Рішення
від 28.11.2019 по справі 214/3515/19
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/3515/19

2-о/214/99/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

28 листопада 2019 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

присяжних - Танцурової В.О., Федоринової Н.Є.,

при секретарі - Джемерчук О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, у місті Кривому Розі, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки над нею, заінтересована особа - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради, Комунальний заклад Криворізький ДБІ ДОР , -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із зазначеною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановити над ним опіку, призначивши її опікуном над ним. В обґрунтування своєї заяви заявник посилається на те, що ОСОБА_2 , який є її сином, страждає на психічну хворобу, є інвалідом з дитинства та йому з 25.02.2019 року встановлена 1-ша А група інвалідності, внаслідок чого він не усвідомлює значення своїх дій та не може ними керувати і потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

17.05.2019 року ухвалою Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області провадження у зазначеній справі було відкрито.

31.07.2019 року ухвалою цього ж суду було призначено у справі судово-психіатричну експертизу на час проведення якої провадження у справі було зупинено.

03.10.2019 року також ухвалою цього ж суду провадження у справі було відновлено у зв`язку із надходженням висновку щодо психічного стану ОСОБА_2 .

Заявник у судове засідання не з`явилась, але надала до суду письмову заяву, в якій заяву підтримала у повному обсязі, просила розглянути справу у її відсутність.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради у судове засідання не з`явився, але надав письмову заяву, в якій просив суд розглянути справу за його відсутності, вирішення якої поклав на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи Комунального закладу Криворізький ДБІ ДОР у судове засідання не з`явилась, але надала письмову заяву, в якій просила суд розглянути справу за її відсутності, заявлені вимоги підтримала у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку проведеної амбулаторної комісійної судово-психіатричної експертизи №153, ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої розумової відсталості та за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.30-33).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

У відповідності до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування, призначає їй опікуна.

Згідно висновку опікунської ради виконавчого комітету Соборної районної у м. Дніпрі ради, опікунська рада вважає за можливе призначити заявника опікуном її сина ОСОБА_2 .

Відтак, зважаючи на вище викладене, суд приходить до висновку про задоволення заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 299, 300 ЦПК України, ст. 245 СК України, ст. 39, 60 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпро Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 , та встановити над ним опіку, призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с. Кожва Печорського району республіки Комі, РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_2 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_3 .

Визначити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду, яке повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Дніпропетровської області через Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом 30-ти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий В.В. Попов,

Присяжні В.О. Танцурова,

Н.Є. Федоринова.

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85955716
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —214/3515/19

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні