здійснено відповідно до умов Договору, заборгованість відповідача з пені дорівнює 381,74 грн., що відображено у розрахунку заборгованості у стовпчику 15 "Загальний залишок пені за порушення строків розрахунків".

З огляду на викладене, суд вважає, що обумовлені сторонами в Кредитному договорі період нарахування пені щодо стягнення пені у повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства.

З відповідачів солідарно на користь позивача стягується сума 381,74грн пені.

Таким чином, позовні вимоги судом задовольняються в повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, враховуючи міру та ступінь вини кожної із сторін у спірних правовідносинах, судові витрати присуджуються до стягнення з відповідачів солідарно на користь позивача, оскільки спір доведено до суду з його вини.

Керуючись ст. ст. 46, 74, 86, 129, 240, 241, 254-256 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", код ЄДРПОУ 14360570 (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; адреса для листування: 49027, м.Дніпро, а/с 1800) до відповідачів 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг", (72240, м. Запоріжжя, вул. Партіотична, буд. 64-Д, офіс 9) 2. Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг", (72240, м. Запоріжжя, вул. Партіотична, буд. 64-Д, офіс 9, ЄДРПОУ 39137422) та Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; адреса для листування: 49027, м.Дніпро, а/с 1800) - 9662 (дев`ять тисяч шістсот шістдесят дві)грн. 31 коп. суми заборгованості за кредитом, - 212 (двісті дванадцять) грн. 50 коп. суми заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість, - 1000 (одна тисяча) грн. 00 коп. - суми заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, - 381 (триста вісімдесят одна) грн. 74 коп. суми пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором, - 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп. суми судового збору.

Видати наказ.

Стягнути солідарно з Фізичної особи - підприємця Гриб Олега Олександровича, РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Інжинірінг", (72240, м. Запоріжжя, вул. Партіотична, буд. 64-Д, офіс 9, ЄДРПОУ 39137422) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; адреса для листування: 49027, м.Дніпро, а/с 1800) - 9662 (дев`ять тисяч шістсот шістдесят дві)грн. 31 коп. суми заборгованості за кредитом, - 212 (двісті дванадцять) грн. 50 коп. суми заборгованості за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість, - 1000 (одна тисяча) грн. 00 коп. - суми заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії, - 381 (триста вісімдесят одна) грн. 74 коп. суми пені за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором, - 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп. суми судового збору.

Видати наказ.

Згідно ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 27.11.2019.

Суддя Н.А. Колодій

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення22.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85936193
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2591/19

Судовий наказ від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Судовий наказ від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Рішення від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні