Рішення
від 28.11.2019 по справі 153/1479/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2019 р.

Справа153/1479/19

Провадження2/153/411/19-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ямпіль, Вінницької області цивільну справу за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Ратуської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаним позовом. Свої вимоги мотивує наступним: ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області помер його рідний брат - ОСОБА_2 . Після смерті брата залишилося спадкове майно, яке складається з права на земельну частку (пай), розміром 1,65 в умовних кадастрових гектарах, розташованої на території Ратуської сільської ради Ямпільського району Вінницької області. Позивач є спадкоємцем другої черги. Однак оформити спадщину належним чином не може, так як пропустив строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, оскільки на час відкриття спадщини не знав про те, що брат мав право на вказану земельну частку (пай), тому не звернувся у строк до шести місяців до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. На даний час позивачеві стало відомо про існування спадкового майна рідного брата ОСОБА_2 у вигляді права на земельну частку (пай). Отже, відсутність у нього відомостей про існування спадкового майна, свідчить про поважність причин пропуску ним шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, що є підставою для визначення йому додаткового строку, достатнього для подання нею заяви до нотаріуса про прийняття спадщини. Позивач просить суд визначити йому додатковий строк терміном три місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті рідного брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву, вх.№8597 від 28.11.2019 року про розгляд справи у його відсутність. Заявлені позовні вимоги підтримав та просить суд їх задоволити.

Представник відповідача Ратуської сільської ради Ямпільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву, вх.№8331 від 19.11.2019 про розгляд справи у їх відсутність. Не заперечують проти позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлені такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини:

Із досліджених судом письмових доказів, що є у справі, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області помер ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_1 (а.с.6).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_2 (а.с.5)).

Із копії свідоцтва про народження, серія НОМЕР_3 , виданого 25.01.1970, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області народився ОСОБА_1 , батьками якого є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.4).

Із копії довідки відділу в Ямпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, вих.№С-242/0-0.41-331/132-19 від 23.09.2019 встановлено, що сертифікат на право власності на земельну частку (пай), серії ВН №0255048 на ім`я ОСОБА_2 виданий на підставі розпорядження Ямпільської РДА №290 від 23.10.1996. Сертифікат втрачений, про що свідчить оголошення в газеті Ямпільські вісті від 23.08.2019 №33 (а.с.7).

Із копії запису акта про народження №17 від 01.04.1972 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Ратуш Ямпільського району Вінницької області народився ОСОБА_2 , батьками якого є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.22).

Із інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №58427523 від 21.11.2019 встановлено, що інформація про спадкові справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 - відсутня (а.с.25).

Згідно ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Позивач ОСОБА_2 має право на захист судом невизнаних прав щодо спадщини, яка відкрилася після смерті рідного брата ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.2 ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до ст.1262 ЦК України позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем другої черги і має право на успадкування майна рідного брата ОСОБА_2 .

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частина перша та друга статті 1220 ЦК України).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини визначені статтею 1272 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Разом з тим, частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Із доводів позивача, які не заперечуються відповідачем, та підтверджені дослідженими доказами, встановлено, що позивач ОСОБА_2 пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, оскільки протягом встановленого ст.1270 ЦК України строку про наявність спадкового майна нічого не знав.

Вказані обставини визнані учасниками справи і суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст.82 ЦПК України ці обставини не підлягають доказуванню, а тому суд визнає причину пропуску позивачем ОСОБА_2 строку, передбаченого ст.1270 ЦК України, поважною.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачами позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оцінюючи усі докази, суд вважає доведеними обставини, на які позивач ОСОБА_2 посилається як на підставу поважності причин пропуску ним строку для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті його рідного брата ОСОБА_2 .

При розгляді даної справи предмет доказування доведений позивачем відповідними доказами, при чому, їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вони є належними, допустимими та достовірними як кожний окремо, так і у взаємному зв`язку у їх сукупності. Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, суд має підстави відповідно до ст.1272 ЦК України для визначення позивачеві ОСОБА_2 додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, що є підставою для задоволення позову в повному обсязі.

Виходячи із наведеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог і має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

На стягнення судових витрат позивач не наполягає.

Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідача на користь позивача не вбачається.

Керуючись ст.ст.11, 206, 258- 265 ЦПК України і на підставі ст. 315 ЦПК України, ст.ст. 1262, 1270, 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк терміном в три місяці після вступу рішення в законну силу, для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Ратуш Ямпільського району Вінницької області.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пунктів 15, 15.5 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України (у редакції Закону України №2147-VIII від 03 жовтня 2017 року) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , житель АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Ратуська сільська рада Ямпільського району Вінницької області, місцезнаходження вул.Незалежності, 53 с.Ратуш, Ямпільського району, Вінницької області, Код ЄДРПОУ 04525952.

Головуючий М.М. Дзерин

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85940972
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1479/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні