Ухвала
від 02.09.2019 по справі 758/10812/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/10812/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 вересня 2019 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «ДОНАЛЬД» (код ЄДРПОУ 39306801) на бездіяльність СВ Подільського УП ГУ НП України в м.Києві, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , який представляє інтереси ТОВ «ДОНАЛЬД», звернувся до суду з вказаною скаргою в порядку ст.303КПК України на бездіяльність посадових осіб Подільського УП ГУ НП України в м.Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скаргу обґрунтовував тим, що він 11.08.2019 р. повідомив слідчому СВПодільського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення, а саме, незаконне проникнення невідомих осіб, що супроводжувалося зламом замків на дверях, до приміщення ресторану «Золоте руно», що належить на праві власності ТОВ«ДОНАЛЬД», інтереси якого скаржник представляє. 11.08.2019 р. повідомлення про вчинення кримінального правопорушення було прийнято слідчим СВПодільського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_4 та оформлено протоколом про прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію від 11.08.2019 р. Увстановлений законом строк, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесено не було.

До початку судового засідання до суду надійшла заява від особи, що подала скаргу, про розгляд скарги без його участі, в якій зазначено, що вимоги скарги підтримує та просить її задовольнити.

Посадові особи Подільського УП ГУНП України в м. Києві, повідомлялися про час, день та місце розгляду скарги у встановленому законом порядку, до судового засідання явку представника не забезпечили. На підставі ч. 3 ст. 306 КПК Україниу їх відсутність не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

11.08.2019р.представник ОСОБА_3 ,який дієв інтересахТОВ «ДОНАЛЬД»,повідомив слідчомуСВПодільського УПГУ НПв м.Києві ОСОБА_4 про вчиненнякримінального правопорушення,а саме,незаконне проникненняневідомих осіб,що супроводжувалосязламом замківна дверях,до приміщенняресторану «Золотеруно»,що належитьна правівласності ТОВ«ДОНАЛЬД»,інтереси якогопредставляє скаржник.11.08.2019р.повідомлення провчинення кримінальногоправопорушення булоприйнято слідчимСВПодільського УПГУ НПв м.Києві ОСОБА_4 та оформленопротоколом проприйняття заявипро кримінальнеправопорушення таіншу подіювід 11.08.2019р.Увстановлений закономстрок,відомості доЄдиного реєструдосудових розслідувань,внесено небуло.Відповіднодо п.1ч.1ст.303КПК Українина досудовомупровадженні можутьбути оскарженітакі рішення,дії чибездіяльність слідчогоабо прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

В п.п. 1.1 Узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування» від 12.01.2017 р. слідчим суддям дано роз`яснення, що в разі, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст.284КПК України.

Зазначене свідчить, що вказана вище заява є повідомленням про кримінальне правопорушення, щозобов`язувало внестинеобхідні відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Статтею 2КПК України передбачено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2)зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги (ч. 2 ст. 307 КПК України).

Згідно ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З огляду на імперативну норму ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий суддя вважає, що заява ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення, прийнята слідчим СВПодільського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_4 11.08.2019 р., підлягала внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а відтак, приходжу до висновку про необхідність задоволення вимог скарги.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 214, 303, 305 - 307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У ХВ АЛ ИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність СВ Подільського УП ГУ НП України в м.Києві, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити;

Зобов`язати уповноважених осіб Подільського управління поліції Головного управління Національної поліції України у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 11.08.2019 р.;

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85949591
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —758/10812/19

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні