Рішення
від 28.11.2019 по справі 180/1979/19
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/1979/19

2/180/789/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2019 р. м.Марганець

Марганецький міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Хомченко С.І.,

з секретарем судового засідання Назаренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Марганець в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія АЛЬФА ІНВЕСТ , товариства з обмеженою відповідальністю КРЕСТРАЖ , третя особа відділ реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про припинення трудових відносин та зобов`язання реєстраційної служби внести зміни до єдиного державного реєстру, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом і просить визнати припиненими його трудові відносини з ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ з 27 червня 2019 року в зв`язку зі звільненням з посади директора за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП, мотивуючи свої вимоги тим, що його було призначено на посаду директора ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ . Единим учасником ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ є ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД . 20.06.2019 року в ЄДР внесені зміни до відомостей ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД про зміну складу засновників. 11.07.2019 року новий засновник ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД провів реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в ЄДР, а саме зміна повного найменування ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД на ТОВ КРЕСТРАЖ , зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна видів діяльності та інші зміни. На даний час єдиний учасник ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ ТОВ КРЕСТРАЖ не займається та не опікується своїм підприємством, а також не виконуються поставлені економічні завдання, та, як наслідок, він втратив матеріальну та будь - яку іншу зацікавленість у перебуванні на займаній посаді. 12 червня 2019 року ним було складено та направлено за юридичною адресою відповідача ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД повідомлення про бажання звільнитися з посади директора та про необхіднійсть скликання позачергових зборів учасників ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ . У зв`язку зі зміною засновника він 02.08.2019 року направив ТОВ КРЕСТРАЖ повідомленняпро необхідність проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ з заявою про звільнення. 29.08.2019 року лист було повернуто за зворотною адресою з причин невручення листа під час доставки (відсутність отримувача за адресою) та закінчення встановленого строку зберігання. На його думку такими діями відповідача порушуються його трудові права, порушено його право на розірвання трудового договору та право на вільний вибір трудової діяльності.

Ухвалою суду від 22 жовтня 2019 року у вказаній справі відкрито провадження за правилами позовного (спрощеного) провадження, того ж дня учасникам справи направлено повідомлення, яким одночасно сторонам роз`яснено їх процесуальні права на подачу відповідних заяв по суті справи у встановлені строки.

Відповідачі ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ та ТОВ КРЕСТРАЖ відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не надали.

Третя особа - Відділ реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради надав суду заперечення на позовну заяву в якому зазначив, що державний реєстратор при здійсненні будь-яких реєстраційних дій керується ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , який є спеціальним законом, що регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Позовні вимоги в частині зобов`язання відідлу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради внести зміни до ЄДР шляхом виключення відомостей про ОСОБА_1 як директора та підписана ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ не підлягає виконанню, оскільки законом про державну реєстрацію передбачено лише зміну відомостей в ЄДР в порядку врегульованими ст.ст. 17,25 Закону про державну реєстрацію, та не передбачено внесення записів про виключення відомостей про керівника та підписанта. Відомості про керівника юридичної особи є обов`язковими для внесення в Єдиний державний реєстр.

19.11.2019 року позивач ОСОБА_1 надав пояснення на заперечення третьої особи, в якому пояснив, що внесення відомовстей про звільнення з посади директора (керівника) юридичної особи відбувається в порядку врегульованими ст.ст, 17,25 ЗУ Про державну реєстрацію . Виключення з ЄДР запису про директора ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ можливе лише за рішенням суду. Не виключення його як директора та підписанта ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ є обмеженням його прав, оскільки не дає можливості провести повну реєстрацію звільнення з посади директора та використати своє право на працю, яке забезпечене Конституцією України. Вважає, що його вимога в часті зобов`язання Відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради внести зміни до ЄДР шляхом виключення відомостей про ОСОБА_1 як директора та підписатна ТОВ ФК АЛЬФА ІНВЕСТ є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши і проаналізувавши докази, які містяться в матеріалах справи, суд, приходить наступного висновку.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно зі ст.ст. 21, 24 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату.

Частиною 3 статті 24 КЗпП України передбачено, що укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи.

Судом встановлено, що відповідно до витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань позивач ОСОБА_1 є керівником ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ з 31 травня 2018 року. Єдиним учасником ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ є ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД (а.с.37-40).

20.06.2019 року до ЄДР внесені зміни до відомлостей ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД про зміну складу засновників. 11.07.2019 року новий засновник ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД провів реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в ЄДР, а саме: зміна повного найменування ТОВ ПРОФІТ ПЛЮС ЛТД на ТОВ КРЕСТРАЖ , зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна видів діяльності та інші зміни. Єдиним учасником ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ є ТОВ КРЕСТРАЖ , а кінцевим бенефіціарним власником Компанія Гранд Колсантінг Груп ЛТД - Франциска Леруа, місцезнаходження: Глобал Гейтуей,8, вулиця Перль, Провіденс МАЕ, Сейшельські острови (а.с.33-36).

Як вбачається з матеріалів справи, учасниками (засновниками) ТОВ КРЕСТРАЖ , які відповідно і входять до складу Загальних зборів учасників, є: Компанія Гранд Колсантінг Груп ЛТД , індекс Глобал Гейтуей,8, вулиця Перль, Провіденс МАЕ, Сейшели, кінцевий беніфіціарний власник (контролер) Компанія Гранд Колсантінг Груп ЛТД - Франциска Леруа, місцезнаходження: Глобал Гейтуей,8, вулиця Перль, Провіденс МАЕ, Сейшельські острови, розмір внеску до статутного фонду - 30000000,00 грн., а органом управління зазначеної юридичної особи є загальні збори учасників, виконавчий -директор (а.с.33-36).

02 серпня 2019 року позивач за юридичною адресою відповідача: 01133, м.Київ, Печерський район, вул.Є.Коновальця, 36-Д, офіс 148 направив повідомлення про проведення загальних зборів учасників ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ , в тому числі і припинення повноважень директора ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ , яке не було витребувано відповідачем з поштового відділення (а.с.41-45).

Згідно відповіді від 20.09.2019 р. №45.5/ЄО-33085 начальника Соборного відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області В.Клешні, встановити фактичне місце знаходження ТОВ КРЕСТРАЖ ЄДРПОУ 39961905 не виявилось можливим (а.с.46).

Відповідно до ч.ч. 2,3 ст. 24 КЗпП України при укладенні трудового договору громадянин зобов`язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров`я та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За змістом ст. 30 КЗпП України працівник повинен виконувати доручену йому роботу особисто і не має права передоручати її виконання іншій особі, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Відповідно до пунктів 1.1, 1.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерством юстиції України та Міністерством соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року №58 трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності або у фізичної особи понад п`ять днів, у тому числі осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню.

При влаштуванні на роботу працівники зобов`язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

Відповідно до ст. 48 КЗпП України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п`ять днів.

Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п`яти днів після прийняття на роботу.

Судом встановлено, що з матеріалів справи не вбачається, що трудові відносини між позивачем та відповідачем у порядку, визначеному норами КЗпП України, оформлялися, наказ про його призначення на посаду видавався (а.с.14), а трудова угода на яку він посилається укладалась, так і не надано останнім, як установчих документів, трудової книжки з відповідними записами про прийняття на посаду директора ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ .

Як зазначено вище, стаття 43 Конституції України забороняє примусову працю та надає можливість кожному заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно з нормами трудового законодавства працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, а роботодавець зобов`язаний у встановленому порядку його звільнити.

Право на звільнення за власним бажанням за загальним правилом мають усі без винятку працівники, незалежно від посад, які вони обіймають, та сфери їхньої діяльності.

Суть цієї підстави розірвання трудового договору полягає в тому, що за наявності бажання працівника припинити трудові відносини з конкретним роботодавцем останній зобов`язаний в установленому законом порядку звільнити цього працівника незалежно від незаінтересованості самого роботодавця в такому звільненні чи від будь-яких інших обставин.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

В свою чергу, відносини з відповідачем, які позивач характеризує як трудові, є правовідношенням і його припинення може наступати лише в разі його попереднього виникнення і в процесі існування.

Враховуючи викладене вище, судом встановлено, що з матеріалів справи вбачається, що між позивачем та відповідачем не виникли відносини, які мають характер трудових відносин у розумінні вимог трудового законодавства, а тому правовідношення, яке не виникло, не може припинитися.

У відповідності до вимог ч. 4 ст. 39 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю , виконавчий орган товариства є одноосібним. Назвою одноосібного виконавчого органу є "директор", якщо статутом не передбачена інша назва.

Так, відповідно до п. 8.1 Статуту ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ , органами управління Товариством є: вищий орган Товариства - загальні збори Учасників; виконавчий орган - Директор; контролюючий орган - ревізійна комісія. Відповідно до п.8.14 Статуту ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ директор призначається та звільняється та визначається його компетентність загальними зборами учасників товариства (а.с 23-25).

Відповідно до п.8.20 Статуту ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ 31 травня 2018 року з позивачем ОСОБА_1 був укладений трудовий договір, що підтверджується матеріалами справи (47-50).

Разом з тим, у відповідності до вимог ч. 13 ст. 39 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю , повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов`язків. У разі припинення повноважень одноосібного виконавчого органу або члена колегіального виконавчого органу договір із цією особою вважається припиненим. Статутом товариства може бути передбачено вимогу про обрання нових членів чи тимчасових виконувачів обов`язків для всіх членів колегіального виконавчого органу.

Відповідно до п.8.27 Статуту ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ в разі припинення дії трудового договору між Товариством і директором або усунення Директора Товариства від виконання його обов`язків Загальні збори Учасників можуть своїм рішенням призначити тимчасово виконуючого обов`язки Директора. Особа, призначена в такий спосіб виконуючим обов`язки Директора, при представництві Товариства та вчиненні правочинів (укладанні договорів, контрактів, угод) діє в межах повноважень Директора товариства без довіреності та іншого спеціального уповноваження (а.с.27).

Таким чином, процедура звільнення директора із займаної посади та припинення трудових відносин з товариством передбачає прийняття відповідного рішення загальними зборами товариства, а тому повноваження директора як посадової особи припиняються з моменту прийняття відповідного рішення загальних зборів товариства та внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Порядок скликання загальних зборів визначається в установчих документах товариства. Учасники товариства, що володіють не менш як десятьма відсотками голосів, можуть вимагати скликання загальних зборів, відповідно до ч. 4 ст. 98 ЦК України

У відповідності до ч. 1 ст. 99 ЦК України Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію.

Поряд із цим, слід зазначити, що позивачем направлялось повідомлення за юридичною адресою Товариства, а його учасники про наміри ОСОБА_1 щодо звільнення з посади директора за відомими з витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань адресами повідомленими не були, а відтак, відсутні підстави стверджувати про дотримання процедури скликання директором загальних зборів учасників Товариства для розгляду його заяви про звільнення.

Оскільки відповідного рішення про припинення трудових відносин з ОСОБА_1 загальним зборами ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ , ТОВ КРЕСТРАЖ не приймалось, відсутні підстави для внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Отже, процедура звільнення позивача з займаної ним посади за власним бажання дотриманою не була, у зв`язку з чим відсутні підстави вважати припиненими його трудові відносини з відповідачем.

Таким чином, відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Статтею 78 ЦПК України передбачено, що суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також відповідно до вимог ст. 79-80 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Виходячи з зазначених обставин, підстави для задоволення позовних вимог відсутні.

Керуючись ст.ст. 43, 55, 124 Конституції України, ст.ст. 98,99 ЦК України, ст.ст. 3, 21, 23, 24, 38, 48 КЗпП України, ст.ст. 4, 5, 12, 13, 76-82, 141, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АЛЬФА ІНВЕСТ , товариства з обмеженою відповідальністю КРЕСТРАЖ , третя особа відділ реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради про припинення трудових відносин та зобов`язання реєстраційної служби внести зміни до єдиного державного реєстру - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Марганецький міський суд Дніпропетровської області в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: С. І. Хомченко

СудМарганецький міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85955325
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —180/1979/19

Постанова від 12.03.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Петешенкова М. Ю.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Петешенкова М. Ю.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Петешенкова М. Ю.

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Хомченко С. І.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Хомченко С. І.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Хомченко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні