Рішення
від 26.11.2019 по справі 491/172/19
АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №491/172/19

РІШЕННЯ

і м е н е м У к р а ї н и

26 листопада 2019 року Ананьївський районний суд Одеської області

у складі: головуючого у справі судді - Желяскова О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - Гула О.Р.,

сторін у справі:

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ананьїв Одеської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, третя особа Ананьївська районна державна адміністрація Одеської області

В С Т А Н О В И В:

На розгляді в Ананьївському районному суді Одеської області перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, третя особа Ананьївська районна державна адміністрація Одеської області.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 27 червня 2017 року, актовий запис №542.

Після її смерті залишилась спадщина, яка складається із земельної ділянки, яка розташована за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка № НОМЕР_3 , площею 3,0454 (з,05) га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5120285600:01:002:0015.

Як зазначає позивачка, вона є єдиним спадкоємцем за законом, після смерті її матері ОСОБА_2 Рідний брат позивачки - ОСОБА_3 , у передбачені законом строки звернувся до нотаріуса із заявою про відмову від прийняття спадщини на користь позивачки.

7 лютого 2018 року позивачка звернулася до приватного нотаріуса Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В., із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак позивачці було відмовлено, в зв`язку з тим, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 5 грудня 2009 року державним нотаріусом Овідіопольської державної нотаріальної контори Одеської області Мірошниченко Л.М. за реєстровим номером 1427, спадкова справа №184/2007 додатком до якого є Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданий Ананьївською райдержадміністрацією, Ананьївським районним відділом земельних ресурсів, та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 15 жовтня 2004 року за №6, адресою місця розташування земельної ділянки зазначено: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка в„– НОМЕР_3 .

Однак згідно витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку від 19 жовтня 2017 року номер витягу НВ-5105337192017, адресою місця розташування земельної ділянки є Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, та рекомендовано звернутися до суду для визнання права власності на спадкове майно.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 5 грудня 2009 року державним нотаріусом Овідіопольської державної нотаріальної контори Одеської області Мірошниченко Л.М., мати позивачки - ОСОБА_2 прийняла спадкове майно після смерті батька позивачки - ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , земельну ділянку № НОМЕР_3 , масив № НОМЕР_2 , площею 3,05 га, у тому числі по угіддях: рілля 3,05 га, розташовану на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області, що належала померлому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку (бланк серії ОД №065277), виданого Ананьївською райдержадміністрацією Одеської області на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області віл 18 березня 2004 року за №91, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землю, договорів оренди землі за №6 кадастровий номер 5120285600:01:002:0015, цільове призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського господарства, про що на зворотній стороні вказаного державного акта, державним нотаріусом зроблено відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувався такий перехід та зареєстровано в поземельній книзі 13 травня 2010 року за реєстровим №202010020015032.

Як зазначає позивачка, за час свого життя її мати не встигла виготовити на власне ім`я державний акт на право власності на земельну ділянку.

Водночас у зв`язку з прийняттям Закону України від 5 березня 2009 року №1066-VI відбулося спрощення процедури переходу права власності на земельну ділянку, із земель приватної форми власності та розпочався другий етап державної реєстрації прав на землю.

Зазначеним Законом України було внесено зміни до ст.126 ЗК України щодо визначення документів, якими може посвідчуватись право власності на землю. Згідно з п. а ч. 2 ст. 126 ЗК України документом, який підтверджує набуття права власності на земельну ділянку, що на момент відчуження перебувала у приватній власності, може виступати будь-який договір, за яким набувається у власність земельна ділянка (купівля-продаж, дарування, міна тощо). Відповідний договір разом з державним актом є належним правовстановлюючим документом, на підставі якого може бути проведено державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

У разі набуття права власності на земельну ділянку на підставі цивільно-правової угоди державний акт на право власності на земельну ділянку долучається до договору, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку.

На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їхніх обмежень, робили згідно із законодавством, яке діяло з 2009 р., відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід (п.14 Порядку ведення Поземельної книги, затвердженого ПКМ України від 09.09.2009 №1021).

Як зазначає позивачка, з наведеного слідує, що з 02 травня 2009 року під час переходу права власності на землю за цивільно-правовою угодою до іншої особи, документ, який посвідчує таке право є цивільно-правова угода, а не державний акт. До того ж проставлялася відмітка про перехід права власності у державному акті, а сам державний акт, був додатком до договору.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Посилаючись на наведене позивачка, зазначає, що вона є спадкоємцем за законом всього майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , що складається із земельної ділянки, яка розташована за адресою: Одеська область, Ананьївський район , Шимківська сільська рада , масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка № НОМЕР_3 , площею - 3,05 та, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5120285600:01:002:0015.

Право власності на зазначену земельну ділянку за померлою ОСОБА_2 виникло на підставі свідоцтва про право на спадщину видане від 05 грудня 2009 року.

Проте померла за час свого життя не встигла виготовити державний акт на право власності на земельну ділянку на своє ім`я та належним чином зареєструвати своє право власності в Державному земельному кадастрі.

Згідно закону спадкоємцем земельної ділянки, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 є Позивач - ОСОБА_1 .

Враховуючи те, що в Державному земельному кадастрі про вищевказану земельну ділянку місцем розташування зазначено: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, та не зазначено номер ділянки та номер масиву, відповідно до державного акту, Позивачка не має можливості зареєструвати дану земельну ділянку на своє ім`я.

За викладених обставин Позивачка змушена звернутися до суду за для визнання права власності на земельну ділянку та просить суд визнати за ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків - НОМЕР_4 ) право власності на земельну ділянку площею 3,05 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5120285600:01:002:0015, яка розташована за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка НОМЕР_3 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 28 лютого 2019 року було відкрито провадження у справі, а також задоволено клопотання позивача про витребування доказів, а саме витребування у приватного нотаріуса Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Єлізавети Вікторівни (65832, Одеська область, Овідіопольський район, смт.Великодолинське, вул.Світла, 1,) завіреної копії спадкової справи №8/2017, заведеної на майно ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, при проведенні підготовчого засідання справи судом було залучено в якості третьої особи Ананьївську районну державну адміністрацію одеської області, про що 27 березня 2019 року постановлено відповідну ухвалу.

Представник відповідача - Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області у судове засідання 26 листопада 2019 року у судове засідання не з`явився, проте 16 жовтня 2019 року на адресу суду найшла заява в.о. сільського голови Савченко Л.Г. від 15 жовтня 2019 року за вихідним №225 (а.с.137), відповідно до якої представник відповідача просить суд розглянути справу без представника Шимківської сільської ради, позовні вимоги визнають, не заперечують проти їх задоволення.

Представник третьої особи - Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області 26 листопада 2019 року у судове засідання не з`явився, проте 25 листопада 2019 року на адресу суду надійшло клопотання представника третьої особи - Рачкової І.В. (а.с.138), яка діє на підставі довіреності від 2 січня 2019 року (а.с.128), відповідно до якого представник третьої особи просив суд судове засідання призначене на 10 годину 30 хвилин 26 листопада 2019 року провести за відсутності представника третьої особи та розглянути справу по суті.

Крім того, 2 жовтня 2019 року на адресу суду надійшло клопотання представника третьої особи - Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області (а.с.117-120), в якому представник третьої особи висловив позицію щодо позовних вимог ОСОБА_1 та обґрунтування даної позиції. Зокрема в клопотанні представник третьої особи зазначає, що вважає питання порушене позивачем у позовній заяві неналежним способом захисту прав позивача, у зв`язку з чим позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Також, 2 жовтня 2019 року на адресу суду надійшло клопотання представника третьої особи про долучення до матеріалів справи документів (а.с.121), а саме: - копії запиту щодо витребування інформації від 5 квітня 2019 року за №01-30/670 (а.с.124); - копії листа-відповіді архівного відділу від 7 травня 2019 року за №67 (а.с.124 - зворотній бік) з додатками у вигляді засвідченої копії Розпорядження Ананьївської районної адміністрації Одеської області від 18 березня 2004 року №91 про передачу в натурі земельних часток (паїв) із земель сільськогосподарського призначення колишнього КСП Щорса та видачу державних актів на право приватної власності на землю громадянам власникам сертифікатів (а.с.125-127); - копії запиту щодо витребування інформації від 31 липня 2019 року за №01-30/1396 (а.с.122); копію листа-відповіді відділу Держгеокадастру від 6 серпня 2019 року за №545/101-19 (а.с.122 - зворотній бік) з додатком у вигляді копії державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ОД №065277 від 15 жовтня 2004 року (а.с.123), виданого ОСОБА_4 , площею 3,05 га, кадастровий номер земельної ділянки 5120285600:01:002:0015, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області.

У зв`язку з неявкою у судове засідання представників відповідача та третьої особи, судом було поставлено на обговорення питання щодо можливості розгляду справи за їх відсутності.

При цьому, позивачка проти розгляду справи за відсутності представників відповідача та третьої особи не заперечувала.

Частиною 1 статті 223 ЦПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Частиною 2 статті 223 ЦПК України визначено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання; 2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; 4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження; 5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

Відповідно до ч.3 ст.223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: 1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; 2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки; 3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з`явилася особа, яку він представляє, або інший її представник; 4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з`явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов`язковою.

При цьому, враховуючи наявність відомостей про належне сповіщення представників відповідача та третьої особи про дату, час та місце розгляду справи, наявність заяв в яких вони висловлюють свою позицію щодо позовних вимог, з урахуванням думки позивачки та відсутності, передбачених ч.2 ст.223 ЦПК України, підстав для відкладення розгляду справи, з урахуванням положень ч.ч.1, 3 ст.223 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності представників відповідача та третьої особи.

26 листопада 2019 року позивачка у судовому засіданні, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

В подальшому, за згодою учасників судового засідання було оголошено прохальну частину позовної заяви.

Судом було поставлено на обговорення питання щодо переходу до дослідження доказів та встановлення порядку їх дослідження, яке учасниками було залишено на розсуд суду.

З урахуванням думки учасників процесу, судом без виходу до нарадчої кімнати було постановлено ухвалу про перехід до дослідження доказів та встановлено наступний порядок дослідження доказів, а саме дослідити письмові докази.

Після дослідження письмових доказів, судом було поставлено питання щодо наявності в учасників процесу доповнень до судового розгляду, а також можливості переходу до судових дебатів.

На вказане питання позивачка повідомила, що доповнень вона не має та вважає за можливе перейти до судових дебатів.

З урахуванням думки учасників процесу, судом без виходу до нарадчої кімнати було постановлено ухвалу про закінчення дослідження доказів та перехід до судових дебатів.

У судових дебатах позивачка позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового засідання, приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 слід відмовити з наступних підстав.

Так, при розгляді справи встановлено:

Позивачкою є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка с.Шимкове Ананьївського району Одеської області, що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_5 , виданого Овідіопольським РВ УМВС України в Одеській області 9 грудня 1997 року (а.с.15).

Позивачка звернулася до суду з даною позовною заявою про визнання за нею права власності на спадкове майно, що залишилось після смерті її матері - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується доданою до позовної заяви копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.6), виданого Овідіопольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

Спадкове майно ОСОБА_2 , на яке просить визнати право власності позивачка складається з земельної ділянки, розташованої на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області, право власності на яку посвідчено державним актом на право приватної власності на земельну ділянку серії ОД №065277 від 15 жовтня 2004 року.

Як зазначає позивачка окрім неї в ОСОБА_2 є ще один спадкоємець брат позивачки - ОСОБА_3 , проте він від прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 відмовився, що підтверджується копією його заяви приватному нотаріусу Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В. від 6 лютого 2018 року (а.с.60).

З метою оформлення права на спадщину позивачка звернулася з відповідною заявою до приватного нотаріуса Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В. (а.с.68).

Проте, листом від 7 лютого 2019 року за №16/02-14 (а.с.89) приватний нотаріус Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В. повідомила позивачці, що немає законних підстав для видачі їй свідоцтва про право на спадщину, оскільки з матеріалів спадкової справи неможливо встановити місце розташування земельної ділянки.

Так, у вказаному листі нотаріус зазначає, що позивачка звернулася з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері - ОСОБА_2 , а саме на земельну ділянку, площею 3,0454 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 5120285600:01:002:0015, що розташована за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив НОМЕР_2, земельна ділянка НОМЕР_3.

При цьому, як зазначає нотаріус, в наданому позивачкою для оформлення спадкових прав свідоцтві про право на спадщину за законом, виданому 5 грудня 2009 року державним нотаріусом Овідіопольської державної нотаріальної контори Одеської області Мірошниченко Л.М., за реєстровим номером 1427, спадкова справа №184/2007, додатком до якого є державний акт на право власності на земельну ділянку (серія ОД №065277), виданий Ананьївською райдержадміністрацією, Ананьївським районним відділом земельних ресурсів, та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 15 жовтня 2004 року за №6, адресою місця розташування земельної ділянки зазначено: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада , масив НОМЕР_2, земельна ділянка НОМЕР_3.

Однак, як вказує нотаріус, згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 19 жовтня 2017 року номер витягу НВ-5105337192017, адресою місця розташування земельної ділянки є Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада.

Також, нотаріус у листі від 7 лютого 2019 року за №16/02-14 (а.с.89) зазначає, що відповідно до статті 47 Закону України Про нотаріат не приймаються до вчинення нотаріальних дій документи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

Позивачкою до позовної заяви додано копію державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277 (а.с.11), виданого Ананьївською райдержадміністрацією, Ананьївським районним відділом земельних ресурсів, та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 15 жовтня 2004 року за №6, відповідно до якого зазначений акт видано ОСОБА_4 та адресою місця розташування земельної ділянки зазначено: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада , масив НОМЕР_2, земельна ділянка НОМЕР_3.

При цьому, вивченням зазначеного акту встановлено, що він містить виправлення саме в графі Земельна ділянка розташована .

Судом було постановлено запитання позивачці щодо походження виправлень у державному акті, на що вона повідомила, що їй невідомо хто, коли та навіщо вносив виправлення у державний акт, вона отримала його в такому вигляді, в якому він наданий суду.

Як вбачається з державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277 (а.с.11) земельну ділянку було видано ОСОБА_4 .

До позовної заяви надано копію свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.10), виданого Мірошниченко Л.М. , державним нотаріусом Овідіопольської державної нотаріальної контори Одеської області, про те, що ним посвідчено те, що на підставі статті 1261 Цивільного кодексу України спадкоємцем майна ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є його дружина ОСОБА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_7 . Спадкове майно, на яке в указаній частці видано це свідоцтво складається з земельної ділянки НОМЕР_3, масив НОМЕР_2, площею 3,05 га, у тому числі по угіддях: рілля 3,05 га, розташованої на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області, що належала померлому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку (бланк серії ОД №065277), виданого Ананьївською райдержадміністрацією Одеської області на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації, від 18 березня 2004 року за №91, зареєстрований 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №6, кадастровий номер 5120285600:01:002:0015. Цільове призначення (використання) земельної ділянки: ведення товарного сільськогосподарського господарства.

Відомості, викладені в зазначеному свідоцтві відповідають інформації зі спадкового реєстру, що міститься в доданому до позовної заяви витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі №22337843 від 5 грудня 2009 року (а.с.13), відповідно до якого 5 грудня 2009 року було зареєстровано видачу свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , свідоцтво було видано ОСОБА_2 , спадщина складається з нерухомого майна, а саме земельної ділянки. В якості опису спадкового майна зазначено: площею 3,05 га, для ведення товарно сільського господарства., Кадастровий номер 5120285600:01:002:0015, ціла частка, Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, земельна ділянка НОМЕР_3 , масив НОМЕР_2 .

Відомості щодо земельної ділянки власницею, якої була ОСОБА_2 містяться також у витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку номер НВ-5105337192017 від 19 жовтня 2017 року (а.с.74-76), відповідно до якого ОСОБА_2 , податковий номер НОМЕР_8 , була власницею земельної ділянки з кадастровим номером 5120285600:01:002:0015, розташованої за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада; з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; площа земельної ділянки - 3,0454 гектарів.

Аналогічні відомості містяться також в Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта номер інформаційної довідки 121243431, дата формування 19 квітня 2018 року (а.с.79-80), в якій зазначено, що ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 , була власницею земельної ділянки з кадастровим номером 5120285600:01:002:0015, розташованої за адресою: Одеська обл . , Ананьївський р., с/рада Шимківська; з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; площею - 3,05 гектарів.

Як вбачається з листа Овідіопольської районної державної нотаріальної контори Головного територіального управління юстиції в Одеській області від 27 листопада 2018 року №1680/01-16 (а.с.88) згідно матеріалів спадкової справи №184/2007 до мана померлого ОСОБА_4 , якому належала земельна ділянка площею 3,05 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, зареєстрованого 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №6, вказана земельна ділянка розташована на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області.

З наведених документів вбачається, що ОСОБА_4 мав у своїй власності та, відповідно, ОСОБА_2 успадкувала після його смерті згідно свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.10), виданого ОСОБА_6 , державним нотаріусом Овідіопольської державної нотаріальної контори Одеської області, земельну ділянку з кадастровим номером 5120285600:01:002:0015, розташовану за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада; з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; площа земельної ділянки - 3,0454 гектарів.

При цьому, єдиним документом, в якому розташування належної ОСОБА_2 земельної ділянки, з кадастровим номером 5120285600:01:002: 0015 , зазначено як: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка в„– НОМЕР_3 , є перший примірник державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, зареєстрованого 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №6 (а.с.11-12), копію якого додано позивачкою до позовної заяви.

В той же час, як зазначав у листі від 7 лютого 2019 року за №16/02-14 (а.с.89) приватний нотаріус Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В., так і суд при розгляді справи, перший примірник державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, зареєстрованого 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №6 (а.с.11-12), копію якого додано позивачкою до позовної заяви, місить виправлення саме в графі Земельна ділянка розташована .

При цьому, в матеріалах справи містяться копії другого екземпляра державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, зареєстрованого 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №6, який зберігається у відділі в Ананьївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області (а.с.86, 123), надані суду приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В. в матеріалах спадкової справи та представником Ананьївської районної державної адміністрації, як додаток до клопотання від 2 жовтня 2019 року.

Згідно копій другого екземпляра державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, зареєстрованого 15 жовтня 2004 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі №6, місцем розташування земельної ділянки площею 3,05 га, власником якої був ОСОБА_4 , зазначено на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області .

Суд бере до уваги надану представником третьої особи - Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області копію Розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області від 18 березня 2004 року №91 про передачу в натурі земельних часток (паїв) із земель сільськогосподарського призначення колишнього КСП Щорса та видачу державних актів на право приватної власності на землю громадянам власникам сертифікатів (а.с.125-127).

При цьому, з самого Розпорядження вбачається, що передачі громадянам підлягали земельні частки (паї) із земель сільськогосподарського призначення колишнього КСП Щорса , розташовані на території Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області.

Дійсно, в додатку до зазначеного розпорядження (а.с.126) міститься список громадян, які мають право на земельну частку (пай) із земель сільськогосподарського призначення колишнього КСП Щорса , в якому зазначено, що ОСОБА_4 мав право на земельну частку (пай) з номером земельного масиву НОМЕР_2 та номером земельної ділянки НОМЕР_3.

Проте, суду не надано доказів того, що зазначені відомості є саме відомостями про розташування земельної ділянки, що виділена ОСОБА_4 в натурі на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91, земельна ділянка відповідає своїми межами та розташуванням, земельній ділянці в„– НОМЕР_3 масив № НОМЕР_2 із земель сільськогосподарського призначення колишнього КСП Щорса , яка зазначена в додатку до вказаного розпорядження.

Крім того, як зазначалося вище відомості щодо зазначення місця розташування земельної ділянки як земельна ділянка № НОМЕР_3 масив № НОМЕР_2 , що належала ОСОБА_4 та в подальшому була успадкована ОСОБА_2 суперечать тим, що містяться в Державному земельному кадастрі, Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та другому екземплярі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД №065277, виданого на підставі розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації від 18 березня 2004 року №91.

З наведеного вбачається, що позивачем не надано суду достовірних доказів того, що земельна ділянка площею 3,05 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5120285600:01:002:0015, яка розташована за адресою: Одеська область, Ананьївський район, Шимківська сільська рада, масив № НОМЕР_2 , земельна ділянка № НОМЕР_3 , дійсно належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 слід відмовити.

Суд також звертає увагу на те, що відповідно до частини 1 статті 49 Закону України Про нотаріат нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: 1) вчинення такої дії суперечить законодавству України; 2) не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії; 3) дія підлягає вчиненню іншим нотаріусом або посадовою особою, яка вчиняє нотаріальні дії; 4) є сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства; 5) з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулась особа, яка в установленому порядку визнана недієздатною, або уповноважений представник не має необхідних повноважень; 6) правочин, що укладається від імені юридичної особи, суперечить цілям, зазначеним у їх статуті чи положенні, або виходить за межі їх діяльності; 7) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла плату за її вчинення; 8) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені законодавством платежі, пов`язані з її вчиненням; 8-1) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії щодо відчуження належного їй майна, внесена до Єдиного реєстру боржників, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці; 9) в інших випадках, передбачених законом.

При цьому, відповідно до ч.4 ст.49 Закону України Про нотаріат на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов`язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.

Зазначені положення Закону України Про нотаріат знайшли відображення у главі 13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі - Порядок) затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5.

Так, пунктом 2 глави 13 Порядку визначено, що нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам, встановленим у статті 47 Закону, або містять відомості, передбачені частиною третьою статті 47 зазначеного Закону.

Відповідно до пункту 3 глави 13 Порядку нотаріус на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зобов`язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. У цих випадках нотаріус протягом трьох робочих днів виносить постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. У постанові про відмову зазначаються: дата винесення постанови; прізвище, ініціали нотаріуса, який виніс постанову, найменування та місцезнаходження державної нотаріальної контори або найменування нотаріального округу та адреса розташування робочого місця приватного нотаріуса; прізвище, ім`я, по батькові фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, місце її проживання або найменування і місцезнаходження юридичної особи; про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звернулася до нотаріуса (короткий зміст прохання); причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на чинне законодавство; порядок і строки оскарження відмови з посиланням на норми цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до положень статті 50 Закону України Про нотаріат нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

При цьому, позовна заява та додані до неї матеріали постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину не містять.

В той же час, лист від 7 лютого 2019 року за №16/02-14 (а.с.89) приватного нотаріуса Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В., не містить відмови у вчиненні нотаріальної дій, у вказаному листі нотаріус повідомила позивачці, що немає законних підстав для видачі їй свідоцтва про право на спадщину, оскільки з матеріалів спадкової справи неможливо встановити місце розташування земельної ділянки та рекомендувала позивачці звернутися до суду для визнання права власності на майно в порядку спадкування.

При цьому, зазначений лист не можливо розцінювати як відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки нотаріус, відповідно до ч.4 ст.49 Закону України Про нотаріат , викладаючи відмову у вчиненні нотаріальної дії письмово має роз`яснити порядок її оскарження, проте лист від 7 лютого 2019 року за №16/02-14 (а.с.89) приватного нотаріуса Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Капшук Є.В., порядку його оскарження не містить.

Керуючись ст.ст.12, 13, 19, 76, 81, 133, 141, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 за позовною заявою до Шимківської сільської ради Ананьївського району Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, третя особа Ананьївська районна державна адміністрація Одеської області, - відмовити в повному обсязі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, тобто в даному випадку через Ананьївський районний суд Одеської області.

У відповідності до ч.2 ст.272 ЦПК України, учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, за їхньою заявою негайно після його проголошення видаються копії скороченого судового рішення.

Повний текст рішення складено 27 листопада 2019 року.

Після складення повного тексту рішення, копію повного тексту рішення протягом двох днів з дня його складання надіслати учасникам справи. За заявою учасника справи копія повного судового рішення вручається йому під розписку безпосередньо в суді.

Відомості про сторін у справі на виконання п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України:

Позивач:ОСОБА_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_9 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 ; Відповідач:Шимківська сільська рада Ананьївського району Одеської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04377345, яка знаходиться за адресою: 66432, Одеська обл., Ананьївський р-н, с.Шимкове; Тертя особа:Ананьївська районна державна адміністрація Одеської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04057058, розташований за адресою:66401, Одеська обл., м.Ананьїв, вул.Незалежності, 51.

Суддя: О.О.Желясков

Рішення суду набуло законної сили „___"


20__ року.

СудАнаньївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85968272
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —491/172/19

Постанова від 19.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Рішення від 26.11.2019

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Желясков О. О.

Рішення від 26.11.2019

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Желясков О. О.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Желясков О. О.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Желясков О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні