Рішення
від 28.11.2019 по справі 235/6622/19
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/235/2139/19

Справа № 235/6622/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2019 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого - судді Назаренко Г.В.

за участю секретаря Полуянчик В.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сергіївської сільської ради Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним з позовом.

В обґрунтування позовних вимог позивач після підстав позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Сергіївка Покровського району Донецької області померла її мати ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Вона після смерті матері вступила в управління її майном, тому вважала, що спадщину прийняла. Заповіт за життя мати не складала. Причиною пропуску строку на прийняття спадщини є той факт, що їй не було відомо про належність померлій на праві власності земельної ділянки кадастровий номер 1422786000:03:000:0690 площею 6,1 га, а також в наявності не було оригіналу правовстановлюючого документу на майно. Лише після поховання матері, а саме у кінці червня 2019 року, нею було знайдено оригінал документу.

Таким чином, вона вважала, що причина пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини є поважною, просила встановити додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилась, надала клопотання, в якому підтримала позовні вимоги, просила справу розглянути за її відсутності.

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явився надав заяву, в якій позовні вимоги визнав, просив справу розглянути за відсутності його представника.

Визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, у зв`язку з чим судом ухвалено рішення про задоволення позову відповідно до ч.4 ст.200, ч.4 ст.206 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про смерть, виданого 11 грудня 2018 року Виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради Покровського району Донецької області, актовий запис № 28, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 6,10 га, яка розташована на території Сергіївської сільської ради Покровського (колишнього Красноармійського) району Донецької області, що належала померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія IV-ДН № 023657, виданого Сергіївською сільською радою народних депутатів 07.06.2001р. (а.с.10).

Спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 є дочка ОСОБА_1 , що підтверджується копіями свідоцтва про її народження та свідоцтва про шлюб (а.с.8).

Строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплинув ІНФОРМАЦІЯ_3.

Згідно повідомлення державного нотаріуса Другої покровської державної нотаріальної контори Радочиної О.І. від 02.10.2019р. № 991/01-16, спадщина після смерті ОСОБА_2 не відкривалась, дані про спадкоємців не відомі, свідоцтво про право на спадщину не видавалось, заповіти від її імені не посвідчувалися (а.с.24)

Статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що причиною пропуску позивачем встановленого законодавством строку для подання заяви на прийняття спадщини стало те, що ОСОБА_1 не знала про наявність земельної ділянки, яка перебувала у власності спадкодавця.

Таким чином, судом встановлено, що позивачем пропущено встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважної причини, у зв`язку з чим суд вважає за можливе визначити їй додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини, у два місяці.

Відповідно до ст.ст.1270, 1272 ЦК України, керуючись ст.ст.13, 19, 81, 141, 200, 203, 263-265 ЦПК України, суд, - ВИРІШИВ: Позов задовольнити повністю. Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у 2 (два) місяці. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду. Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його складання. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України. Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 . Відповідач: Сергіївська сільська рада Покровського району Донецької області, с. Сергіївка Покровського району Донецької області, вулиця Центральна, ЄДРПОУ 04341933. Суддя Г.В. Назаренко

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено01.12.2019
Номер документу85979764
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/6622/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні