Ухвала
від 28.11.2019 по справі 175/4691/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4691/19

Провадження № 1-кс/175/1946/19

У Х В А Л А

Іменем України

28 листопада 2019 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого слідчого відділення Дніпровського районного відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, а також перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12019040440000277 від 22.03.2019 р. за ч.3 ст. 191 КК України, у рамках якого було подано клопотання,

В С Т А Н О В И В:

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні СВ Дніпровського районного відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 22.03.2019 за №12019040000000277, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 спільно з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснили привласнення бюджетних грошових коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем під час виконання будівельних робіт.

Даний факт зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 22.03.2019 за №12019040000000277, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 15 березня 2018 року ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі голови Виконавчого комітету ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 ) укладено договір підряду № 1 про закупівлю «Реконструкції з прибудовою клубу за адресою: АДРЕСА_2 » з ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі директора ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 ). Ціна договору становить 1251766 грн., без ПДВ. Місце виконання робіт: АДРЕСА_2 . Строк виконання робіт до 01.05.2018.

Також, 26 квітня 2018 року ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі голови Виконавчого комітету ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 ) укладено договір підряду № 26/04 про закупівлю «Капітальний ремонт дороги по вул. Квіткова в сел. Дослідне Дніпровського району Дніпропетровської області» з ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі директора ОСОБА_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 ). Ціна договору становить 1110000 грн., без ПДВ. Місце виконання робіт: вул. Квіткова в сел. Дослідне Дніпровського району Дніпропетровської області. Строк виконання робіт до 30.08.2018.

Окрім цього, 05 грудня 2018 року ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі голови Виконавчого комітету ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 ) укладено договір підряду № 4/05 про закупівлю «Капітальний ремонт пішохідних доріжок в сел. Дослідне, Дніпровського району Дніпропетровської області» з ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі директора ОСОБА_8 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 ). Ціна договору становить 1437127,20 грн., в т.ч. ПДВ 239 521,20 грн.. Строк виконання робіт до 25.12.2018.

Згідно рапорту співробітника відділу протидії злочинам у галузях економіки, ІНФОРМАЦІЯ_3 , в ході відпрацювання вищевказаного факту було встановлено інформацію, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » закуповує у підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) будівельні матеріали та інструменти для проведення ремонтних робіт.

В ході аналізу податкової звітності вищевказаних підприємств встановлено, що номенклатура придбаних товарів відрізняється від реалізованих, що дає підстави констатувати факт формування штучного податкового кредиту за рахунок документального придбання продовольчої групи товарів у вигляду безалкогольних напоїв, чаю та інших продуктів, які фактично реалізовані в торгівельних мережах за готівковою формою розрахунку. Дані факти свідчать про здійснення безтоварних операцій між ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » та підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) з метою привласнення бюджетних коштів.

Із отриманої інформації встановлено, що підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » входять до групи підприємств, які організовано в схему виводу грошових коштів у тіньовий сектор економіки за принципом конвертаційного центру. Члени зазначеної групи підприємств також здійснюють господарську діяльність шляхом укладення договір підряду на виконання будівельних робіт з ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказане може свідчити про те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » умисно внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів, для подальшої розтрати бюджетних грошових коштів, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого з корисливою метою незаконного збагачення за фактично невиконані будівельні роботи згідно договорів підряду.

Для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, першочергове значення мають документи щодо використання бюджетних коштів і виконання підрядних робіт ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 ).

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, що відповідає вимогам ч.4 ст. 107 КПК України.

Так, тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Згідно зі ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до документів з розпорядженням про можливості їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 5 та ч. 7 ст. 163 КПК України).

Відповідно до ст.163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 5 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчим не обґрунтовано необхідність надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні юридичної особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 ». За таких обставин, слідчий суддя не може прийти до обґрунтованого рішення щодо наявності підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 159-164, 162, 163, 166 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого слідчого відділення Дніпровського районного відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні юридичної особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —175/4691/19

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні